ΓΔ: 807.1 1.86% Τζίρος: 49.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:27:30 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αμερικανική έρευνα σε Ρώσο ολιγάρχη για ξέπλυμα

Έλεγχο σε εταιρεία ακινήτων με την ονομασία Terra Services, που μέχρι πέρσι είχε στον έλεγχό του ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Όλεγκ Ντεριπάσκα, πραγματοποίησε το FBI. Η έρευνα αφορά ξέπλυμα χρήματος και φορολογικές παραβάσεις και άρχισε με αφορμή την έρευνα Μούλερ για ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ αναζητούν αρχεία από μια εταιρεία που συνδέεται με τον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Όλεγκ Ντεριπάσκα, ως μέρος μιας έρευνας που δεν είχε προηγουμένως αναφερθεί, σύμφωνα με έγγραφα που κατατέθηκαν σε δικαστήριο του Λονδίνου.

Οι ερευνητές αναζητούν στοιχεία για «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, φορολογικά αδικήματα και αδικήματα απάτης» από 18 άτομα και εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Terra Services Ltd., μιας εταιρείας ακινήτων που είχε στον έλεγχό του μέχρι πέρυσι ο Ντεριπάσκα, σύμφωνα με έγγραφα που υποβλήθηκαν αυτήν την εβδομάδα.

Η έρευνα των ΗΠΑ προέκυψε από τη διερεύνηση του Ρόμπερτ Μούλερ για τη ρωσική εκλογική παρέμβαση, σύμφωνα με τα αρχεία. 

Η έρευνα έρχεται στο φως γιατί η Terra ήρθε αντιμέτωπη με ένα ένταλμα έρευνας, το οποίο οδήγησε στην κατάσχεση τουλάχιστον 25.000 ηλεκτρονικών εγγράφων από μια βρετανική μονάδα αποθήκευσης που κατείχε τον Δεκέμβριο του 2018. Η εταιρεία ζήτησε από έναν δικαστή του Λονδίνου να αποτρέψει την παράδοση των εγγράφων στους Αμερικανούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν τον Ρώσο μεγιστάνα να είναι έτοιμος να μεταφέρει μέρος των μετοχών του σε αμερικανικό trust. Ο Ντεριπάσκα, επιχειρηματίας του στενού κύκλου του Βλ. Πούτιν, είναι βασικός μέτοχος της Εn+ Group Plc, που συνδέεται με τον κολοσσό του αλουμινίου, Rusal και στην οποία είχε επιβάλει κυρώσεις το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε στην ομάδα του Όλεγκ Ντεριπάσκα να μεταβιβάσει ένα μέρος των μετοχών που έχει στον όμιλο En+ Group Plc σε ένα τραστ που θα είναι υπό την διεύθυνση αμερικανικής τράπεζας, όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, ένας τέτοιος όρος υπήρχε στην τελευταία πρόταση της Ουάσιγκτον για την άρση των κυρώσεων που έχει επιβάλει στις εταιρείες που ανήκουν στον Ρώσο ολιγάρχη.

Τον Αύγουστο, η εφημερίδα Financial Times είχε γράψει ότι η εταιρεία En+ είχε παρουσιάσει στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών σχέδιο για την άρση των κυρώσεων από την εταιρεία, προτείνοντας να μειωθεί το ποσοστό των μετοχών του Όλεγκ Ντεριπάσκα κάτω του 45% και να μεταβιβαστούν οι μετοχές στην ρωσική τράπεζα VTB, η οποία επίσης βρίσκεται υπό καθεστώς κλαδικών κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αυτή την στιγμή ο Ρώσος μεγιστάνας έχει υπό τον έλεγχο του το 48,13% της Rusal (εταιρεία αλουμινίου) μέσω της En+ στην οποία κατέχει το 66% των μετοχών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ζ. Μπορέλ: H Ρωσία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών είναι η Ρωσία, το Ιράν και η συμφωνία για τα πυρηνικά, η Μιανμάρ, το Χονγκ Κονγκ, η Λευκορωσία και η Νότια Γειτονία.