ΓΔ: 2677.26 -0.10% Τζίρος: 803.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο:Shutterstock

Τουρκία: Ψηφίστηκε νόμος που ενισχύει τον κρατικό έλεγχο στα social media

Τα social media θα πρέπει να έχουν εκπρόσωπο στην Τουρκία και να υπακούν στις αποφάσεις τουρκικών δικαστηρίων για την απομάκρυνση περιεχομένου υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων.

Nομοσχέδιο που επεκτείνει τον έλεγχο των αρχών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, ψήφισε το τουρκικό κοινοβούλιο. Βάσει το νομοσχεδίου οι βασικοί ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter και το Facebook, θα πρέπει να έχουν εκπρόσωπο στην Τουρκία και να υπακούν στις αποφάσεις τουρκικών δικαστηρίων για την απομάκρυνση περιεχομένου υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), στόχος του νομοσχεδίου είναι να σταματήσουν οι προσβολές μέσω διαδικτύου.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις κατηγορούν τον Ερντογάν ότι προσπαθεί να φιμώσει τους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, έναν από τους λίγους χώρους όπου εξακολουθούν να ακούγονται επικριτικές φωνές στην Τουρκία.

«Τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για πολλούς ανθρώπους που τα χρησιμοποιούν για να ενημερώνονται. Αυτό το νομοσχέδιο προμηνύει μια ζοφερή περίοδο λογοκρισίας στο διαδίκτυο», εκτίμησε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Οι ΜΚΟ ανησυχούν ότι η περαιτέρω υπονόμευση της ελευθερίας του λόγου στην Τουρκία και ο αυξημένος έλεγχος στους ιστότοπους κοινωνικής ενδέχεται να περιόρισε ακόμη περισσότερο την πρόσβαση των Τούρκων σε ανεξάρτητη πληροφόρηση ή σε επικριτικές φωνές εναντίον της κυβέρνησης, σε μια χώρα όπου ήδη κυριαρχεί ο φιλοκυβερνητικός Τύπος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Χ. Φιντάν: «Η Συμμαχία της Μέκκας δεν απειλεί καμία χώρα»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Χακάν Φιντάν, τόνισε πως η «Συμμαχία Άμυνας της Μέκκας» στοχεύει στην περιφερειακή σταθερότητα και συμπληρώνει το ΝΑΤΟ, είναι ανοιχτή σε κράτη που σέβονται κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα.
Στενά Δαρδανελίων Τουρκία σημαία
ΔΙΕΘΝΗ

Η Άγκυρα σχεδιάζει ασφαλή εξαγωγή σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία έχει εκπονήσει σχέδιο για την ασφαλή μεταφορά σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα και βρίσκεται σε επαφές με Ρωσία και Ουκρανία, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Φιντάν, που τόνισε την επιδίωξη νέας συμφωνίας εξαγωγών.
Κτίριο ΓΑΔΑ Αστυνομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Ενημέρωση ΕΕ για ελληνοτουρκικά αντί κυρώσεων

Η ΕΛΑΣ κατηγορεί την κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής στα ελληνοτουρκικά, μη αξιοποίηση κυρώσεων κατά της Τουρκίας και αδυναμία αναβάθμισης της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί η Τουρκία σε διεθνές επίπεδο.
Γιώργος Γεραπετρίτης στο γραφείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεραπετρίτης: Απάντηση σε κάθε τουρκική αυθαιρεσία και πρόκληση

Ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως σε κάθε αυθαιρεσία της Τουρκίας θα υπάρχει αντίδραση από την Ελλάδα. Επιβεβαίωσε ότι η διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου προχωρά ως έχει και ότι το καλώδιο πιθανόν να ποντιστεί εντός του 2026.
Τουρκική σημαία στην Κωνσταντινούπολη
ΔΙΕΘΝΗ

Τη Δευτέρα η Τουρκία φιλοξενεί την πρώτη συνεδρίαση άμυνας της Μέκκας

Στην Κωνσταντινούπολη θα πραγματοποιηθεί αύριο η πρώτη υπουργική συνάντηση Άμυνας και Εξωτερικών χωρών που υπέγραψαν αμυντική συμφωνία στη Μέκκα, σηματοδοτώντας δημιουργία Επιτροπής Στρατηγικής Πολιτικής και Άμυνας.