ΓΔ: 2160.8 4.16% Τζίρος: 472.37 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01

Μπορέλ: Στόχος να δείξουμε αλληλεγγύη στα κράτη της ΕΕ που απειλούνται

«Ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιτρέψουμε στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα», αναφέρει στο μπλογκ του.

«Ανησυχητική τροπή» έλαβαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο τον Αύγουστο σημειώνει ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, τονίζοντας ότι βασικός στόχος είναι η ισχυρή αλληλεγγύη προς τα κράτη-μέλη που απειλούνται.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ υπογραμμίζει στο μπλογκ του ότι «ο βασικός μας στόχος είναι και παραμένει να δείξουμε ισχυρή αλληλεγγύη στα κράτη μέλη της ΕΕ που απειλούνται, ενώ προσπαθούμε να μειώσουμε τις εντάσεις και να επιτρέψουμε στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των ζητημάτων, τα οποία είναι πολύ περίπλοκα». 

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ υπογραμμίζει ότι «τον Αύγουστο, οι εξελίξεις πήραν μια ανησυχητική τροπή, και συμφωνήσαμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και ότι όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι». 

Επίσης, επισημαίνει ότι «οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας είναι πολύπλοκες και πολύπλευρες: η Τουρκία είναι ένας σημαντικός γείτονας και εταίρος για την Ευρώπη σε πολλούς τομείς, ένας κρίσιμος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. Και οι δύο πλευρές θέλουν να διατηρήσουν ένα πλαίσιο συνεργασίας για τη μετανάστευση. Ωστόσο, η τουρκική εγχώρια δυναμική και ο περιφερειακός της ρόλος είναι ολοένα και πιο προβληματικός με εμπλοκή της τουρκικής εξουσίας, επίσης στη Συρία, τη Λιβύη και αλλού».

Τέλος, σημειώνει ότι «πρέπει να καθορίσουμε μια σταθερή και ισορροπημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, βασισμένη καταρχάς στην αλληλεγγύη με τα πλέον ενδιαφερόμενα κράτη μέλη, αλλά επίσης γνωρίζοντας ότι η διπλωματία μπορεί να λειτουργήσει εφόσον όλες οι πλευρές επενδύσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χακάν Φιντάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Φιντάν - Κος για Κυπριακό, Τελωνειακή Ένωση και βίζες Σένγκεν

Στην Άγκυρα συναντήθηκαν ο ΥΠΕΞ Τουρκίας Χακάν Φιντάν και η Επίτροπος Κος, συζητώντας για το Κυπριακό, την Τελωνειακή Ένωση και τη Σένγκεν, με στόχο τη συνέχιση των πρωτοβουλιών εμπιστοσύνης, όπως τόνισαν σε κοινή δήλωση.
Μανιάτης ομιλία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μανιάτης: Ζητά άμεσα μέτρα της ΕΕ για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

Ο Γιάννης Μανιάτης ζητά από την ΕΕ να λάβει μέτρα για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, μέσω ερώτησής του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μάρτα Κος
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ - Τουρκία: Στην Άγκυρα η Μάρτα Κος για εμπόριο και επενδύσεις

Η Επίτροπος Διεύρυνσης Μάρτα Κος, επισκέπτεται την Άγκυρα, στις 6-7 Φεβρουαρίου, για συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους σχετικά με περιφερειακή σταθερότητα, οικονομική συνεργασία, Τελωνειακή Ένωση και στήριξη προσφύγων.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Η πλήρης ένταξη στην ΕΕ εξακολουθεί να είναι στρατηγικός στόχος

Ο Ερντογάν τόνισε πως η ένταξη στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος της Τουρκίας, παρά τις δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις. Εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα μετά την επίθεση σε δεξαμενόπλοιο στην τουρκική ΑΟΖ.
Γιώργος Αυτιάς ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτιάς: Ζητά αποκλεισμό της Τουρκίας από τα αμυντικά κονδύλια του InvestEU

Ο ευρωβουλευτής Γιώργος Αυτιάς ζητά από την ΕΕ τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το InvestEU, προειδοποιώντας για κινδύνους ασφαλείας και υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα πέτυχε ήδη αποτροπή συμμετοχής στο πρόγραμμα SAFE.
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

SAFE: Εκτός προθεσμίας η Τουρκία για τα εθνικά σχέδια δανείων της ΕΕ

Η Τουρκία, παρότι κατέθεσε επίσημο αίτημα συμμετοχής στο SAFE, δεν προλαβαίνει την προθεσμία της 30ής Νοεμβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει εξετάσει ακόμη τον φάκελό της, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής συμμετοχής.