Η Κίνα δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί τα «νόμιμα συμφέροντα» του Ιράν εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ενώ παράλληλα ενθαρρύνει τόσο την Ισλαμική Δημοκρατία όσο και τις ΗΠΑ να επιδείξουν «λογική» και «αυτοσυγκράτηση», σύμφωνα με δηλώσεις του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στη διάρκεια συνάντησής του με τον Ιρανό ομόλογό του στο Πεκίνο.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών Τύπου του, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «η Κίνα και το Ιράν συνδέονται με μια συνολική στρατηγική σύμπραξη» και εξέφρασε τη διάθεση της χώρας του να ενισχύσει τον διάλογο και τη συνεργασία με το Ιράν, προστατεύοντας αποτελεσματικά τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του τελευταίου.
Η Κίνα αποτελεί έναν από τους βασικούς οικονομικούς εταίρους του Ιράν, προμηθευόμενη σημαντικό μέρος του πετρελαίου της από τη χώρα, ενώ διαδραματίζει και ρόλο σημαντικού διπλωματικού υποστηρικτή.
Ο Γουάνγκ Γι, κατά τη συνάντησή του με τον Αμπάς Αραγτσί, τόνισε: «Ενθαρρύνουμε το Ιράν και τις ΗΠΑ να επιδείξουν λογική και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», καλώντας τις δύο πλευρές να επιστρέψουν γρήγορα στο πρωτόκολλο συμφωνίας που συνήφθη τον Ιούνιο υπό πακιστανική διαμεσολάβηση και να «ξαναχτίσουν τον διαπραγματευτικό μηχανισμό βάσει της συναίνεσης που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγο πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στις ΗΠΑ και τη συνάντηση κορυφής που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον, όπου η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης.
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι ο Τραμπ και ο Σι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες για το Ιράν και τους οικονομικούς δεσμούς της Κίνας με την Τεχεράνη, την οποία η Ουάσινγκτον επιχειρεί να αποκλείσει από τα δυτικά χρηματοπιστωτικά συστήματα.
Ο Γουάνγκ, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε πως «παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα για να ξανανοίξουν τα Στενά του Ορμούζ σύντομα» προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα στη διεθνή μεταφορά ενέργειας και στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Κίνα «δεν θέλει να δει τις περιφερειακές εντάσεις να διαχυθούν στην Υεμένη και την Ερυθρά Θάλασσα».
Η Υεμένη, γειτονική της Σαουδικής Αραβίας, ενεπλάκη στη σύγκρουση ύστερα από αμερικανοϊσραηλινά πλήγματα στο Ιράν, ενώ πρόσφατα οι αντάρτες Χούθι, που πρόσκεινται στο Ιράν, εξαπέλυσαν επίθεση και κατέλαβαν τα παράλια της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου βρίσκονται τα Στενά του Μπαμπ ελ Μάντεμπ.
Ο Γουάνγκ επισήμανε ότι «η σημερινή κατάσταση δείχνει για άλλη μια φορά ότι η υπάρχουσα αρχιτεκτονική ασφαλείας στη Μέση Ανατολή είναι ανεπαρκής και χρειάζεται να μεταρρυθμιστεί και να ενισχυθεί».
Τέλος, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να προωθήσει την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στην περιοχή, διατηρώντας συνεπή και σταθερή πολιτική απέναντι στο Ιράν.