Σχεδόν 16.000 ξένοι εθελοντές από 72 χώρες υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, όπως ανακοίνωσε στρατιωτική αξιωματούχος. Η παρουσία ξένων μαχητών αποτελεί σημαντικό στοιχείο στη στρατιωτική δυναμική της Ουκρανίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine.
Η στρατιωτική διαμεσολαβήτρια Όλια Ρεσετίλοβα ανέφερε ότι περίπου το 40% των ξένων μαχητών προέρχεται από χώρες της Λατινικής Αμερικής. Η συμμετοχή αυτή ενισχύει τη διεθνή διάσταση της ουκρανικής άμυνας.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας αριθμούν περίπου 880.000 στρατιώτες. Τον Ιούνιο, ο τότε υπουργός Άμυνας Μιχαΐλο Φεντόροφ είχε ανακοινώσει ότι υπάρχουν σχέδια για αύξηση έως και κατά 50% του αριθμού των ξένων που στρατολογούνται σε μονάδες επίθεσης και πεζικού.
Το Κίεβο προσπαθεί να προσελκύσει στρατιώτες απ' όλο τον κόσμο, προσφέροντας μέσο μηνιαίο μισθό που φτάνει τα 6.700 δολάρια. Η Ουκρανία ίδρυσε τη Διεθνή Λεγεώνα της λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας το 2022, με στόχο να ενισχύσει τις δυνάμεις της με ξένους εθελοντές. Ξένοι μαχητές συμμετέχουν επίσης στις τάξεις των ρωσικών δυνάμεων.