ΓΔ: 1280.11 0.39% Τζίρος: 65.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κόντρα κυβέρνησης - τραπεζών στην Ισπανία για «κούρεμα» δόσεων στεγαστικών

Το υπουργείο Οικονομικών προτείνει σειρά μέτρων που θα οδηγήσουν σε μείωση των επιβαρύνσεων για τους δανειολήπτες, αλλά οι τράπεζες εκφράζουν την ανησυχία τους για τα κόστη που θα τις επιβαρύνουν.

Έχοντας βιώσει μία από τις χειρότερες κρίσης εξαιτίας της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων και παράλληλα ένα κύμα πλειστηριασμών και εξώσεων, η Ισπανία προχωρά στη λήψη σειράς μέτρων προκειμένου να στηρίξει τα πιο ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η  κυβέρνηση της χώρας και αποτελούν την πρόταση προς τις τράπεζες, που θα πρέπει να συζητηθεί το επόμενο διάστημα, εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν περισσότερα από ένα εκατ. νοικοκυριά, με τις τράπεζες, όμως, να εκφράζουν μεγάλες αντιρρήσεις, καθώς το κόστος θα επιβαρύνει το τραπεζικό σύστημα, χωρίς να υπάρξουν ενισχύσεις από τον προϋπολογισμό.

Η Santander, η μεγαλύτερη τράπεζα της  Ισπανίας, προειδοποίησε ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερες τραπεζικές προβλέψεις και περισσότερα εμπόδια στην πίστωση για τους πελάτες, ενώ άλλες μεγάλες τράπεζες δήλωσαν ότι μελετούν ακόμη τα «ψιλά γράμματα». 

Το ισπανικό υπ. Οικονομίας, δεν παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με το πιθανό κόστος για τις τράπεζες και η έκταση των πρόσθετων προβλέψεων που μπορεί να χρειαστεί να βάλουν στην άκρη οι τράπεζες παραμένει ασαφής.

Η Ισπανία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, επειδή περίπου τα τρία τέταρτα των κατόχων ενυπόθηκων δανείων της έχουν συμβάσεις δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο που συνδέονται με τη νομισματική πολιτική της, αν και γενικά αναπροσαρμόζονται μόνο μία φορά το χρόνο.

Βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν, οι πιο ευάλωτες οικογένειες, οι οποίες ορίζονται ως εκείνες με ετήσιο εισόδημα μικρότερο από 25.200 ευρώ, θα μπορούν να μειώσουν τα επιτόκιά τους σε Euribor μείον 0,1 ποσοστιαίες μονάδες. Πολλοί κάτοχοι στεγαστικών δανείων πληρώνουν 1 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από το Euribor. 

Το  ισπανικό οικονομικό επιτελείο ανέφερε ότι για μια οικογένεια με στεγαστικό δάνειο 120.000 ευρώ και μηνιαία δόση 524 ευρώ, θα υπάρξει μείωσή της κατά 50% και θα φθάσει στα 246 ευρώ.  Οι δανειολήπτες θα μπορούν επίσης να παρατείνουν τη διάρκεια των δανείων τους έως και επτά έτη σύμφωνα με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταρρυθμίσεις σε έναν υφιστάμενο κώδικα ορθής πρακτικής για την αγορά ενυπόθηκων δανείων. 

Παράλληλα οι οικογένειες με εισόδημα έως 29.400 ευρώ ετησίως, θα μπορούν να παγώσουν το ύψος των μηνιαίων αποπληρωμών τους, επωφελούμενες παράλληλα από την επταετή επιμήκυνση του δανείου. Επιπλέον, η Ισπανία θα καταργήσει τα τέλη για την πρόωρη εξόφληση δανείων και για τη μετατροπή στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου σε προϊόντα σταθερού επιτοκίου. 

Η Τράπεζα της Ισπανίας είχε δηλώσει προηγουμένως ότι μια αύξηση των επιτοκίων κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες θα αύξανε τον αριθμό των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα πίεσης -αυτά που ξοδεύουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για την πληρωμή του χρέους- κατά 400.000 σε ένα στα επτά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ