ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Τα 1.000 πράσινα έργα που φέρνουν 2,3 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρώπη

Έργα ώριμα για υλοποίηση με προϋπολογισμό επενδύσεων 200 δισ. ευρώ εντόπισε η EY σε ειδική έκθεση για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία.

Έτοιμα προς υλοποίηση βρίσκονται 1.000 πράσινα έργα στην Ευρώπη που θα χρειαστούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 200 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αυτό αναφέρει έκθεση της Ernst & Young με τίτλο «Ένα πράσινο πλάνο για την ανάκαμψη της Ευρώπης στη μετά COVID 19 εποχή». Τα 1000 έργα που εντοπίστηκαν, αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% των πράσινων έργων που βρίσκονται τώρα υπό ανάπτυξη στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε η EY.

Τα έργα προς άμεση υλοποίηση –αυτά δηλαδή που μπορούν να ξεκινήσουν εντός διετίας– καλύπτουν τομείς όπως ΑΠΕ, αποθήκευση ενέργειας, ανακαίνιση κτιρίων, μεταφορές με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, εφαρμογές τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα και τις πιο αποδοτικές ενεργειακά βιομηχανικές διαδικασίες.

Αυτό σημαίνει ότι το σύνολο των πράσινων έργων σε επίπεδο Ε.Ε. θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει περί το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ από άποψη επενδύσεων και να αποκαταστήσει τουλάχιστον 12 εκατομμύρια θέσεις οι οποίες χάθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος για τη Βιωσιμότητα της EY, Στιβ Βάρλεϊ.

Ανάμεσα στα έργα, συγκαταλέγεται ένα πρότζεκτ άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ της Enel Green Power στην Ιταλία, το οποίο αφορά στην μετατροπή ενός υπάρχοντος εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών. Πιο συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί ένα εργοστάσιο γίγας, που θα ακολουθεί τις αρχές της βιωσιμότητας  και το οποίο θα αυξήσει την παραγωγή φωτοβολταϊκών πάνελ από 200MW  σε 3.000MW ετησίως, αξιοποιώντας την τεχνολογία Hetero Junction Technology (HJT)

Στη λίστα υπάρχει και ένα έργο 1,4 δισ. ευρώ της Endesa στην Ισπανία, που αφορά στη μετατροπή ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα σε φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1585 ΜW και σε αιολικά πάρκα  ισχύος 140MW, τα οποία θα συνοδεύονται από σύστημα αποθήκευσης με μπαταρίες ισχύος160MW. 

Για να εντοπίσει ποια έργα πρέπει να κριθούν επιλέξιμα για χρηματοδότηση από την Ε.Ε., η EY συνομίλησε με επιχειρήσεις, φορείς χάραξης πολιτικής, αξιωματούχους και επενδυτές από κάθε κράτος μέλος. Εξέτασε επίσης ζητήματα προγραμματισμού και χρηματοδότησης.

Περίπου το 30% των έργων που επισημαίνει η EY αναπτύσσονται από νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που εστιάζουν στην κινητικότητα χαμηλού άνθρακα, το πράσινο υδρογόνο και τα υλικά κατασκευής με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα. Περισσότερα από το 20% είναι έργα μικρής κλίμακας με απαιτούμενες επενδύσεις που φτάνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΔΝΤ: «Μπόνους» ανάπτυξης και απασχόλησης από την πράσινη μετάβαση

Το Ταμείο εκτιμά ότι η ανάπτυξη μπορεί να ενισχυθεί κατά 0,7% και η απασχόληση κατά 12 εκατ. θέσεις ετησίως τα πρώτα 15 χρόνια μετά την πανδημία, αν οι κυβερνήσεις κάνουν στροφή στην πράσινη ενέργεια.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

EY: Στις 3 πιο ελκυστικές χώρες για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πρόοδο προς τους στόχους που έχουν τεθεί για το 2030 και το 2050. Η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ στη χώρα πρόσφατα ξεπέρασε τα 11 GW.
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμιο φόρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προτείνει το ΔΝΤ

Το Ταμείο σημειώνει ότι αρκετές χώρες επικεντρώνουν σε μεγάλο βαθμό την πολιτική τους για τη μείωση των εκπομπών ρύπων σε δημόσιες επενδύσεις για την πράσινη μετάβαση και επιδοτήσεις των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.