ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Σχέδιο κατά της φοροαποφυγής των επιχειρήσεων ετοιμάζει η Κομισιόν

Η Κομισιόν θα επεκτείνει τον κώδικα δεοντολογίας για τη φορολογία. Αντιδρούν χώρες της ΕΕ που θεωρούν οτι τα σχέδια της Κομισιόν θα πλήξουν τις οικονομίες τους.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανακάμψει η Ευρώπη από την πανδημία του κορονοϊού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τα σχέδια κατά των καθεστώτων επιθετικής φορολογίας των επιχειρήσεων που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό στην ενιαία αγορά της ΕΕ. Η Κομισιόν θέλει να παρακάμψει το σύστημα του βέτο με χώρες-μέλη να ετοιμάζονται να αντιδράσουν καθώς οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θέλει η ΕΕ μπορεί να επηρεάσει τις οικονομίες τους.

Οι χώρες της ΕΕ επιδιώκουν να ενισχύσουν τα δημόσια έσοδά τους για να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη των οικονομιών τους εν μέσω μίας δημόσιας κατακραυγής για τη φοροαποφυγή επιχειρήσεων - ιδιαίτερα πολυεθνικών ψηφιακών κολοσσών - και πλούσιων ατόμων. Έχοντας αυτό κατά νου, η Κομισιόν ανέφερε ότι θα επεκτείνει τον κώδικα δεοντολογίας της για τη φορολογία για να αντιμετωπίσει τα καθεστώτα εταιρικής φορολογίας κρατών - μελών που έχουν γενικά επώδυνες συνέπειες. Ο κώδικας αυτός, που χρονολογείται από το 1997, αποτελεί το εργαλείο της ΕΕ για να βάζει στη μαύρη λίστα επικράτειες, στις οποίες επικρατεί φοροαποφυγή ή φοροδιαφυγή και είχε ως αποτέλεσμα το ξήλωμα σχεδόν 120 τέτοιων καθεστώτων.

Σήμερα, η ΕΕ μπορεί μόνο να αξιολογεί τα «προτιμησιακά» καθεστώτα, για παράδειγμα αν μία χώρα έχει επιβάλει έναν φορολογικό συντελεστή για τις εγχώριες εταιρείες και έναν διαφορετικό για τις διεθνείς εταιρείες. Προηγούμενα σχέδια για αλλαγή των φορολογικών κανόνων της ΕΕ τορπιλίστηκαν από το δικαίωμα βέτο των χωρών - μελών της, το οποίο επιτρέπει σε μία χώρα να μπλοκάρει μία φορολογική μεταρρύθμιση. Η Κομισιόν, όμως, ανέφερε ότι διερευνά επιλογές για να παρακάμψει το σύστημα του βέτο, πιθανόν με τη χρήση ενός άρθρου της συνθήκης της ΕΕ που επιτρέπει τη λήψη φορολογικών αποφάσεων με πλειοψηφία, αν στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός.

Τα σχέδια της ΕΕ να αντληθούν φόροι από ψηφιακούς κολοσσούς υπέστησαν πλήγμα σήμερα, καθώς το δεύτερο ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης απέρριψε εντολή της Κομισιόν στην Apple να πληρώσει 13 δισ. ευρώ για μη καταβληθέντες φόρους στην Ιρλανδία. Οι αλλαγές στους φορολογικούς κανόνες της ΕΕ πιθανόν θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν αντίδραση από χώρες - μέλη που λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις μπορεί να βλάψουν τις οικονομίες τους.

Η Κομισιόν εντόπισε τον Μάιο έξι χώρες της ΕΕ: την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και την Ολλανδία , ως έχουσες φορολογικά συστήματα τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από εταιρείες για επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό. Η Κομισιόν πρότεινε, επίσης, την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών των φορολογικών Αρχών των χωρών - μελών για τα εισοδήματα που δημιουργούνται από όσους πωλούν μέσω ψηφιακών πλατφορμών, όπως η Amazon, η Airbnb ή η Uber.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερο φορολογικό έλεγχο στις εταιρείες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε ψήφισμα με τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής, που αφορούν τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές και ζητούν από την ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση τέτοιων πρακτικών.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δισεκατ. δολάρια σε «ηθικό χρέος»

«Οι ζημιές θα επικεντρωθούν στις φτωχές χώρες εκτός του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης», συμπλήρωσε η Εστέρ Ντιφλό, επισημαίνοντας την ευθύνη των πλούσιων χωρών στην κλιματική αλλαγή.
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Ευρωπαϊκή αφύπνιση για την άμυνα και την ασφάλεια

Η πρόεδρος της Επιτροπής, σημείωσε ότι «καθώς ενισχύουμε τη δική μας κυριαρχία στον τομέα της άμυνας, της βιομηχανίας και των βασικών τεχνολογιών, θα ενισχύσουμε επίσης τη βασική μας συνεργασία με το ΝΑΤΟ».
Italy, Italia, Meloni
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μελόνι συναντά γεωργικούς συνδέσμους και υπόσχεται φοροαπαλλαγές

«Σε διάστημα μόλις μηνών δεν είναι δυνατόν να γίνουν θαύματα, αλλά νομίζω ότι η αλλαγή πορείας της κυβέρνησής μας, με στόχο να διορθωθούν δεκαετίες λανθασμένων πολιτικών, είναι σαφής», τόνισε η Τζόρτζια Μελόνι.