Φώτο: Shutterstock

Δυσαρέσκεια από Κίνα για την «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ

Η Κίνα εξέφρασε την δυσαρέσκεια της για την ένταξη στην μαύρη λίστα των ΗΠΑ 28 κινεζικών εταιρειών και οργανισμών με αφορμή την «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

«Δεν υπάρχουν προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην επαρχία Σιντζιάνγκ, ανακοίνωσε σήμερα η Κίνα, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά της για την ένταξη από τις ΗΠΑ στη μαύρη λίστα 28 κινεζικών οντοτήτων, οι οποίες κατηγορούνται ότι εμπλέκονται στην επιτήρηση της περιοχής αυτής, που βρίσκεται στη βορειοδυτική Κίνα και οι κάτοικοί της είναι στην πλειονότητά τους μουσουλμάνοι.

«Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά της και την απόλυτη αντίθεσή της», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Γκενγκ Σουάνγκ. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν «προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Σιντζιάνγκ, αντιθέτως με αυτό που δηλώνει η Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο μουσουλμάνοι, κυρίως της τουρκόφωνης εθνότητας των Ουιγούρων, κρατούνται σε κέντρα πολιτικής αναμόρφωσης στην περιοχή αυτή.

Το Πεκίνο διαψεύδει τον αριθμό αυτόν και κάνει λόγο για «κέντρα επαγγελματικής εκπαίδευσης» που στοχεύουν στην καταπολέμηση του φανατικού ισλαμισμού, των αυτονομιστικών τάσεων και της τρομοκρατίας, καθώς η Σιντζιάνγκ έχει αποτελέσει στο παρελθόν στόχο επιθέσεων που έχουν αποδοθεί στους Ουιγούρους.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι έβαλε 28 κινεζικούς κυβερνητικούς και εμπορικούς οργανισμούς στην μαύρη λίστα, απαγορεύοντάς τους τις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ.

«Η αμερικανική κυβέρνηση και το υπουργείο Εμπορίου δεν μπορούν να ανεχθούν την βίαιη καταστολή εθνικών μειονοτήτων στην Κίνα», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος. Η απόφαση της Ουάσινγκτον ελήφθη λίγες ημέρες πριν από την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας, προκειμένου να τερματιστεί ο μεταξύ τους εμπορικός πόλεμος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

RCEP: Η μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στην Ασία

Η υπογραφή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης, σε σύνοδο στο Ανόι, χαρακτηρίζεται πλήγμα στην ένωση χωρών που προώθησε ο Μ. Ομπάμα και από την οποία αποχώρησε ο διάδοχος του Ν. Τραμπ το 2017.