Φώτο: Shutterstock

Οι ΗΠΑ απειλούν και πάλι την Κίνα με δασμούς

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπλέον δασμοί σε κινεζικά προϊόντα αφήνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν σε περίπτωση που δεν υπογραφεί η ενδιάμεση συμφωνία με την Κίνα.

Αν και το πρώτο σκέλος των συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας να διεξήχθη σε καλό κλίμα και μια ενδιάμεση συμφωνία που θα αποκλιμάκωνε την ένταση μεταξύ των δυο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη να φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί, εντούτοις ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί στη Κίνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν δήλωσε σήμερα ότι πιθανόν να τεθεί σε ισχύ ο πρόσθετος γύρος δασμών σε κινεζικές εισαγωγές, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Δεκεμβρίου, εάν δεν επιτευχθεί έως τότε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα.

«Έχω κάθε προσδοκία, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, αυτοί οι δασμοί θα εφαρμοστούν, αλλά αναμένω ότι θα έχουμε μια συμφωνία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC, ερωτηθείς για τον γύρο των δασμών που έχει προγραμματιστεί για τις 15 Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζουμε πως η διαφαινόμενη συμφωνία θα καλύπτει τη γεωργία, τα νομίσματα και κάποιες πλευρές της προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και θα αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα που έχουν κάνουν οι δύο χώρες τους τελευταίους 15 μήνες για να τερματίσουν την εκατέρωθεν επιβολή επιπρόσθετων δασμών, που προκαλεί αναταραχή στις χρηματαγορές και επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη, με τον πρόεδρο Τραμπ παρ' όλα αυτά να σημειώνει πως μπορεί να χρειαστούν μέχρι και πέντε εβδομάδες για να υπογραφεί η συμφωνία.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

RCEP: Η μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στην Ασία

Η υπογραφή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης, σε σύνοδο στο Ανόι, χαρακτηρίζεται πλήγμα στην ένωση χωρών που προώθησε ο Μ. Ομπάμα και από την οποία αποχώρησε ο διάδοχος του Ν. Τραμπ το 2017.