ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Crash - test για την αγορά εργασίας φέρνει η ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης

Περίπου 5 εκατ. θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί μετά την χρηματοοικονομική κρίση, έχουν εξαφανιστεί λόγω της πανδημίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Που θα οδηγηθεί η αγορά εργασίας το επόμενο διάστημα.

Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι μπορεί να βρεθούν εν όψει νέων αρνητικών εξελίξεων μετά από ένα καλοκαίρι με περικοπές θέσεων εργασίας και την οικονομική ανάκαμψη να απειλείται από τις νέες εξάρσεις της πανδημίας και τα τοπικά lockdowns. Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα που έβλεπε να ανακάμπτει η αγορά εργασίας, οι ειδικοί προειδοποιούν πλέον πως η ανεργία μπορεί να φτάσει και το 20% μέχρι τέλος του 2020.

Ακόμα και αν μερικές κυβερνήσεις σκέφτονται να επεκτείνουν τα προγράμματα εργασίας, η περίοδος της επιστροφής στα σχολεία, την ίδια ώρα που η Ευρώπη επιστρέφει στους κανονικούς ρυθμούς μετά τις καλοκαιρινές διακοπές είναι μια κρίσιμη εποχή για τις επιχειρήσεις να διαπιστώσουν πως θα κινηθεί η ζήτηση, και να καθορίσουν τον προϋπολογισμό τους και τον αριθμό του προσωπικού για το υπόλοιπο του χρόνου και το 2021.

Σύμφωνα με εταιρείες ευρέσεως εργασίας, οι προοπτικές για την αγορά δεν δείχνουν ευοίωνες, και παραμένει ακόμα υπό εξέταση, αν οι αριθμοί ανεργίας στην Ευρώπη θα φτάσουν στα επίπεδα των ΗΠΑ όπου η ανεργία εκτοξεύτηκε στην περίοδο της πανδημίας.

Ενώ η κρατική βοήθεια στήριξε τις επιχειρήσεις σε περιπτώσεις όπως της Γερμανίας, της Γαλλίας ακόμα και της Βρετανίας, πολλοί αναφέρουν ότι αυτή η βοήθεια θα λήξει σύντομα. Ταυτόχρονα, η οικονομική ανάκαμψη που αναμένονταν μετά το lockdown δείχνει να επιβραδύνεται και μερικοί τομείς αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες αλλαγές που σημαίνει ότι θα αλλάξει πλήρως η φύση της εργασία, των επιχειρηματικών μοντέλων αλλά και της στελέχωσης προσωπικού.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Adecco Group, που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ευρέσεως εργασίας παγκοσμίως, Αλέν Ντεάζ (Alain Dehaze), σημείωσε στο Bloomberg πως «τον Σεπτέμβριο θα δουν πως πηγαίνουν οι παραγγελίες» και συμπλήρωσε πως «περιμένουμε την ανεργία να αυξηθεί καθώς μερικές βιομηχανίες έχουν χτυπηθεί σε δομική βάση».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Randstad Ζακ Βαν Ντεν Μπροκ, σημείωσε πως ο επόμενος μήνας «θα δείξει πως θα είναι η τάση για την υπόλοιπη χρονιά».

Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί ως τώρα, η αγορά εργασίας έχει δεχθεί ένα ισχυρότατο πλήγμα. Περίπου 5 εκατ. θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν από την τελευταία οικονομική κρίση έχουν ήδη εξαφανιστεί μετά την πανδημία. Η οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη καθ’ οδόν μετά την «βουτιά» 12% που κατέγραψε στο δεύτερο τρίμηνο, όμως αναμένεται να επιβραδυνθεί στη συνέχεια με αποτέλεσμα να χαθούν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας.

Η Ryanair αποδεικνύει πως η ανάκαμψη δεν θα είναι ομαλή. Μόλις βδομάδες μετά την αύξηση του αριθμού πτήσεων για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση όσων ήθελαν να κάνουν διακοπές, η μεγαλύτερη low cost αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης μείωσε εκ νέου την διαθεσιμότητα των πτήσεων για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο μετά τα νέα μέτρα καραντίνας που ελήφθησαν και απέτρεψαν αρκετούς από το να ταξιδέψουν σε προορισμούς του εξωτερικού.

Την ίδια στιγμή που η ανεργία στις ΗΠΑ βρίσκεται σχεδόν σε διψήφια ποσοστά, τα ευρωπαϊκά νούμερα δείχνουν προς το παρόν καλύτερα εξαιτίας των προγραμμάτων που έθεσαν σε διαθεσιμότητα μεγάλο μέρος του εργατικού πληθυσμού. Όμως αυτό δεν φαίνεται να διαρκέσει για πολύ. Σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, οι προβλέψεις κάνουν λόγο πως η ανεργία στην ευρωζώνη θα φτάσει τουλάχιστον το 10% μέχρι το τέλος του χρόνου, με πολύ μικρή βελτίωση να καταγράφεται το 2021.

Παράλληλα «οι βραχυπρόθεσμες μορφές εργασίας φτάνουν στο τέλος τους, και το παραμύθι είναι απίθανο να συνεχιστεί» σημείωσαν οι οικονομολόγοι της ING Group σε αναφορά τους αυτή την εβδομάδα. Σημείωσαν επίσης πως ενώ τα προγράμματα εργασίας επιτυγχάνουν κατά την περίοδο κυκλικών σοκ, όπως τα lockdown, θα είναι λιγότερο αποδοτικά για τις βιομηχανίες που βρίσκονται να πραγματοποιούν δομικές αλλαγές.

Αυτό συμπεριλαμβάνει και την αυτοκινητοβιομηχανία που είδε ήδη να πραγματοποιούνται σημαντικές αλλαγές από τις μηχανές εσωτερικής καύσης σε ηλεκτρικά. Ο τουρισμός και ο κλάδος ταξιδίων μπορεί να χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψουν από το πλήγμα της πανδημίας.

«Φιλοξενία, εκδηλώσεις, και εμπόριο θα ανακάμψουν μετά την πανδημία του κορονοϊού» σημειώνει ο Ζακ Βαν Ντεν Μπροκ της Randstad και συμπλήρωσε: «όμως οι αεροπορικές, τα ταξίδια και η αυτοκινητοβιομηχανία, είναι κλάδοι που χρειάζονται να μετασχηματιστούν άμεσα».

Τα προγράμματα εργασίας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η πανδημία έχει προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στην αγορά εργασίας καθώς οι κλάδοι που συνδέονται με τον τουρισμό βλέπουν να διαδραματίζεται μια από τις χειρότερες χρονιές στην βιομηχανία. Το ποσοστό ανεργίας τον Ιούλιο αυξήθηκε κατά 13% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, αντανακλώντας τις χιλιάδες επιχειρήσεις που είτε υπολειτουργούν, είτε αποφάσισαν να παραμείνουν κλειστές το φετινό καλοκαίρι. Οι ειδικοί εκτιμούν πως το ποσοστό ανεργίας στο τέλος του χρόνου ενδέχεται να ξεπεράσει το 20%.

Η κυβέρνηση τρέχει δυο πρόγραμμα για την στήριξη των θέσεων εργασίας. Το πρόγραμμα της αναστολής συμβάσεων και το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, με τους επιχειρηματίες να δείχνουν μέχρι στιγμής την προτίμηση τους στο πρόγραμμα αναστολής συμβάσεων παρά τα προβλήματα που έχουν αναφέρει οι εργαζόμενοι για καθυστερήσεις στις πληρωμές.

Το πρόγραμμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας  όπου οι εργαζόμενοι που εντάσσονταν στο μέτρο θα λαμβάνουν 584 ευρώ τον μήνα, ήταν και το πρώτο μέτρο που εφαρμόστηκε από την ελληνική κυβέρνηση για την διασφάλιση των θέσεων εργασίας, με το υπουργείο Οικονομικών να αποφασίζει την παράτασή του, τουλάχιστον μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. 

Οι εργαζόμενοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με το τι πρόκειται να ισχύσει από το Φθινόπωρο και μετά, ενώ υπάρχουν και ερωτηματικά για το επίδομα αδείας και το Δώρο Χριστουγέννων. Τα συγκεκριμένα επιδόματα υπολογίζονται με βάση το διάστημα εργασίας κάθε υπαλλήλου, με αποτέλεσμα η περίοδος κατά την οποία οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή να βρίσκονται σε «αχαρτογράφητα νερά» για το πότε και ποιος θα πληρώσει για τους συγκεκριμένους μήνες.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τις 15 Οκτωβρίου μετά τη νέα παράταση που δόθηκε και χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις, που έχουν μείωση τζίρου πάνω από 20% κατά την περίοδο της κρίσης ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%. Η μείωση του ωραρίου που θα εφαρμόζεται για τον εργαζόμενο θα ασκείται χωρίς να μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.Το κράτος θα έρθει να καλύψει το 60% του εισοδήματος του εργαζομένου που θα χάνει για τις ώρες που δεν εργάζεται, με το τελικό ποσό που θα λαμβάνουν οι εργαζόμενοι να μην μπορεί να είναι κάτω από 650 ευρώ.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν πολύ χαμηλή συμμετοχή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Είναι ενδεικτικό ότι, τον Ιούνιο εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μόλις 3.400 επιχειρήσεις και 32.000 εργαζόμενοι, ενώ τον Ιούλιο 5.501 επιχειρήσεις και 48.507 εργαζόμενοι. Πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε βελτιώσεις του προγράμματος, με την οποία καλύπτονται και οι εποχικοί εργαζόμενοι, όμως θεωρείται δύσκολο το πρόγραμμα να κερδίσει περισσότερους επιχειρηματίες που δείχνουν να προτιμούν το πρόγραμμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας καθώς δεν έχουν το μισθολογικό κόστος να τους βαραίνει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η απεργία που απειλεί να γονατίσει τους κολοσσούς του Χόλιγουντ

Οι σεναριογράφοι στις ΗΠΑ απεργούν για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια. Ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο από τα κέρδη που έφερε η έκρηξη του streaming και περιορισμούς στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για σενάρια.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ

Στις 196.000 ανήλθαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, ενώ η Fed περιμένει σημάδια αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας προκειμένου να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.