ΓΔ: 907.06 -1.15% Τζίρος: 41.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε δύσκολη θέση η Ε.Ε. από την τουρκική εισβολή στη Συρία

Έχοντας λίγες επιλογές στη διάθεσή της, η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά από την τουρκική εισβολή στη Συρία, την ώρα που κυριαρχούν φόβοι για ανασυγκρότηση των τζιχαντιστών και απελευθέρωση όσων κρατούνται από τους Κούρδους,

Η τουρκική στρατιωτική επίθεση ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία έχει αφήσει τους Ευρωπαίους συμμάχους τους εξαγριωμένους, να φοβούνται μια επανεμφάνιση και τόνωση τζιχαντιστών μαχητών.

Ως εκ τούτου, «τρέχουν» για να διαμορφώσουν μια συνεκτική απάντηση, πέρα από την άρνηση τους να πληρώσουν για οποιαδήποτε νέα ανθρωπιστική κρίση που θα συμβεί στο κατώφλι της Ευρώπης.

Τα τουρκικά στρατεύματα και οι Σύροι αντάρτες σύμμαχοί τους προέλασαν περαιτέρω στη συριακή επικράτεια σήμερα, ανοίγοντας ένα ακόμη νέο μέτωπο στον οκταετή εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, εκθέτοντας την ίδια ώρα την αδυναμία και την ανικανότητα της Ευρώπης να επηρεάσει την πορεία του πολέμου.

Η στρατιωτική επίθεση της Άγκυρας, η οποία ξεκίνησε αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τα αμερικανικά στρατεύματα από τις περιοχές της τουρκικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία, εγείρει επίσης θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με την τύχη των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και επιβαρύνει περαιτέρω τις διατλαντικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστοσύνης στις τάξεις του ΝΑΤΟ, σημείωσαν διπλωμάτες και αξιωματούχοι.

Περιπλέκει περαιτέρω την όποια ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απειλεί τη μεταναστευτική συμφωνία μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, η οποία μείωσε τους αριθμούς των προσφύγων που εισέρχονται στις ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου βρίσκονται υπό νέες πιέσεις από νέες ροές προσφύγων που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη.

«Αυτή είναι μια συνταγή για καταστροφή, είτε αφορά τους Τούρκους, τους Κούρδους, είτε εμάς», είπε ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Αυτή η τουρκική επέμβαση είναι ένας απόλυτος αντιπερισπασμός και θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας».

Η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» για την χρησιμοποιήσει ως τόπο για τον επαναπατρισμό εκατομμυρίων προσφύγων στο συριακό έδαφος.

Για αυτό το σχέδιο θέλει να πληρώσει η Ευρώπη, ενώ Ευρωπαίοι διπλωμάτες το χαρακτηρίζουν εξωπραγματικό.

Και οι 28 κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ χθες απέρριψαν το σχέδιο αυτό, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα παράσχουν βοήθεια και προειδοποίησαν ότι μια τέτοια ιδέα δεν θα εγκριθεί από τα Ηνωμένα Έθνη. «Μην περιμένετε από την ΕΕ να πληρώσει για οτιδήποτε από αυτό», δήλωσε χθες κατηγορηματικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας

Εντούτοις, είναι ασαφές τι μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να πιέσει την Άγκυρα. Βασίζεται στην Τουρκία για να περιορίσει την άφιξη των προσφύγων στην Ευρώπη μετά από τη συμφωνία του 2016 που περιόρισε δραστικά τις προσφυγικές ροές από τη δίοδο του Αιγαίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε σήμερα πως η Άγκυρα θα στείλει στην Ευρώπη τους 3,6 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία, αν οι ευρωπαϊκές χώρες χαρακτηρίσουν κατοχή την τουρκική στρατιωτική επιδρομή στη Συρία.

«Έχουμε βάλει τον εαυτό μας σε μια θέση όπου η σχέση Τουρκίας - ΕΕ είναι μονοδιάστατη, βασίζεται σε ένα θέμα που έχει δημιουργήσει μια ισορροπία δυνάμεων που μας φέρνει σε δυσμένεια», δήλωσε ο ευρωπαίος διπλωμάτης αναφορικά με τη μεταναστευτική συμφωνία του 2016.

«Πρέπει να βάλουμε τάξη στο σπίτι μας. Δεν έχει υπάρξει μια συλλογική λύση στο προσφυγικό πρόβλημα, οπότε έχουμε βρεθεί εκτεθειμένοι σε αυτόν τον εκβιασμό».

Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση την Τρίτη, απεσταλμένοι στο ΝΑΤΟ εξέφρασαν ανησυχία για τα σχέδια της Τουρκίας και προσπάθησαν να πιέσουν τον Ερντογάν να μην προχωρήσει σε οποιαδήποτε επιχείρηση, ανέφεραν διπλωμάτες.

Ωστόσο, υπήρξε επίσης αναγνώριση στην βορειοατλαντική συμμαχία ότι δεν υπάρχει τίποτα που θα μπορούσε να κάνει για να σταματήσει την Τουρκία επειδή το ΝΑΤΟ δεν δρα στη Συρία και δεν του έχει ζητηθεί να διαδραματίσει εκεί κάποιο ρόλο.

Ανασυγκρότηση και επανεμφάνιση τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους

Ακόμη μεγαλύτερη πίεση ασκεί στην Ευρώπη το ερώτημα για τις τύχες των Κούρδων συμμάχων της και τη πιθανή τόνωση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που έχουν εξαπολύσει αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές χώρες.

Τόσο οι γαλλικές όσο και οι βρετανικές ειδικές δυνάμεις επιχειρούν με τους Κούρδους στην περιοχή. Παρέχουν αεροπορική υποστήριξη και εκπαίδευση στις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες μέχρι την τουρκική επίθεση συνέχισαν τις επιχειρήσεις εναντίον των υφιστάμενων θυλάκων του Ισλαμικού Κράτους.

Η απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τις αμερικανικές δυνάμεις, ενώ δεν ήταν απροσδόκητη, άφησε Γαλλία και Βρετανία ιδιαίτερα εκτεθειμένες. Γάλλοι και Βρετανοί αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσυρθούν πλήρως, δεν θα έχουν άλλη επιλογή παρά να αποχωρήσουν και αυτοί.

«Η προδοσία των Κούρδων θα είναι ηθικά φρικτή, αλλά ας μην γελιόμαστε: είτε με ή χωρίς τις συμμαχικές μας δυνάμεις στη βόρεια Συρία, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη δεν έχουν καμία αναγνωρίσιμη και αξιόπιστη πολιτική για τον τερματισμό του εμφυλίου πολέμου στη Συρία», δήλωσε ο πρώην απεσταλμένος της Γαλλίας στην Ουάσινγκτον, Ζεράρ Αρώ στο Twitter.

Οι άμεσοι φόβοι της Ευρώπης είναι η ανασυγκρότηση των τζιχαντιστών, αλλά και η απειλή πως χιλιάδες ξένοι τζιχαντιστές που κρατούνται από τους Κούρδους θα δραπετεύσουν από τις φυλακές.

Η αντίδραση του Τραμπ - που έχει πιέσει στο παρελθόν απρόθυμα ευρωπαϊκά κράτη να επαναπατρίσουν τους υπηκόους τους, στους οποίους συγκαταλέγονται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που συνελήφθησαν στο πεδίο της μάχης στη Συρία - δεν έχει κάνει τίποτε για να ηρεμήσει τους συμμάχους του.

«Θα δραπετεύσουν στην Ευρώπη, εκεί θέλουν να πάνε. Θέλουν να πάνε πίσω στα σπίτια τους, αλλά η Ευρώπη δεν τους θέλει», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Τόμας Πετρίτσεκ συνόψισε την ευρωπαϊκή απογοήτευση, λέγοντας ότι «δυστυχώς, σε αυτό το σημείο δεν έχουμε άλλη δυνατότητα παρά τη διπλωματική πίεση για να ηρεμήσουμε την κατάσταση».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία Πενταγώνου για τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Ο ταξίαρχος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας τόνισε πως οι πρόσφατες αεροπορικές επιδομές στη Συρία απείλησαν άμεσα την ασφάλεια στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ και κάλεσε για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
ΔΙΕΘΝΗ

Παρά τις εκκλήσεις, η Τουρκία συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Συρία

Το τουρκικό πυροβολικό έπληξε θέσεις κουρδικών δυνάμεων στο Χαλέπι με αποτέλεσμα να υπάρξουν πέντε νεκροί άμαχοι, και πολλοί τραυματίστηκαν. Προετοιμάζεται χερσαία επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας.
Erdogan, Tourkia, Turkey
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστηρό μήνυμα σε Ερντογάν από ΗΠΑ και Ρωσία να μην επιτεθεί στη Συρία

Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί πως θα πραγματοποιήσει νέες επιδρομές στα συριακά εδάφη μετά τις αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν θέσεις του PKK και της YPG που είχαν σαν αποτέλεσμα να υπάρξουν 37 νεκροί.