ΓΔ: 2694.96 -1.16% Τζίρος: 326.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
Άποψη Σερβίας από ψηλά

Σερβία: Φοιτητικό ψηφοδέλτιο κατατέθηκε για τις εκλογές της 25ης Οκτ.

Το φοιτητικό κίνημα στη Σερβία υπέβαλε ψηφοδέλτιο για τις εκλογές της 25ης Οκτωβρίου, με την υποστήριξη χιλιάδων υπογραφών. Περιλαμβάνει 250 άτομα χωρίς κομματική εμπλοκή, ενώ αύριο ξεκινά επίσημα η προεκλογική τους εκστρατεία.

Το φοιτητικό κίνημα στη Σερβία κατέθεσε το απόγευμα της Δευτέρας στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή το ψηφοδέλτιο με το οποίο θα συμμετάσχει στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 25ης Οκτωβρίου. Το ψηφοδέλτιο, που φέρει την ονομασία «Φοιτητική Λίστα - Οι φοιτητές θα νικήσουν», συγκέντρωσε χιλιάδες υπογραφές πολιτών, όπως απαιτεί η σερβική εκλογική νομοθεσία.

Στη Σερβία, για να μπορέσει ένα κόμμα, συνασπισμός ή ομάδα πολιτών να λάβει μέρος στις εκλογές, απαιτούνται τουλάχιστον 10.000 επικυρωμένες υπογραφές ενήλικων πολιτών. Οι φοιτητές παρέδωσαν τις υπογραφές τους με πορεία που ξεκίνησε μπροστά από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, την οποία ακολούθησαν χιλιάδες πολίτες, φωνάζοντας «Νίκη, Νίκη!».

Στο ψηφοδέλτιο της «Φοιτητικής Λίστας» συμμετέχουν 250 προσωπικότητες που δεν είχαν προηγούμενη κομματική ή πολιτική δραστηριότητα, μεταξύ των οποίων και ο πρώην καλαθοσφαιριστής Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Όπως ανακοινώθηκε, αύριο θα ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική εκστρατεία των φοιτητών, οπότε και θα παρουσιαστεί αναλυτικά το πρόγραμμα διακυβέρνησης.

Παράλληλα, το κυβερνών Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα κατέθεσε το δικό του ψηφοδέλτιο στην Εκλογική Επιτροπή, με επικεφαλής τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος αναμένεται σύντομα να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου Δημοκρατίας.

Το ψηφοδέλτιο για τις εκλογές κατέθεσε επίσης το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας.

Οι βουλευτικές εκλογές στη Σερβία πραγματοποιούνται σε κλίμα έντασης, μετά από δύο χρόνια αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις οποίες πρωτοστάτησαν οι φοιτητές. Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν με αφορμή την τραγωδία στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ, όπου την 1η Νοεμβρίου 2024 κατέρρευσε το στέγαστρο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 16 άνθρωποι.

Στο επίκεντρο των διαδηλώσεων βρέθηκαν καταγγελίες για διαφθορά, έλλειψη διαφάνειας, πελατειακές πρακτικές και αυταρχική άσκηση της εξουσίας. Οι εκλογές της 25ης Οκτωβρίου (2026) θα είναι οι δωδέκατες βουλευτικές εκλογές στη Σερβία από την καθιέρωση του πολυκομματικού συστήματος το 1990.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαδήλωση πλήθος Βελιγράδι
ΔΙΕΘΝΗ

Διαμαρτυρία φοιτητών κατά της κυβέρνησης στη Σερβία

Φοιτητές στη Σερβία διαδηλώνουν ξανά στο Βελιγράδι ζητώντας πρόωρες εκλογές, παρά τα εμπόδια από τις αρχές που μειώνουν δρομολόγια τρένων και λεωφορείων. Το φοιτητικό κίνημα αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τον Βούτσιτς.
Διαδήλωση πλήθος Βελιγράδι
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Διαμαρτυρία φοιτητών για ένα χρόνο από την τραγωδία Νόβι Σαντ

Χιλιάδες φοιτητές από όλη τη Σερβία βαδίζουν προς το Νόβι Σαντ για συγκέντρωση μνήμης, απαιτώντας ευθύνες για την τραγωδία στον σταθμό. Ετοιμάζουν δικό τους ψηφοδέλτιο, ενώ οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν προβάδισμα έναντι της κυβέρνησης.