ΓΔ: 827.06 0.25% Τζίρος: 49.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Kυρώσεις στην Τουρκία ζητάει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αντίθετο με τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» στη Συρία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητάει να τεθούν άμεσα οικονομικές κυρώσεις κατά της Άγκυρας και να τεθεί η περιοχή υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

Ψήφισμα για οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας αναμένεται να κατατεθεί την Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όπως μεταδίδει το Reuters, ενώ θα κληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να θέσει τη «ζώνη ασφαλείας» στη Συρία υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών. 

Κατα τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής τους Ερντογάν και Πούτιν συμφώνησαν στην αποχώρηση των δυνάμεων του Κουρδικού YPG σε απόσταση 30 χλμ. από τα σύνορα δημιουργώντας έτσι μια «ζώνη ασφαλείας». Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters ανώτερος ευρωπαίος διπλωμάτης χαρακτήρισε τη συμφωνία αυτή ως "σημαντικό πλήγμα για το ΝΑΤΟ" που αναστατώνει τη στρατιωτική συμμαχία της περιοχής. 

«Ζητάμε να αποχωρήσει αμέσως η Τουρκία από τη Συρία», δήλωσε ο Γερμανός κεντροδεξιός Μάικλ Γκάλερ, μιλώντας εξ ονόματος της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Κοινοβούλιο.Το ψήφισμα που θα κατατεθεί την Πέμπτη αναμένεται να υποστηριχθεί από όλες τις πολιτικές ομάδες και προτρέπει να υιοθετηθούν «κατάλληλα και στοχοθετημένα οικονομικά μέτρα κατά της Τουρκίας». Το κείμενο που εξακολουθεί να υπόκειται σε μικρές αλλαγές, απαιτεί την αναστολή ευνοϊκής μεταχείρισης για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων της Τουρκίας προς την ΕΕ. Προτρέπει επίσης την αναστολή της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Άγκυρα, ένα μέτρο που θα έπληττε το εμπόριο μεταξύ των 28 χωρών της ΕΕ και της Τουρκίας που φτάνει έως και τα 28 δις ευρώ . 

Το κοινοβούλιο θα μπορούσε επίσης να αποκλείσει οποιαδήποτε νέα κοινοτική χρηματοδότηση για να βοηθήσει την Τουρκία να διαχειριστεί τα 3 εκατομμύρια πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της, πολλοί από τους οποίους η Άγκυρα θα ήθελε να εγκαταστήσει στη «ζώνη ασφαλείας».

Το κείμενο, το οποίο είδε το Reuters, «απορρίπτει κατηγορηματικά» τις φιλοδοξίες της Τουρκίας για ασφαλή ζώνη και προτρέπει επίσης κυρώσεις εναντίον Τούρκων αξιωματούχων υπεύθυνων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την επίθεση στη βόρεια Συρία. Ζητά επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία υπό που θα ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε δύσκολη θέση η Ε.Ε. από την τουρκική εισβολή στη Συρία

Έχοντας λίγες επιλογές στη διάθεσή της, η Ευρώπη προσπαθεί να περιορίσει τη ζημιά από την τουρκική εισβολή στη Συρία, την ώρα που κυριαρχούν φόβοι για ανασυγκρότηση των τζιχαντιστών και απελευθέρωση όσων κρατούνται από τους Κούρδους,
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Κριτική της ΕΕ σε Τουρκία για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Την ανησυχία της εκφράζει η ΕΕ για τις αποφάσεις των αρχών της Κωνσταντινούπολης που με πρόσχημα την πανδημία έχουν περιορίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν ζητά από την Τουρκία να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε χαρακτηριστικά πως η Τουρκία πρέπει επειγόντως να σημειώσει πρόοδο στον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ζητά την απελευθέρωση των Οσμάν Καβαλά και Σελαχατίν Ντεμίρτας.