ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διχασμένο το συμβούλιο της ΕΚΤ για τα μέτρα στήριξης της ευρωζώνης

Tα «γεράκια» του συμβουλίου πίεσαν στην τελευταία συνεδρίαση για τη μείωση των αγορών κρατικών ομολόγων, όπως αποκαλύπτει το Reuters.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) διχάζονται όλο και περισσότερο όσον αφορά το πώς θα καθοδηγήσουν την οικονομία στο δεύτερο κύμα της COVID-19, απειλώντας την ειρήνη που κέρδισε δύσκολα η πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο συζητήσεις με οκτώ στελέχη της ΕΚΤ.

Η Λαγκάρντ κατάφερε να σταματήσει τις δημόσιες διαμάχες, που δημιούργησαν αναστάτωση στην ΕΚΤ κατά τους τελευταίους μήνες της θητείας του Μάριο Ντράγκι, και έχει προωθήσει απρόσκοπτα αρκετά πακέτα στήριξης - ρεκόρ για να κρατήσει την οικονομία όρθια εν μέσω της πανδημίας. Η υπόσχεσή της ότι θα επιδιώκει συναινέσεις και θα λαμβάνει υπόψη τους επικριτές είναι σε μεγάλη αντίθεση με τον προκάτοχό της, ο οποίος σπανίως ενέπλεκε βασικούς αντιπάλους των πολιτικών του και έστελνε μηνύματα για κινήσεις της ΕΚΤ πριν ακόμη αυτές συζητηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Οι εντάσεις, όμως, αυξάνονται ξανά καθώς η νέα έξαρση των κρουσμάτων αναγκάζει την ΕΚΤ να εξετάσει ακόμη μεγαλύτερη στήριξη, με τα παλιά ρήγματα να επανεμφανίζονται και τον επικεφαλής οικονομολόγο, Φίλιπ Λέιν, να δέχεται πυρά από όλες τις πλευρές. Τα συντηρητικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ - που αποκαλούνται «γεράκια» στην ορολογία των κεντρικών τραπεζών - υποστηρίζουν ότι η ΕΚΤ υποβαθμίζει κάποιες καλές ειδήσεις, όπως τους καλύτερους από το αναμενόμενο οικονομικούς δείκτες το καλοκαίρι. Από την αντίθετη πλευρά, οι κεντρικοί τραπεζίτες που είναι υπέρ της χαλαρής νομισματικής πολιτικής πιέζουν τη Λαγκάρντ να υιοθετήσει πιο ισχυρή φρασεολογία τόσο σχετικά με τους κινδύνους για την ανάπτυξη όσο και σχετικά με την απειλή από την ανατίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Οι διαφωνίες ήταν ξεκάθαρες ήδη κατά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ για την πολιτική της αυτό τον μήνα, δήλωσαν οι οχτώ πηγές, όλες με άμεση γνώση της διαδικασίας. Τα «γεράκια» ήθελαν η ΕΚΤ να μειώσει αθόρυβα τις αγορές ομολόγων, με δεδομένες τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά, εξοικονομώντας δύναμη πυρός για να αυξηθεί ξανά ο ρυθμός των αγορών, αν χρειαστεί σε κάποιο χρονικό σημείο αργότερα, αυξάνοντας το συνολικό μέγεθος του έκτακτου προγράμματος αγορών τίτλων λόγω της πανδημίας (PEPP).

Ορισμένοι, επίσης, υποστήριξαν ότι οι οικονομικές προβλέψεις (της ΕΚΤ) ήταν πολύ απαισιόδοξες, καθώς δεν έλαβαν υπόψη τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης που είχαν ήδη ανακοινωθεί, τα οποία θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε υψηλότερη ανάπτυξη και πληθωρισμό. Και οι δύο αυτές ενστάσεις απορρίφθηκαν από τον επικεφαλής οικονομολόγο Λέιν, όπως όμως συνέβη και με την έκκληση να υπάρξει ένα πιο ξεκάθαρο μήνυμα σχετικά με τους κινδύνους στην ανάπτυξη από το ισχυρότερο ευρώ, σημείωσαν οι πηγές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Λαγκάρντ
ΔΙΕΘΝΗ

Λαγκάρντ: Δέσμευσή μας να κρατήσουμε χαμηλά τις αποδόσεις των ομολόγων

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε την ευελιξία της ΕΚΤ εν μέσω των πιέσεων που δημιουργεί η υγειονομική κρίση υπογραμμίζοντας πως η τράπεζα έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την κρίση.
ΔΙΕΘΝΗ

Άγνωστο πότε θα ανακάμψει η οικονομία λέει η «σοφή» της ΕΚΤ

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, Ίζαμπέλ Σνάμπελ, σημείωσε πως η κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με όλες τις υφέσεις που έχουν υπάρξει στο παρελθόν.
ΔΙΕΘΝΗ

Πανέτα: Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος της πανδημίας για την οικονομία

«Είναι πολύ νωρίς για να διακηρύξουμε την νίκη», είπε ο Πανέτα, επισημαίνοντας πως η οικονομία της ζώνης του ευρώ είναι πιθανό να συρρικνωθεί περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο. 
ΔΙΕΘΝΗ

Για πίεση στις ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης προειδοποιεί η ΕΚΤ

Στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η ΕΚΤ υπογραμμίζει τον κίνδυνο να αυξηθεί το κόστος δανεισμού των ασθενέστερων χωρών και επισημαίνει τις δυσμενείς επιδράσεις της κρίσης στις τράπεζες.