Φωτο: Shutterstock

Στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η τουρκική παραβατικότητα

Κορονοϊός, Τουρκία, Brexit, κλιματική αλλαγή και σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, που πραγματοποιείται για δεύτερη φορά σε ένα μήνα.

Η δεύτερη Σύνοδος Κορυφής μέσα σε ένα μήνα πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, όπου ψηλά στην ατζέντα των 27 ηγετών των κρατών-μελών βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το ζήτημα του covid καθώς και η τουρκική προκλητικότητα. 

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 15.00 (ώρα Βρυξελλών). Mε τα κρούσματα του κορονοϊού να ξεπερνούν τα 38 εκατομμύρια παγκοσμίως και τα 6 εκατομμύρια στην Ευρώπη, οι ηγέτες θα συζητήσουν τόσο τον συντονισμό των δράσεων όσο και τη δημιουργία και διανομή εμβολίου.

Παράλληλα, μεγάλο μέρος των διαβουλεύσεων αναμένεται να απασχολήσει η τουρκική παραβατικότητα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει πού βρισκόμαστε» αναφορικά με την κατάσταση με την Τουρκία, τόνισε ευρωπαϊκή πηγή μιλώντας σε δημοσιογράφους υπογραμμίζοντας την «αλληλεγγύη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο». Παράλληλα, η ίδια πηγή, σημείωσε ότι «ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρακολουθεί στενά την κατάσταση».

Αναφερόμενη στις αποφάσεις της περασμένης Συνόδου Κορυφής, η ευρωπαϊκή πηγή επισήμανε «ότι έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα μέχρι τον Δεκέμβριο, όπως επίσης έχει συμφωνηθεί μεθοδολογία» για την αντιμετώπιση της κατάστασης. 

Εξάλλου, στον κατάλογο των θεμάτων που θα συζητηθούν είναι και το Brexit

«Είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών να υπάρξει συμφωνία πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου», ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην επιστολή πρόσκληση προς τους επικεφαλής των κρατών-μελών της ΕΕ. Ωστόσο, το μήνυμα των υπουργών μετά το Συμβούλιο των Γενικών Υποθέσεων, την περασμένη Τρίτη, ήταν πως όλοι πρέπει να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο.

Τέλος, οι ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν, επίσης, στην κλιματική αλλαγή και στις σχέσεις της ΕΕ με την Αφρική.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

michel_EU
ΔΙΕΘΝΗ

Μισέλ: Θα αξιολογήσουμε τη συμπεριφορά της Τουρκίας σύντομα

Ο Σάρλ Μισέλ χαρακτήρισε «απαράδεκτα» τα σχόλια του Ερντογάν εναντίον του Μακρόν και γι' αυτό το λόγο είπε «Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο».