ΓΔ: 1378.87 -0.16% Τζίρος: 18.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:30:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Καταστροφικό τρίμηνο ζημιών για τους μεγάλους του πετρελαίου

Η «βουτιά» για τις τιμές πετρελαίου αλλά και οι ανησυχίες για αργή ανάκαμψη της ζήτησης οδηγούν τις κορυφαίες εταιρείες σε περικοπές μερισμάτων και βαθιές απομειώσεις ενεργητικού.

Ένα από τα χειρότερα στην ιστορία τους εκτιμάται ότι ήταν το β' τρίμηνο του 2020 για τις κορυφαίες πετρελαϊκές εταιρείες, σύμφωνα με τους αναλυτές, κάτι το οποίο, πάντως, θα αποδειχθεί ή θα διαψευσθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, όπου οι μεγάλοι του πετρελαίου ανακοινώνουν τα μεγέθη τους.

Άλλωστε η πανδημία του κορονοϊού και τα lockdowns οδήγησαν σε ελεύθερη πτώση τη ζήτηση ενέργειας, ενώ ανάλογη εικόνα σημειώθηκε και στις τιμές τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου.

Σημειώνεται ότι η νορβηγική Equinor θα ανακοινώσει τα μεγέθη της την Παρασκευή ενώ η αυστριακή OMV, η ιταλική Eni, η γαλλική Total και η αγγλο-ολλανδική Shell θα το πράξουν την επόμενη εβδομάδα. Η βρετανική BP θα παρουσιάσει τα τριμηνιαία αποτελέσματά της στις 4 Αυγούστου. Παράλληλα στις ΗΠΑ η ConocoPhillips ανακοινώνει μεγέθη στις 30 Ιουλίου, ενώ οι Exxon Mobil και Chevron θα ακολουθήσουν στις 31 Ιουλίου.

«Νομίζω ότι θα είναι βάναυσο και δύσκολο», δήλωσε η Κάθυ Χιπλ, αναλυτής στο Ινστιτούτο Ενέργειας και Οικονομικής Ανάλυσης Ενέργειας (IEEFA), προσθέτοντας ότι η μέση τιμή για το Brent ήταν μόλις 29 δολάρια για το τρίμηνο έως τα τέλη Ιουνίου από 51 δολάρια το αμέσως προηγούμενο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1999 στις 21 Απριλίου, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού WTI βυθίστηκαν για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ έχει τονίσει ότι το 2020 θα είναι μία από τις χειρότερες χρονιές για την αγορά πετρελαίου, προσθέτοντας ότι ο «Μαύρος Απρίλιος» ήταν ο χειρότερος μήνας στην ιστορία της.

Η πορεία των μερισμάτων

Παράλληλα ο Στιούαρτ Τζόινερ, αναλυτής της εταιρείας Redburn, μιλώντας στο CNBC εκτίμησε ότι το δεύτερο τρίμηνο θα είναι το «χαμηλό σημείο» της χρονιάς για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, με όλες να αναμένεται να αναφέρουν «αρκετά αδύναμα» αποτελέσματα.

Σαφώς η πορεία των μερισμάτων, με δεδομένο ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ αυτών που είναι γενναιόδωρες με τους μετόχους τους, θα δείξει και το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί. 

Η Shell μείωσε το μέρισμα για πρώτη φορά μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο στο α' τρίμηνο του 2020, ενώ η Equinor προχώρησε σε περικοπή του κατά τα 2/3. Επίσης Shell και  BP ανακοίνωσαν ότι οι απομειώσεις (write-downs) στο β' τρίμηνο θα είναι 22 δισ. και 17,5 δισ. δολάρια αντίστοιχα, καθώς εκτιμούν ότι οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για την επόμενη 30ετία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κορύφωση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα αναμένει ο Οργανισμός Ενέργειας

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας Φ. Μπιρόλ τόνισε πως τα επόμενα χρόνια η ζήτηση για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα θα φτάσει στο απόγειο της πριν από το τέλος της δεκαετίας.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Διχασμένες οι χώρες της Ευρώπης για τα πλαφόν σε αέριο - πετρέλαιο

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, ενώ δεν υπάρχει ως τώρα συμφωνία για τις προτάσεις της Κομισιόν για πλαφόν στο αέριο σε πολύ υψηλή τιμή, όπως και για το ανώτατο όριο στις τιμές ρωσικού πετρελαίου.