ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:06:15
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν

ΗΠΑ και Ιράν ανταλλάσσουν πλήγματα, αποκλεισμός ιρανικών λιμανιών

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέο κύμα βομβαρδισμών στο Ιράν και επανέφεραν τον αποκλεισμό λιμανιών στον Κόλπο. Η Τεχεράνη απαντά ότι το στενό του Ορμούζ θα παραμείνει κλειστό μέχρι τον τερματισμό των αμερικανικών επιθέσεων.

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν νέα σειρά βομβαρδισμών στο Ιράν, μετά την εκ νέου επιβολή αποκλεισμού στα λιμάνια του Κόλπου. Η Τεχεράνη απάντησε δηλώνοντας ότι το στενό του Ορμούζ θα παραμείνει κλειστό έως ότου σταματήσουν οι αμερικανικές «επιθέσεις».

Η επαναφορά του ναυτικού αποκλεισμού —που ξεκίνησε στις 23:00 ώρα Ελλάδας— και η κλιμάκωση των πληγμάτων υπονομεύουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την οριστικοποίηση της καταρχήν συμφωνίας της 17ης Ιουνίου μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, η οποία είχε ακολουθήσει την κατάπαυση του πυρός του Απριλίου.

Οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «ολοκλήρωσαν επιπρόσθετο κύκλο πληγμάτων εναντίον του Ιράν», πλήττοντας «δεκάδες στόχους» κοντά στο στενό του Ορμούζ και σε «παραθαλάσσιες περιοχές».

Το Ιράν, που κατήγγειλε σειρά βομβαρδισμών καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, αντέδρασε τις πρώτες πρωινές ώρες στοχοποιώντας αμερικανικές εγκαταστάσεις σε διάφορα κράτη του Κόλπου.

Οι Φρουροί της Επανάστασης υπογράμμισαν ότι το στενό του Ορμούζ θα παραμείνει κλειστό μέχρι να σταματήσουν οι αμερικανικές «επιθετικές ενέργειες», ενώ προειδοποίησαν ότι ενδέχεται να κλείσουν και άλλες «οδούς εξαγωγών πετρελαίου και αερίου» που εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα και εκείνα των συμμάχων τους.

«Οι εξαγωγές πετρελαίου και αερίου από την περιοχή είτε θα είναι προσβάσιμες σε όλους, είτε σε κανέναν», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Στο στενό του Ορμούζ, όπου η ναυσιπλοΐα έχει περιοριστεί σημαντικά, σημειώθηκαν επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια, με τουλάχιστον δύο νεκρούς και πολλούς τραυματίες, σύμφωνα με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Ο ΟΗΕ εξέφρασε ανησυχία για τις «σοβαρές κοινωνικοοικονομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες» του αποκλεισμού, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για «απολύτως απαραίτητο πέρασμα» από το οποίο εξαρτώνται εκατομμύρια άνθρωποι για την πρόσβαση σε τρόφιμα, φάρμακα και βασικά αγαθά.

Η κατάρρευση της συμφωνίας

Ο υφυπουργός Εξωτερικών Καζέμ Γαριμπαμπαντί δήλωσε ότι με την επανεπιβολή του αποκλεισμού, η Ουάσιγκτον «κατεδαφίζει» το μνημόνιο κατανόησης. Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε απειλές προς την Τεχεράνη, λέγοντας πως «τα πράγματα θα πάνε αληθινά άσχημα γι’ αυτούς» αν δεν επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο αμερικανός πρόεδρος είχε επίσης εξετάσει την επιβολή φόρου στα εμπορικά πλοία που διέρχονται από το στενό του Ορμούζ, ως «αποζημίωση» για την προστασία της θαλάσσιας οδού. Ωστόσο, απέσυρε την ιδέα, προτείνοντας αντ’ αυτού «συμφωνίες εμπορίου και επενδύσεων» με τις μοναρχίες του Κόλπου.

Κλιμάκωση των συγκρούσεων

Το Ιράν ανέφερε νέους βομβαρδισμούς σε περιοχές όπως η Μπαντάρ Αμπάς, η νήσος Κεσμ και η πόλη Αχβάζ. Η CENTCOM γνωστοποίησε ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις διήρκεσαν επτά ώρες και στόχευσαν «εγκαταστάσεις πυραύλων και drones», «ναυτικές δυνατότητες» και «συστήματα παράκτιας άμυνας».

Ήταν η τέταρτη συνεχόμενη νύχτα βομβαρδισμών, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ήδη ενημερώσει το Κογκρέσο ότι οι εχθροπραξίες επανεκκίνησαν στον πόλεμο που ξέσπασε στις 28 Φεβρουαρίου με τους αμερικανοϊσραηλινούς βομβαρδισμούς.

Σε αντίποινα, η Τεχεράνη εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων σε χώρες του Κόλπου. Στο Κουβέιτ, τέσσερις στρατιωτικοί τραυματίστηκαν από ιρανικές επιθέσεις, ενώ στο Μπαχρέιν οι σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν καθώς στοχοποιήθηκαν εγκαταστάσεις του αμερικανικού 5ου στόλου.

Στην Ιορδανία, ο στρατός ανέφερε την καταστροφή τριών βαλλιστικών πυραύλων που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, ενώ η ιρανική τηλεόραση έκανε λόγο για επιθέσεις με drones στη βάση Αλ Αζράκ.

Οικονομικός αντίκτυπος και στρατηγική πίεση

Με την επανεπιβολή του αποκλεισμού, ο αμερικανός πρόεδρος επιδιώκει να αυξήσει την πίεση στην Τεχεράνη, η οποία διατηρεί τον έλεγχο του στενού του Ορμούζ. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αποκλεισμού, το Ιράν δεν είχε κατορθώσει να εξαγάγει «ούτε ένα βαρέλι πετρέλαιο», όπως δήλωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW), ο αποκλεισμός αυτός «διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο» στην επίτευξη του μνημονίου κατανόησης του Ισλαμαμπάντ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ για αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή

Ο Κινέζος εκπρόσωπος στον ΟΗΕ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ευθύνονται για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και την Υεμένη, τονίζοντας πως παρεμποδίζουν τις ειρηνευτικές προσπάθειες και την προστασία των αμάχων στη Γάζα.
Σημαία Ηνωμένων Εθνών
ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ: Τεράστιο πλήγμα για αμάχους η επανέναρξη συγκρούσεων ΗΠΑ-Ιράν

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα προειδοποιεί πως η επανέναρξη εχθροπραξιών ΗΠΑ-Ιράν απειλεί σοβαρά τους αμάχους στη Μέση Ανατολή και ζητά αυτοσυγκράτηση για να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Σημαία ΗΠΑ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιορδανία: Αναχαιτίστηκαν 4 ιρανικοί πύραυλοι, επίθεση σε βάση ΗΠΑ

Τα αντιαεροπορικά της Ιορδανίας ανέχαισαν και κατέρριψαν τέσσερις ιρανικούς πυραύλους στον εναέριο χώρο της χώρας, χωρίς θύματα ή υλικές ζημιές, ενώ το Ιράν δήλωσε πως στόχευσε αμερικανική βάση στην Ιορδανία.