ΓΔ: 2024.44 0.44% Τζίρος: 200.05 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φωτο: ΑΠΕ

Μπάιντεν: Να πιέσει ο Τραμπ ώστε να σταματήσει η Τουρκία τις προκλήσεις

Ο κ. Μπάιντεν σε αποκλειστική δήλωση προς τον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης, ζητά από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Σε αποκλειστική δήλωση προς τον «Εθνικό Κήρυκα» της Νέας Υόρκης με την οποία ζητά από την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία ώστε η τελευταία να σταματήσει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδας προχώρησε ο προεδρικός υποψήφιος των Δημοκρατικών και πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Παράλληλα, ο κ. Μπάιντεν ζητά από τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του για μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Αναλυτικά η δήλωσή του προς τον «Ε.Κ.» έχει ως εξής:

«Υποστηρίζω τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ και των Ευρωπαίων συμμάχων μας, καθώς και των Ηνωμένων Πολιτειών, για την εξάλειψη των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή συγκρούσεων στο ΝΑΤΟ. Οι διαφωνίες στην περιοχή πρέπει να επιλυθούν ειρηνικά και η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνουν σεβαστά και να προστατευθούν.

Η συμφωνία για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης και η επανάληψη των διπλωματικών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι ευπρόσδεκτα βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επιδοκιμάζω επίσης τη δράση του Κογκρέσου για τον τερματισμό του αντιπαραγωγικού εμπάργκο στη μη θανατηφόρα βοήθεια για την Κύπρο, η οποία είναι στρατηγικός εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να πιέσει την Τουρκία ώστε η τελευταία να αποφύγει περαιτέρω προκλητικές ενέργειες στην περιοχή εναντίον της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων απειλών βίας, για να δημιουργήσει το χώρο για την επιτυχία της διπλωματίας. Ζητώ επίσης από τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και να επιστρέψει αυτόν τον θησαυρό στην παλιά του θέση ως μουσείο, διασφαλίζοντας ίση πρόσβαση για όλους, συμπεριλαμβανομένων των Ορθόδοξων πιστών».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζοχράν Μαμντάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός υπουργός: Ο νέος δήμαρχος Νέας Υόρκης «υποστηρικτής Χαμάς»

Ο Ισραηλινός υπουργός Διασποράς επέκρινε τον νέο μουσουλμάνο δήμαρχο Νέας Υόρκης, Ζοράν Μαμντάνι, αποκαλώντας τον «υποστηρικτή της Χαμάς» και κάλεσε τους Εβραίους της πόλης να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ.
Μπαράκ Ομπάμα συνομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

O Ομπάμα ασκεί δριμεία κριτική στον Τραμπ για τις πολιτικές του

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέκρινε τις «χαοτικές» πολιτικές Τραμπ και προειδοποίησε για κινδύνους στη δημοκρατία, μιλώντας σε προεκλογικές συγκεντρώσεις Δημοκρατικών στη Βιρτζίνια και το Νιού Τζέρσεϊ.
Κωνσταντίνος Μπαλωμένος
ΑΠΟΨΕΙΣ

Συνάντηση Ερντογάν - Τραμπ: Η «μάχη» ελέγχου της αντίληψης της κοινής γνώμης

Η συνάντηση Ερντογάν–Τραμπ και η Διάσκεψη για τη Γάζα φανερώνουν πως η μάχη για την επιρροή διεξάγεται πλέον στο πεδίο της αντίληψης — εκεί όπου οι γνωστικές μεροληψίες διαμορφώνουν την πολιτική κρίση. Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλωμένος*.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: «Κρίμα που δεν μπορώ να διεκδικήσω 3η θητεία στις ΗΠΑ»

Ο Τραμπ παραδέχτηκε πως δεν επιτρέπεται να είναι υποψήφιος για τρίτη προεδρική θητεία, σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ, σχολιάζοντας πως η δημοτικότητά του παραμένει υψηλή και προκαλώντας αντιδράσεις σε φίλους και αντιπάλους.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Ο Μιλέι είχε βοήθεια από ΗΠΑ στις εκλογές, «βγάλαμε πολλά»

Ο Τραμπ δήλωσε πως ο πρόεδρος της Αργεντινής Μιλέι έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τις ΗΠΑ και σημαντική οικονομική βοήθεια έως 40 δισ. δολάρια, τονίζοντας τη συμβολή της κυβέρνησής του στη νίκη του Μιλέι στις εκλογές.