ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πόλεμος μυστικών υπηρεσιών για το εμβόλιο του κορονοϊού

Με χάκερ επιχειρεί η Μόσχα να υποκλέψει στοιχεία από τις έρευνες σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Καναδά, όπως κατήγγειλαν οι τρεις κυβερνήσεις. Διαψεύδει το Κρεμλίνο ότι έχει σχέση με τις κυβερνοεπιθέσεις.

Συντομότερο δρόμο για την ανάπτυξη εμβολίου για τον κορονοϊό φαίνεται ότι αναζητεί η Μόσχα, επιχειρώντας να υποκλέψει τα αποτελέσματα ερευνών στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά. Όπως ανακοίνωσαν οι κυβερνήσεις των τριών χωρών, χάκερ των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών εισβάλλουν σε διεθνή ερευνητικά κέντρα που διεξάγουν έρευνες για την ανάπτυξη εμβολίου Covid-19.

Σε μια δραματική δήλωση την Πέμπτη, το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας της Βρετανίας (NCSC) δήλωσε ότι οι ερευνητικά κέντρα εμβολίων και θεραπειών σε πολλές χώρες έχουν δεχτεί κυβερνοεπιθέσεις από μια ομάδα γνωστή ως APT29, η οποία «είναι σχεδόν σίγουρα» μέρος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες ασφαλείας σε ΗΠΑ και Καναδά εξέδωσαν αργότερα τις δικές τους δηλώσεις υποστηρίζοντας τα ευρήματα της Βρετανίας.

«Είναι απολύτως απαράδεκτο το γεγονός ότι οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών στοχεύουν εκείνους που εργάζονται για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομίνικ Ραμπ. «Ενώ άλλοι επιδιώκουν τα εγωιστικά τους συμφέροντα με απερίσκεπτη συμπεριφορά, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι σύμμαχοί του συνεχίζουν με τη σκληρή δουλειά να βρουν ένα εμβόλιο και να προστατεύσουν την παγκόσμια υγεία».

Η επίθεση ήρθε σε μια λεπτή στιγμή για τις γεωπολιτικές ισορροπίες σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ βρίσκονται λίγο πριν την επόμενη εκλογική διαδικασία τον Νοέμβριο και ενώ η πανδημία βυθίζει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση. Η Covid- 19 ξεκίνησε έναν παγκόσμιο αγώνα δρόμου για ένα εμβόλιο, τομέα στον οποίο οι ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο.

Την ίδια στιγμή, στη Μόσχα, η δημοτικότητα του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα και ο Ρώσος ηγέτης έχει λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει στην εξουσία μέχρι το 2036. Η Ρωσία έχει απορρίψει επανειλημμένα τους ισχυρισμούς ότι παρεμβαίνει στις εκλογές των ΗΠΑ παρά τους επανειλημμένους ισχυρισμούς για παρέμβαση.

Η Ρωσία αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στις κυβερνοεπιθέσεις στις ερευνητικές ομάδες για το εμβόλιο του κορονοϊού. «Δεν ξέρουμε ποιος μπορεί να έχει παραβιάσει φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητικά κέντρα. Μπορούμε μόνο να πούμε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτές τις προσπάθειες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο Bloomberg.

Ο Κιρίλ Ντιμιτρίεφ, διευθύνων σύμβουλος του ταμείου πλούτου της Ρωσίας, το οποίο υποστηρίζει την έρευνα εμβολίων, χαρακτήρισε τις κατηγορίες «απόπειρα να αμαυρώσουν τη φήμη» των προσπαθειών της Ρωσίας για εμβόλιο. Ωστόσο, το NCSC είπε ότι το APT29, το οποίο ονομάζεται επίσης Cozy Bear ή The Dukes, έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις σε οργανισμούς έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Καναδα.

Οι ερευνητές έχουν συνδέσει εδώ και πολύ καιρό το APT29 με ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Για περισσότερο από μια δεκαετία, η ομάδα διεξήγαγε εκστρατείες πειρατείας που στοχεύουν δεκάδες κυβερνήσεις, ερευνητικά ινστιτούτα και εταιρείες σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από την εταιρεία κυβερνοασφάλειας Carbon Black. Το 2016, η αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Crowdstrike συνέδεσε το APT29 με την επόθεση στη Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή. Οι Ρώσοι χάκερ διείσδυσαν στους διακομιστές του DNC το καλοκαίρι του 2015 και διατήρησαν την πρόσβαση στα δεδομένα του οργανισμού για περίπου ένα χρόνο, σύμφωνα με τους ερευνητές του Crowdstrike.

Την Πέμπτη, τα ευρήματα της Βρετανίας σχετικά με τις επιθέσεις υποστηρίχθηκαν από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας. Η NSA είπε ότι οργανισμοί στις ΗΠΑ που εμπλέκονται στην ανάπτυξη εμβολίων έγιναν στόχος από χάκερ. Ο στόχος της πειρατείας ήταν «πιθανό να κλέψει πληροφορίες και πνευματική ιδιοκτησία σχετικά με την ανάπτυξη και τον έλεγχο των εμβολίων Covid-19», σύμφωνα με τη δήλωση της NSA.

Η ανακοίνωση έχει πολιτικές επιπτώσεις, επειδή ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επικριθεί για την προσπάθειά του να υποβαθμίσει τη διαμάχη με τη ρωσική κυβέρνηση. Έρχεται επίσης καθώς ο Trump δέχεται κριτική επειδή δεν ανταποκρίθηκε σε προειδοποίηση που δέχτηκε αναφορικά με πληροφορίες ήθελαν τη ρωσική κυβέρνηση να έχει πληρώσει τους Ταλιμπάν για να σκοτώσουν τις ΗΠΑ στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

Η αντίδραση του Λευκού Οίκου ήταν μάλλον χλιαρή, με την εκπρόσωπο Κάιλι Μακενάνι να λέει: «Συνεργαστήκαμε πολύ στενά με τους συμμάχους μας για να διασφαλίσουμε ότι θα λάβουμε μέτρα για να διατηρήσουμε αυτές τις πληροφορίες ασφαλείς και συνεχίζουμε να το κάνουμε».

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν πει ότι η Κίνα εργάζεται επίσης για να κλέψει την έρευνα εμβολίων που πραγματοποιείται στις ΗΠΑ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ δήλωσε σε ομιλία του την Πέμπτη ότι χάκερ που συνδέονται με την Κίνα έχουν στοχεύσει αμερικανικά πανεπιστήμια και εταιρείες σε μια προσπάθεια να κλέψουν πνευματική ιδιοκτησία που συνδέεται με θεραπείες κατά του κορονοϊού.

Η καναδική κυβέρνηση δημοσίευσε επίσης μια δήλωση, επιβεβαιώνοντας ότι η Οτάβα συνεργάζεται με το Γουέστμινστερ και την Ουάσινγκτον για να σταματήσει τις «κακόβουλες δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο». Δήλωσε ότι οι παραβιάσεις «χρησιμεύουν στο να εμποδίσουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης σε μια εποχή που οι ειδικοί στον τομέα της υγείας και οι ιατροί ερευνητές χρειάζονται κάθε διαθέσιμο πόρο για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας».

Η εξέλιξη φέρνει ανησυχίες σχετικά με τον «εθνικισμό των εμβολίων» σε ένα εντελώς νέο επίπεδο σε μια στιγμή που οι χώρες προσπαθούν να εξασφαλίσουν προμήθειες του εμβολίου εκ των προτέρων. Πολλοί είναι εκείνοι που ανησυχούν όλο και περισσότερο για περιοχές και χώρες που θα μείνουν πίσω καθώς οι ΗΠΑ και άλλα έθνη κινούνται για εξασφαλίσουν όσο περισσότερες δόσεις είναι δυνατόν.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σε συνεργασία με την AstraZeneca Plc και το Imperial College London έχουν ήδη προχωρήσει στην Τρίτη φάση δοκιμών σε ενθρώπους πια του πειραματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού. Σε όλο τον κόσμο, περίπου 160 εμβόλια κορανοϊού βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πεπεισμένο το Λονδίνο ότι η Ρωσία εμπλέκεται σε απόπειρα κλοπής έρευνας για το εμβόλιο

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και ο Καναδάς υποστήριξαν την Πέμπτη ότι Ρώσοι χάκερ, που δρουν «στο πλαίσιο των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών», εξαπέλυσαν επιθέσεις με σκοπό να κλέψουν την έρευνα για το εμβόλιο.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απειλούν με επιπλέον κυρώσεις κατά Τουρκίας για αγορά νέων S-400

Όπως τονίζει εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών «οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χωρά και συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ακόμη και όταν διαφωνούν».
Afganstan
ΔΙΕΘΝΗ

Οι Ταλιμπάν μπαίνουν στην Καμπούλ - Ειρηνικά η μετάβαση της εξουσίας

Στην Καμπούλ επικρατεί αναταραχή, καθώς πολλοί άνθρωποι επιχείρησαν να πάρουν τις οικονομίες τους, να αγοράσουν φαγητό και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους, ενώ σε πολλούς δρόμους επικρατεί κυκλοφοριακό χάος.
Heathrow, Vretania, Britain, airports, aerodromia
ΔΙΕΘΝΗ

Να μειωθεί το κόστος των τεστ κορονοϊού ζητάει το αεροδρόμιο Heathrow

Το βρετανικό αεροδρόμιο Heathrow που αποτελεί ένα από τα πιο πολυσύχναστα της Ευρώπης καλεί ΗΠΑ και Βρετανία να καταλήξουν σε συμφωνία ώστε να ανοίξουν τα ταξίδια για τους Βρετανούς για την άλλη άκρη του Ατλαντικού.