ΓΔ: 894.3 0.00% Τζίρος: 58.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Μακρόν: Εάν εγκαταλείψουμε τον Λίβανο, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος

Χωρίς παροχή βοήθειας «η λιβανική οικονομία θα καταρρεύσει» και «το μόνο θύμα θα είναι ο λαός του Λιβάνου (...) που δεν μπορεί να εξοριστεί», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Γαλλίας

"Εάν αφήσουμε τον Λίβανο, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος", προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα μεταβεί στη Βηρυτό την επόμενη εβδομάδα σε μια προσπάθεια άρσης του πολιτικού αδιεξόδου που εμποδίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης ικανής να ανορθώσει τη χώρα.

"Εάν αφήσουμε τον Λίβανο στην περιοχή, αν με κάποιο τρόπο τον αφήσουμε στην αχρειότητα των περιφερειακών δυνάμεων, θα γίνει εμφύλιος πόλεμος" και "η ήττα της ίδιας της ταυτότητας του Λιβάνου", σε κρίση και θύμα μιας καταστροφικής έκρηξης στις αρχές Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

Ο πρόεδρος Μακρόν μίλησε για τους "περιορισμούς ενός δογματικού συστήματος" που, "προστίθενται -- μιλώντας συγκρατημένα -- σε συμφέροντα που σχετίζονται με αυτό", και οδήγησαν "σε μια κατάσταση όπου δεν υπάρχει σχεδόν καμία (πολιτική) ανανέωση και όπου υπάρχει σχεδόν αδυναμία διεξαγωγής μεταρρυθμίσεων".

Ακολουθώντας μια γραμμή "απαίτησης χωρίς παρέμβαση", ο Μακρόν ανέφερε τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να πραγματοποιηθούν: "ψήφιση του νόμου κατά της διαφθοράς, μεταρρύθμιση των δημοσίων συμβάσεων, μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα" και του τραπεζικού συστήματος.

"Αν δεν γίνουν αυτά, η λιβανική οικονομία θα καταρρεύσει" και "το μόνο θύμα θα είναι ο λαός του Λιβάνου (...) που δεν μπορεί να εξοριστεί", προειδοποίησε.

Αλλά ο Λίβανος "είναι ίσως ένα από τα τελευταία πρότυπα σε αυτό που πιστεύουμε σε αυτήν την περιοχή: δηλαδή την όσο το δυνατόν πιο ειρηνική συνύπαρξη θρησκειών (...), ενός πλουραλιστικού μοντέλου που βασίζεται στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στη δυνατότητα να διαπραγματεύεται ειρηνικά", δήλωσε ο Μακρόν. 

Ο Μακρόν πραγματοποίησε επίσκεψη αστραπή δύο ημέρες μετά την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού μιας τεράστιας ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, που σκόρπισε τον θάνατο σχεδόν 180 ανθρώπων στις αρχές Αυγούστου.

Ο Γάλλος πρόεδρος θα επιστρέψει το πρωί της Τρίτης σε κατεστραμμένες γειτονιές, όπου θα αποτιμήσει τις επιχειρήσεις εκκαθάρισης και τη διανομή βοήθειας. 

Όμως ο Μακρόν αναμένεται στον Λίβανο κυρίως για την ικανότητά του απεμπλοκής της πολιτικής κρίσης, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Χασάν Ντιάμπ, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Biden-Macron
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν-Μπάιντεν: Η κρίση θα είχε αποφευχθεί αν υπήρχαν «καλύτερες συνομιλίες»

Ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε ότι ο πρεσβευτής της Γαλλίας στις ΗΠΑ, ο έμπειρος διπλωμάτης Φιλίπ Ετιέν θα επιστρέψει στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα και θα συνεργαστεί στενά με τους Αμερικανούς συναδέλφους του.
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Σχηματίσθηκε νέα κυβέρνηση έπειτα από περισσότερο από 1 χρόνο

Ο σχηματισμός κυβέρνησης ήταν προϋπόθεση για να χορηγηθεί η διεθνής βοήθεια που χρειάζεται απεγνωσμένα ο Λίβανος, ωστόσο θα πρέπει πρώτα να διαπιστωθεί αν το νέο υπουργικό συμβούλιο είναι σε θέση να προωθήσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Βαγδάτη: Η Γαλλία δεσμεύεται να παραμείνει στρατιωτικά στο Ιράκ

Στις συνομιλίες κυριάρχησαν η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, πριν από δύο εβδομάδες, αλλά και η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K) στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που οδήγησε σε λουτρό αίματος.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μακρόν με ηγέτες της Μέσης Ανατολής για την τρομοκρατία

Ο Μακρόν προειδοποίησε σήμερα ότι το Ισλαμικό Κράτος "παραμένει μια απειλή": «Το Ισλαμικό Κράτος ηττήθηκε το 2017 χάρη στο κουράγιο του ιρακινού στρατού και στην υποστήριξη των δυνάμεων της διεθνούς συμμαχίας», είπε.