Φώτο: ΑΠΕ

Επικοινωνία Τραμπ - Ερντογάν, συζήτησαν για τη Λιβύη

Πρόταση για την έξοδο όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων φέρονται να συζήτησαν οι πρόεδροι ΗΠΑ και Τουρκίας όπως μετέδωσε το Al Jazeera.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογος του Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησαν τηλεφωνική συνομιλία όπου και σύμφωνα με το Al Jazeera συζήτησαν για τα βήματα που θα χρειαστούν ώστε να καθιερωθεί μια αποστρατικοποιημένη ζώνη στην Λιβύη.

Όπως αναφέρει το αραβικό δίκτυο ειδήσεων, Τραμπ και Ερντογάν συζήτησαν επίσης για τους διάφορους τρόπους που μπορεί να επιτευχθεί η απόσυρση όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από την Λιβύη. Οι δυο πρόεδροι σημείωσαν επίσης πως η κρατική εταιρεία πετρελαίου πρέπει να συνεχίσει την ζωτικής σημασία εργασία της.

Η τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ των δυο ηγετών ήρθε μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Αμερικανός πρέσβης στη Λιβύη Ρίτσαρντ Νόρλαντ σε Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα την Τετάρτη. 

Ο ηγέτης της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι τον Ιούνιο άνοιξε τον δρόμο για απευθείας παρέμβαση στην Λιβύη ώστε να αποτρέψει την Τουρκία και τις στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονταν από την Άγκυρα, να κατακτήσουν περισσότερα κομμάτια γης. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος χαρακτηριστικά είχε πει πως «η Σύρτη και η Αλ-Τζαφρα είναι η κόκκινη γραμμή», θέλοντας να απαντήσει στις τουρκικές δηλώσεις.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συνολικός αριθμός Σύριων μισθοφόρων στη Λιβύη που έχουν σταλεί από την τουρκική κυβέρνηση αγγίζουν τους 16.500.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μαίνονται οι μάχες Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν, στέλνει μαχητές από Συρία η Τουρκία

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ παρά τις νέες εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός ενώ φουντώνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για συμμετοχή στη σύρραξη Σύριων μισθοφόρων με τις πλάτες της Άγκυρας.