Φωτο: Shutterstock

Καταδικάζει τη δοκιμή S-400 από την Τουρκία το Πεντάγωνο

Το ρωσικό σύστημα δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί, τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας και προειδοποιεί για «σοβαρές συνέπειες» στη σχέση των δύο συμμάχων. Κυρώσεις άμεσα ζήτησε ο γερουσιαστής Μενέντεζ.

Δριμεία κριτική στην Άγκυρα, με έμμεση απειλή για κυρώσεις εάν ενεργοποιηθεί το ρωσικό σύστημα S-400, άσκησε εκπρόσωπους αμερικανικού Πενταγώνου, μετά τις πληροφορίες για δοκιμαστική εκτόξευση ρωσικού πυραύλου στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ κάλεσε τον πρόεδρο Τραμπ να επιβάλει άμεσα κυρώσεις στην Τουρκία.

Ο φόβος των αμερικανικών κυρώσεων επανέφερε τις πιέσεις στην τουρκική λίρα, που είχε κερδίσει έδαφος μετά το ανακοινωθέν του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο άφησε για τον Δεκέμβριο τη συζήτηση για επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων. Χθες το βράδυ το δολάριο ενισχύθηκε και πάλι έναντι της λίρας, κλείνοντας την εβδομάδα στις 7,94 λίρες, ενώ νωρίτερα η ισοτιμία είχε υποχωρήσει λίγο κάτω και από τις 7,90 λίρες.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου προειδοποίησε την Τουρκία για «σοβαρές συνέπειες» στις σχέσεις των δύο συμμάχων, μετά την πληροφορία ότι έγινε στη Σινώπη της Μαύρης Θάλασσας δοκιμή των S-400 με εκτόξευση πυραύλου. Το υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου, Τζόναθαν Χόφμαν, «γνωρίζει τις αναφορές για μια πιθανή δοκιμή του συστήματος αεράμυνας S-400 από την Τουρκία και, αν είναι ακριβείς, καταδικάζει έντονα τη δοκιμή».

 

«Είμαστε σαφείς: ένα σύστημα S-400 σε επιχειρησιακή λειτουργία δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις της Τουρκίας ως συμμάχου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Χόφμαν και πρόσθεσε: «Αντιτιθέμεθα στην αγορά του συστήματος από την Τουρκία και ανησυχούμε βαθύτατα για τις αναφορές ότι η Τουρκία το επαναφέρει σε λειτουργία. Δεν πρέπει να ενεργοποιηθεί. Κάτι τέτοιο ενέχει σοβαρό κίνδυνο για τη σχέση ασφαλείας μας». Επίσης, ανέφερε ότι οι S-400 «εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδιο για την πρόοδο σε άλλα σημεία της διμερούς σχέσης».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει κατ' επανάληψη με κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου για την καταπολέμηση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων, εάν οι S-400 ενεργοποιηθούν, καθώς ο νόμος προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε όσους συναλλάσσονται με τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας. Προς το παρόν, η Άγκυρα δεν έχει κάνει το βήμα που θα καταστήσει αναπόφευκτη την επιβολή κυρώσεων, δηλαδή τη μόνιμη επιχειρησιακή ενεργοποίηση του ρωσικού συστήματος, καθώς βρίσκεται σε φάση δοκιμών του.

Το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, ο δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, άσκησε σκληρή κριτική στον πρόεδρο Τραμπ για την απροθυμία του να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία. Όπως τόνισε, «ο Ερντογάν ανταποκρίνεται μόνο σε πράξεις, όχι σε λόγια. Τον Ιούλιο του 2019, η Τουρκία παρέλαβε τους S-400 κατά σαφή παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας. Η κυβέρνηση Τραμπ αγνόησε το νόμο, αποδυναμώνοντας τη θέση μας εναντίον του Πούτιν. Έχει επίσης ενδυναμώσει τον Ερντογάν, οδηγώντας στη σημερινή δοκιμασία».

«Η αποτυχία του προέδρου Τραμπ να ακολουθήσει το νόμο και η σχέση του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελούν σοβαρή απειλή για την εθνική μας ασφάλεια και για τους συμμάχους και εταίρους μας στο ΝΑΤΟ στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Μενέντεζ. «Η Τουρκία πρέπει να τιμωρηθεί άμεσα για την αγορά και χρήση αυτού του συστήματος», κατέληξε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πομπέο: Προκλητική κίνηση και ασύμφωνη με τον ΟΗΕ το άνοιγμα των Βαρωσίων

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε βαθιά ανησυχία και σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση είναι προκλητική και ασύμφωνη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν ευνοεί την επιστροφή στις συνομιλίες για διευθέτηση.