ΓΔ: 911.81 0.29% Τζίρος: 0.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:30:35 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Κανένας διάλογος με την Άγκυρα χωρίς σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου

Ο πρόεδρος της Γαλλίας τόνισε ότι η Ευρώπη υπηρετεί συγκεκριμένες αρχές, οι οποίες δεν τίθενται προς καμία διαπραγμάτευσης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει έτοιμος για διάλογο με την Τουρκία, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σεβαστή η κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το διεθνές δίκαιο και θα αποσαφηνιστούν οι ενέργειες της Άγκυρας σε περιοχές όπως η Λιβύη και η Συρία.

«Εμείς οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, για την ουσιαστική οικοδόμηση μιας Pax Mediterranea, όχι όμως με το κόστος του εκφοβισμού, όχι με το κόστος της επιβίωσης του ικανότερου, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, με συνεργασία και σεβασμό μεταξύ συμμάχων», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στη βιντεοσκοπημένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτές οι αρχές είναι αδιαπραγμάτευτες», τόνισε ο Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας παραμένει σταθερά αντίθετος με τις τουρκικές προκλήσεις, ενώ συγκαταλέγεται μεταξύ των ηγετών της Ένωσης οι οποίοι τάσσονται υπέρ της επιβολής κυρώσεων ενάντια στην Άγκυρα, με δεδομένο ότι η Τουρκία συνεχίζει, σε όλα τα μέτωπα που έχει ανοίξει, να εμφανίζει εξαιρετικά προκλητική συμπεριφορά.

Τηλεφωνική επικοινωνία με Ερντογάν

Η Τουρκία αναμένει μια συνετή και εποικοδομητική προσέγγιση από τη Γαλλία καθώς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών η τουρκική προεδρία, υπογραμμίζεται ότι ο Ερντογάν τόνισε την ανάγκη χρησιμοποίησης διπλωματικών ευκαιριών για την αποκλιμάκωση των εντάσεων και την επίτευξη βιώσιμων διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ανάρτηση Μακρόν στα ελληνικά: Στηρίζει την Ελλάδα έναντι της Τουρκίας

Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ, αναφέρει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος της Γαλλίας, ανακοινώνοντας ότι θα συγκαλέσει προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ε.Ε..
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρον: Η Τουρκία παίζει «επικίνδυνο παιχνίδι» στη Λιβύη

«Είχα την ευκαιρία να πω πολύ ξεκάθαρα στον πρόεδρο Ερντογάν ότι θεωρώ πως η Τουρκία παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι στη Λιβύη και αντικρούεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη διάσκεψη του Βερολίνου», δήλωσε ο Μακρόν.