ΓΔ: 885.46 0.31% Τζίρος: 42.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:26:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
BBVA
Πηγή: Shutterstock.

Πώς χάλασε ο μεγάλος «γάμος» BBVA και Banco de Sabadell

Η «μάχη» για τις κορυφαίες θέσεις με φόντο μια δικαστική περιπέτεια του προέδρου της BBVA οδήγησε στο «ναυάγιο» διαπραγματεύσεων για τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης ισπανικής τράπεζας.

Μόλις έντεκα ημέρες μετά την ανακοίνωση έναρξης των επίσημων συνομιλιών για συγχώνευση ανάμεσα στις ισπανικές τράπεζες BBVA και Sabadell, αυτές διακόπηκαν άδοξα. Στις επίσημες ανακοινώσεις έγινε λόγος για ασυμφωνία στην αναλογία ανταλλαγής μετοχών. Ωστόσο, η θέση του προέδρου και αντιπροέδρου στην πιθανή συγχώνευση, καθώς και η στόχευση των τραπεζών εντός και εκτός Ισπανίας φαίνεται πως ήταν οι θρυαλίδες που έβαλαν φωτιά στις συζητήσεις και οδήγησαν στην οριστική ρήξη. 

«Η Banco Sabadell ενημερώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να τερματίσει τις συζητήσεις, επειδή τα μέρη δεν έχουν επιτύχει συμφωνία σχετικά με την αναλογία ανταλλαγής και των δύο οντοτήτων», αναφέρει η Sabadell σε ανακοίνωσή της.  Σύμφωνα με το CNBC, ο εκτροχιασμός των διαπραγματεύσεων αναμένεται να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στη Sabadell, η οποία είχε θεωρηθεί ως ο ασθενέστερος κρίκος της πιθανής συναλλαγής. Οι δύο τράπεζες ανακοίνωσαν στις 16 Νοεμβρίου τις διαπραγματεύσεις με στόχο τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης εγχώριας τράπεζας της Ισπανίας με περίπου 600 δισ. ευρώ σε ενεργητικό.

Στο άνοιγμα του ισπανικού Χρηματιστηρίου την Παρασκευή, η Sabadell σημείωνε πτώση 18%, που ενδοσυνεδριακά μειώθηκε στο 12%, ενώ για την BBVA η αρχική πτώση της ακολουθήθηκε από πολλές διακυμάνσεις που τελικά έφθασε έως και άνοδο  2%, στα 3,84 ευρώ. Η Sabadell θεώρησε ότι η τιμή που η BBVA ήταν διατεθειμένη να πληρώσει δεν εκτιμούσε σωστά την αξία και τη δυναμική ανάπτυξής της, ούτε και αποζημίωνε επαρκώς την τράπεζα για απώλεια ανεξαρτησίας που συνεπάγεται η πώληση, σημειώνει σε άρθρο της η El País.

Από την πλευρά της, η BBVA, που διαθέτει τεράστια ρευστότητα μετά την πώληση της αμερικανικής δραστηριότητάς της έναντι 11 δισ. δολ., σημείωσε ότι «οι συνομιλίες σχετικά με μια πιθανή επιχείρηση συγχώνευσης με την Banco Sabadell έχουν ολοκληρωθεί χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Μετά από αυτές τις δύο ανακοινώσεις, οι οποίες έχουν δυσαρεστήσει βαθιά τις εποπτικές αρχές που βλέπουν τις συγχωνεύσεις ως τρόπο ενίσχυσης των τραπεζών ενόψει της κρίσης, τώρα το κλειδί είναι η αντίδραση των αγορών. Η Sabadell έχει καταγράψει συνολικά άνοδο 32% από την ανακοίνωση των συνομιλιών, ξεκινώντας από πολύ χαμηλές τιμές, ενώ η τιμή της μετοχής της BBVA αυξήθηκε κατά 19% την ίδια περίοδο.

Το παρασκήνιο των συνομιλιών

Όπως σημειώνει η Εl Pais, oι διαφορές μεταξύ των δύο τραπεζών ήταν πολύ σημαντικές. Είναι πιθανό ότι ο πρόεδρος της Sabadell, Josep Oliu, ζήτησε την θέση του αντιπροέδρου στη νέα τράπεζα και ο Carlos Torres, ο επικεφαλής της BBVA αρνήθηκε, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα. Οι οικονομικές πηγές ήδη πριν την ανακοίνωση παύσης των συνομιλιών σχολίαζαν με νόημα τις σοβαρές διαφορές και την αμοιβαία δυσπιστία που προέκυψαν στις συνομιλίες, σε σημείο που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη ρήξη.

Όσον αφορά την αντιπροεδρία του Oliu, αυτές οι πηγές σημείωναν στην Εl Pais, ότι ο Torres δεν ήθελε να του δώσει τη θέση λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει από την υπόθεση BBVA - Villarejo. Πρόκειται για μια έρευνα για την πληρωμή 10,3 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη εταιρείας security που ανήκει στον José Manuel Villarejo, πρώην αρχηγό της Αστυνομίας, ο οποίος ερευνάται για υπόθεση κατασκοπεία. Αυτή η υπόθεση θα μπορούσε να οδηγήσει τον Torres ενώπιον του Εθνικού Δικαστηρίου και σε υποχρεωτική παραίτηση από την προεδρία της BBVA, οπότε και η θέση του προέδρου της νέας τράπεζας θα κατέληγε στον αντιπρόεδρο, δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση, στον Oliu.

Η Sabadell ανακοινώνοντας τη ρήξη σημείωσε ότι η τράπεζα «θα αναπτύξει ένα νέο επιχειρηματικό σχέδιο που θα δώσει προτεραιότητα στην εγχώρια αγορά για την αύξηση της αποτελεσματικότητας στη χρήση του κεφαλαίου και των πόρων του Ομίλου, αυξάνοντας έτσι την κερδοφορία και δημιουργώντας αξία για τους μετόχους». Όσον αφορά την BBVA, οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μια αγορά ιδίων μετοχών για να αυξήσει την τιμή τους, καθώς και να επεκτείνει την παρουσία της στην Τουρκία, μέσω της τουρκικής θυγατρικής Garanti, της οποίας ελέγχει 40%. Ωστόσο, αυτή η επιλογή θα αύξανε τον κίνδυνο σε μια πολύ ασταθή γεωπολιτικά περιοχή.  Η Τράπεζα της Ισπανίας προειδοποίησε για αυτόν τον κίνδυνο πριν από λίγες εβδομάδες, γι' αυτό και ήταν υπέρ της συγχώνευσης με τη Sabadell. 

Προς πώληση η θυγατρική στο Ηνωμένο Βασίλειο

Η Sabadell σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι, «με την επιφύλαξη του γεγονότος ότι οι κύριοι άξονες και οι στόχοι του σχεδίου θα δημοσιοποιηθούν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, η Banco de Sabadell είναι σε θέση να προβλέψει ότι θα εξετάσει, μεταξύ άλλων μέτρων, την επέκταση του προγράμματος αποτελεσματικότητας και μετασχηματισμού στη λιανική αγορά (retail banking) στην Ισπανία με ουδέτερο αντίκτυπο στο κεφάλαιο και θα αναλύσει με τους συμβούλους της τις στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για τη δημιουργία αξίας σε σχέση με τα διεθνή περιουσιακά στοιχεία του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένης και της TSB».

Η Sabadell παραδέχεται τις ασθενείς προοπτικές της TSB, που αντιμετώπισε προβλήματα τεχνικής φύσης που οδήγησαν στον προσωρινό αποκλεισμό πρόσβασης σε λογαριασμούς. Επιπλέον, οι κανονιστικές απαιτήσεις του ΗΒ καθυστέρησαν την επιστροφή της τράπεζας στα κέρδη. Τέλος, η Sabadell ισχυρίζεται ότι έχει «ένα σταθερό franchise στην Ισπανία και είναι ο ηγέτης στον δείκτη ικανοποίησης πελατών στον τομέα των ΜμΕ». Η καταλανική τράπεζα αναφέρει ότι θα επικεντρωθεί «στα τμήματα με την υψηλότερη κερδοφορία» και ότι θα εφαρμόσει το νέο της σχέδιο «βελτιώνοντας τόσο την αποτελεσματικότητά της όσο και την οργανική παραγωγή κεφαλαίου». Αλλά, όπως σημειώνει η Εl Pais, η αγορά θα είναι αυτή που θα κρίνει τελικά τις συνέπειες αυτού του «διαζυγίου».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Νέα μέτρα με καραντίνα για ταξιδιώτες λόγω των μεταλλάξεων

Η διάρκεια της καραντίνας αυτής θα μπορούσε να μειωθεί σε επτά ημέρες, εάν ο ταξιδιώτης παρουσιάσει ένα αρνητικό τεστ την έβδομη ημέρα, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας σε ένα δελτίο τύπου.
ΔΙΕΘΝΗ

Προτροπές στους Γάλλους τουρίστες να αποφύγουν Ισπανία και Πορτογαλία

Η αυξητική τάση των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα που καταγράφεται σε Ισπανία και Πορτογαλία οδήγησε τον Γάλλο υπουργός Κλεμάν Μπον να προειδοποιήσει τους πολίτες της χώρας που θέλουν να ταξιδέψουν στους προορισμούς.