ΓΔ: 2661.3 -0.99% Τζίρος: 4,264.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:35:04
Το Πεντάγωνο ΗΠΑ

Επίσκεψη του Χέγκσεθ στον Παναμά την ερχόμενη εβδομάδα

Ο Αμερικανός υπουργός Πολέμου θα επισκεφθεί τον Παναμά την επόμενη εβδομάδα για το κλείσιμο διεθνών στρατιωτικών γυμνασίων, με στόχο την προστασία της Διώρυγας, ανακοίνωσε η παναμαϊκή κυβέρνηση. Είναι η δεύτερη επίσκεψή του στη χώρα.

Σημαντική κινητικότητα παρατηρείται στον Παναμά, καθώς ο αμερικανός υπουργός Πολέμου αναμένεται να επισκεφθεί τη χώρα την επόμενη εβδομάδα, με αφορμή το κλείσιμο διεθνών στρατιωτικών γυμνασίων που πραγματοποιούνται για την ενίσχυση της προστασίας της Διώρυγας του Παναμά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της παναμαϊκής κυβέρνησης, στα γυμνάσια συμμετέχουν περίπου είκοσι χώρες, με στόχο την αποτροπή οποιασδήποτε απειλής κατά της στρατηγικής αυτής υποδομής.

Η επίσκεψη αυτή θα είναι η δεύτερη του Πιτ Χέγκσεθ στον Παναμά. Το 2025, ο υπουργός Πολέμου είχε βρεθεί στη χώρα υπό το βάρος των δηλώσεων του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε επισημάνει την πρόθεση των ΗΠΑ να «πάρουν πίσω» τον έλεγχο της Διώρυγας, ενώ είχε κατηγορήσει και την Κίνα για προσπάθεια ελέγχου του σημαντικού αυτού θαλάσσιου περάσματος που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό ωκεανό.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ασφαλείας του Παναμά, Φρανκ Αμπρέγο, ο κ. Χέγκσεθ θα βρεθεί στη χώρα στις 13 Αυγούστου για την ολοκλήρωση των ασκήσεων, οι οποίες διεξάγονται εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. Τα γυμνάσια στοχεύουν στην ενίσχυση της ασφάλειας της Διώρυγας, χωρίς να δοθούν περαιτέρω λεπτομέρειες για το περιεχόμενό τους.

Στη διεθνή αυτή άσκηση συμμετέχουν, εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία, το Μεξικό, η Ολλανδία, το Περού και η Βρετανία.

Ο αμερικανός πρεσβευτής στον Παναμά Κέβιν Μερίνο Καμπρέρα υπογράμμισε ότι η Διώρυγα αποτελεί «στρατηγική υποδομή η οποία συνδέει τις αγορές, υποστηρίζει τις εφοδιαστικές αλυσίδες (...) η ασφάλεια και η αδιάλειπτη λειτουργία της έχουν θεμελιώδη σημασία για τον Παναμά, τις ΗΠΑ και τη διεθνή κοινότητα».

Τα γυμνάσια περιλαμβάνουν εκπαιδεύσεις στη θάλασσα και σε περιοχές της ζούγκλας γύρω από τη Διώρυγα, απ’ όπου διέρχεται το 5% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθούν ψηφιακές ασκήσεις στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και του επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολωνικό F-16
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνική Αεροπορία ολοκλήρωσε τις έκτακτες επιχειρήσεις της

Η Πολωνία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των προληπτικών επιχειρήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας λόγω ρωσικών πληγμάτων στην Ουκρανία. Δεν εντοπίστηκε παραβίαση του εναέριου χώρου, ενώ τα αντιαεροπορικά συστήματα λειτουργούν κανονικά.
Νίκος Δένδιας πορτραίτο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δένδιας: Η καινοτομία στο επίκεντρο του νέου παραγωγικού μοντέλου

Ο Νίκος Δένδιας τονίζει την ανάγκη για νέο παραγωγικό μοντέλο στην Ελλάδα, με έμφαση στην καινοτομία, την τεχνολογία και τους θεσμούς, επισημαίνοντας τις μεγάλες προκλήσεις και ευκαιρίες της εποχής.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Υπάρχει συμφωνία ΗΠΑ-Δανίας για τη Γροιλανδία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε συμφωνία με τη Δανία για ανάπτυξη αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Γροιλανδία και απαγόρευση βάσεων εχθρικών χωρών, με τη σύμφωνη γνώμη της Ουάσινγκτον για ευαίσθητες επενδύσεις.
Ντόναλντ Τουσκ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Πολωνία συμμετέχει στην Αντιβαλλιστική Συμμαχία της Ουκρανίας

Η Πολωνία εντάχθηκε στην Αντιβαλλιστική Συμμαχία που συγκρότησαν η Ουκρανία και σύμμαχες χώρες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνεδρίαση της νέας ομάδας των «Οκτώ των Καρπαθίων» υπό τον Ζελένσκι.
Αποβάθρα Χελσίνκι ηλιοβασίλεμα
ΔΙΕΘΝΗ

Φινλανδία: Άσκηση για αποτροπή σαμποτάζ σε υποθαλάσσιες εγκαταστάσεις

Φινλανδοί κομάντος πραγματοποίησαν άσκηση νηοψίας σε πλοίο στη Βαλτική, καταδεικνύοντας τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την απειλή υποθαλάσσιων σαμποτάζ σε κρίσιμες υποδομές μετά πρόσφατες ζημιές στην περιοχή.
Βουλή των Ελλήνων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρώθηκε στη Βουλή η σύμβαση για τη συνεισφορά στην αντιβαλλιστική άμυνα του ΝΑΤΟ

Η Βουλή ενέκρινε τη συμφωνία Ελλάδας-ΝΑΤΟ για εθνική συνεισφορά στην αντιβαλλιστική άμυνα, δίνοντας πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες. Υπέρ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, κατά ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ-Πλεύση Ελευθερίας, «παρών» Νίκη και Ελληνική Λύση.