Φώτο: Shutterstock

Οι εντάσεις με την Ελλάδα πιέζουν περισσότερο την τουρκική οικονομία

Η γερμανική εφημερίδα TAZ σημειώνει πως η τουρκική οικονομία θα πιεστεί ακόμα περισσότερο καθώς οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο δυσχεραίνουν μεσοπρόθεσμα τις προοπτικές της.

Καθώς η τουρκική λίρα βυθίζεται σε ιστορικά χαμηλά, με τους επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια από την Τουρκία υπό τον φόβο μιας νέας συναλλαγματικής κρίσης, οι εντάσεις που δημιουργεί ο Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο την τουρκική οικονομία όπως τονίζει η γερμανική εφημερίδα ΤΑΖ, σχολιάζοντας τις δυσκολίες της οικονομίας της γείτονος και την καταβαράθρωση της τουρκικής λίρας. 

Οι νέες εντάσεις με την Ελλάδα στην ανατολική Μεσόγειο θα ασκήσουν πιέσεις στην τουρκική οικονομία, αλλά ο βασικός λόγος είναι ότι το επιτόκιο των 8,5% είναι μικρότερο από τον πληθωρισμό ύψους 12%, άρα για την τουρκική λίρα το επιτόκιο είναι αρνητικό σημειώνει η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της TAZ το αποτέλεσμα είναι ότι όλοι μετατρέπουν τα χρήματά τους σε δολάρια, ευρώ ή ακόμη αγοράζουν χρυσό και ξένοι επενδυτές ελαφρώνουν τα χαρτοφυλάκιά τους από την τουρκική λίρα. Αυτή η πολιτική επιτοκίων οφείλεται στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στα χαμηλά επιτόκια για να δανείζεται ο κόσμος και να τονωθεί η κατανάλωση. Και για να το επιτύχει, επί χρόνια άσκησε πιέσεις στην Τουρκική Κεντρική Τράπεζα.

Όταν ο διοικητής Μουράτ Τσετίνκαγια, πριν από ένα χρόνο, αρνήθηκε να μειώσει τα επιτόκια, ο Ερντογάν τον απέλυσε και τον αντικατέστησε με τον πρόθυμο Μουράτ Ουζάλ, ο οποίος όμως τους τελευταίους 12 μήνες μείωσε τα επιτόκια από πάνω από 20% στα 8,5%.

Ο Γερμανός αρθρογράφος υπογραμμίζει ότι η κριτική σε βάρος του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ. είναι τόσο ηχηρή που μέσα στο κυβερνών κόμμα δημιουργήθηκε ομάδα στήριξης του υπουργού στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ενώ πρόεδροι διαφόρων οικονομικών επιμελητηρίων αναγκάστηκαν να δηλώσουν δημόσια τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Αλμπαϊράκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Spiegel: Ο Ερντογάν ρισκάρει ακόμα και πόλεμο για να χαράξει νέα σύνορα

Δίνοντας μια εξήγηση της σημερινής στρατηγικής του Ερντογάν το άρθρο υπογραμμίζει ότι «ο Ερντογάν ακολουθεί το δόγμα του «Mavi Vatan» τόσο εξαιτίας ενός υπερβολικού εγωισμού όσο και λόγω εσωτερικών πολιτικών υπολογισμών.
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερντογάν ζητά διάλογο... και επιτίθεται στην Ελλάδα

Η Άγκυρα δεν επιδιώκει οποιεσδήποτε «περιπέτειες» στην περιοχή, είπε ο Τούρκος πρόεδρος, απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματός του, του AKP, καλώντας την Ελλάδα να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Άλλαξε πορεία το Oruc Reis και κινείται νοτιοανατολικά

Άγνωστο αν η αλλαγή πορείας του ερευνητικού σκάφους μπορεί να ερμηνευθεί ως μια κίνηση αποκλιμάκωσης της έντασης. Τις εξελίξεις εξέτασε το Συμβούλιο Άμυνας. Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη.