ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κίνα: Να μην αναμιγνύονται οι ΗΠΑ στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ

Η διπλωματία της Κίνας εκφράζει «αγανάκτηση» για την ομόφωνη έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ σχεδίων νόμων που προτείνουν πολύ σκληρότερη αμερικανική στάση.

Η κυβέρνηση της Κίνας εξέφρασε σήμερα τη «μεγάλη αγανάκτησή της» και την «απόλυτη εναντίωσή της» στην έγκριση σε ψηφοφορία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ τεσσάρων σχεδίων νόμου που προβλέπουν ότι η Ουάσινγκτον θα υιοθετήσει πολύ σκληρότερη στάση έναντι του Πεκίνου, ειδικά όσον αφορά το Χονγκ Κονγκ.

«Προτρέπουμε τις ΗΠΑ (...) να σταματήσουν αμέσως να αναμιγνύονται στις υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ, στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Γκενγκ Σουάνγκ, καθώς το Πεκίνο παραμένει αντιμέτωπο τους τελευταίους τέσσερις μήνες με μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο, τις μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο σημαντικότερο χρηματοπιστωτικό κέντρο της Ασίας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων υιοθέτησε χθες έναν «νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία στο Χονγκ Κονγκ», που απειλεί να στερήσει από την περιοχή το ειδικό οικονομικό καθεστώς που έχει παραχωρήσει η Ουάσινγκτον στην περιοχή, πρώην βρετανική αποικία.

Το κείμενο — μένει να υποβληθεί σε συζήτηση και ψηφοφορία στη Γερουσία, πριν φθάσει στο γραφείο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ — προβλέπει ότι προϋπόθεση για τη διατήρηση αυτού του ειδικού καθεστώτος στο εξής θα είναι η επαλήθευση σε ετήσια βάση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πως δεν παραβιάζονται αστικά και ανθρώπινα δικαιώματα από τις αρχές του Χονγκ Κονγκ.

Προβλέπει επίσης την επιβολή σκληρών κυρώσεων σε κάθε αξιωματούχο που θα κριθεί ότι καταργεί ή παραβιάζει «θεμελιώδεις ελευθερίες» στη συγκεκριμένη ημιαυτόνομη περιοχή της Κίνας.

Η άλλοτε αποικία του βρετανικού στέμματος βιώνει τους τελευταίους τέσσερις μήνες την πιο σοβαρή πολιτική κρίση που έχει ενσκήψει μετά την επιστροφή της υπό όρους στην Κίνα το 1997, με διαδηλώσεις και ολοένα συχνότερα βίαια επεισόδια από ένα κίνημα που καταγγέλλει την περιστολή των ελευθεριών, αξιώνει δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και καταγγέλλει τη βάρβαρη κατ’ αυτό αντίδραση της αστυνομίας.

Με φόντο αυτή την κρίση, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας προειδοποίησε ότι η ψηφοφορία των αμερικανών κοινοβουλευτικών θα μπορούσε να έχει συνέπειες, τη λήψη «σθεναρών μέτρων» από πλευράς Πεκίνου, χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.

«Οι ΗΠΑ έχουν μεγάλα συμφέροντα στο Χονγκ Κονγκ. Αν το σχέδιο νόμου εγκριθεί οριστικά, αυτό θα βλάψει όχι μόνο τα κινεζικά συμφέροντα και τις σινοαμερικανικές σχέσεις, αλλά επίσης και στα αμερικανικά συμφέροντα», επέμεινε.

Το ζήτημα στο Χονγκ Κονγκ σήμερα «δεν είναι καθόλου αυτό των λεγόμενων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, αλλά ο τερματισμός της βίας, η αποκατάσταση της τάξης και του κράτους δικαίου το ταχύτερο δυνατόν», πρόσθεσε ο Γκενγκ.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε χθες ομόφωνα συνολικά τέσσερα σχέδια νόμου ή ψηφίσματα τα οποία — εάν εγκριθούν οριστικά — θα σημάνουν την υιοθέτηση πολύ πιο σκληρής στάσης των ΗΠΑ έναν της Κίνας. Τα τρία συνδέονται με το Χονγκ Κονγκ, ενώ το τέταρτο επαινεί τον Καναδά για τη στάση του στην υπόθεση της Μενγκ Ουάνγκζου, της κρατούμενης οικονομικής διευθύντριας της Huawei που η Ουάσινγκτον κατηγορεί για τραπεζική απάτη και προσπάθεια παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν και αξιώνει να εκδοθεί.

Πέραν του νόμου «για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία» στο Χονγκ Κονγκ, εγκρίθηκε επίσης ένα δεύτερο για την «προστασία» του Χονγκ Κονγκ, που απαγορεύει τις εξαγωγές στρατιωτικών ειδών και ειδών ελέγχου πλήθος που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία εναντίον διαδηλωτών. Το τρίτο κείμενο είναι ένα μη δεσμευτικό κείμενο που αναφέρεται στις σχέσεις του Χονγκ Κονγκ με τις ΗΠΑ, καταδικάζει την «ανάμιξη» του Πεκίνου στις υποθέσεις του και τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των κατοίκων της περιοχής να διαδηλώνουν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουάσιγκτον αξιώνει το Πεκίνο να πάψει να «εκφοβίζει» την Ταϊβάν

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η συμπεριφορά της Κίνας έναντι της Ταϊβάν και άλλων γειτόνων της είναι «ανησυχητική», καθώς η κινεζική Πολεμική Αεροπορία προχωρά συχνά σε παραβιάσεις τελευταία.
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις κατά του πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μ. Πομπέο επέβαλε η Κίνα

Πέραν του πρώην ΥΠΕΞ το Πεκίνο επέβαλε κυρώσεις συνολικά σε 28 πρόσωπα τα οποία κατηγορεί ότι σχεδίασαν και εκτέλεσαν «μία σειρά τρελών ενεργειών και παρεμβάσεων σε εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας».
covid-19-metallaxi-koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Έναν χρόνο μετά, γρίφος παραμένει ακόμα η προέλευση της Covid-19

Μολονότι είναι σαφές πως η επιδημία εκδηλώθηκε για πρώτη φορά στα τέλη του 2019 στη μεγάλη αγορά Χουανάν της Ουχάν, όπου πωλούνταν ζωντανά άγρια ζώα, η προέλευση του νέου κορονοϊού δεν εντοπίζεται ωστόσο απαραιτήτως εκεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σε περίπτωση κυρώσεων

Οι δηλώσεις Πομπέο πως οι ΗΠΑ εξετάζουν την επιβολή κυρώσεων σε όσους εμπλέκονται στη σύλληψη 53 ατόμων στο Χονγκ Κονγκ έφερε την κινεζική αντίδραση που προειδοποίησε οτι η Ουάσιγκτον θα πληρώσει «βαρύ τίμημα».