ΓΔ: 915.4 0.56% Τζίρος: 54.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ιαπωνία: Εντυπωσιακή ενθρόνιση του αυτοκράτορα Ναρουχίτο

Και επίσημα αυτοκράτορας αναγορεύτηκε σήμερα ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας, παρουσία 2000 καλεσμένων στα Ανάκτορα του Τόκιο. Ο 59χρονος Ναρουχίτο έγινε ο 126ος μονάρχης της Ιαπωνίας την 1η Μαΐου.

Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας αναγορεύτηκε επίσημα σήμερα αυτοκράτορας κατά τη διάρκεια μεγαλοπρεπούς τελετής στα Ανάκτορα του Τόκιο, παρουσία 2.000 καλεσμένων, ανάμεσά τους αρχηγοί κρατών και αξιωματούχοι.

«Έχοντας κληρονομήσει από πριν τον θρόνο σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο για τον Αυτοκρατορικό Οίκο, απευθυνόμενος στη χώρα και στον κόσμο ανακοινώνω την ενθρόνισή μου», δήλωσε ο Ναρουχίτο, έχοντας δίπλα του την αυτοκράτειρα Μασάκο, και οι δυο ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές ειδικές για την ιδιαίτερη αυτή τελετή.

Ο 59χρονος Ναρουχίτο έγινε ο 126ος μονάρχης της Ιαπωνίας την 1η Μαΐου, την επομένη της παραίτησης του πατέρα του Ακιχίτο, ο οποίος έμεινε 30 χρόνια στον θρόνο των Χρυσανθέμων.

«Υπόσχομαι εδώ ότι θα προσεύχομαι πάντα για την ευτυχία του ιαπωνικού λαού και την παγκόσμια ειρήνη», πρόσθεσε και δεσμεύτηκε να στέκεται «στο πλευρό του λαού για να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις (του) ως συμβόλου του 'Εθνους και της ενότητας του λαού της Ιαπωνίας».

Η τελετή, υπό τον ρυθμό του γκονγκ και του τυμπάνου, πραγματοποιήθηκε στην "Αίθουσα των Πεύκων" του Ανακτόρων, παρουσία των μελών της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Λίγο πριν αρχίσει το τελετουργικό, η οικογένεια πέρασε αρχικά στην εξωτερική αυλή, ο πρίγκιπας διάδοχος Ακισίνο ντυμένος με φαρδιά πορτοκαλί φορεσιά με ουρά, μετά τη πριγκίπισσα Κάκο, με παραδοσιακή φορεσιά και κυρίαρχα χρώματα το βιολετί και το κόκκινο, μαζί με άλλες γυναίκες της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Στη συνέχεια ο αυτοκράτορας και η αυτοκράτειρα εμφανίστηκαν ακίνητοι και όρθιοι μέσα στα επιβλητικά κουβούκλια με τον χρυσό διάκοσμο στην οροφή και τις βιολετί κουρτίνες, όπου υπήρχαν οι αντίστοιχοι θρόνοι τους, όταν επίσημοι που αποκαλούνται «jiju» τράβηξαν τις κουρτίνες που κάλυπταν αυτές τις ιδιότυπες δομές, που ήταν τοποθετημένες πάνω σε δύο χωριστές μικρές εξέδρες.

Μετά, ο αυτοκράτορας έλαβε από τα χέρια ενός άλλου «ζιζού» το μεγάλο διπλωμένο χαρτί στο οποίο ήταν γραμμένη η ανακοίνωση της ενθρόνισής του.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο 'Αμπε υπέβαλε τα συγχαρητήριά του στον μονάρχη. Ενώπιον του αυτοκράτορα, ο αρχηγός της κυβέρνησης αναφώνησε τρεις φορές «banzai» σηκώνοντας τα χέρια στον ουρανό, αναφώνηση που κατά λέξη σημαίνει «10.000 χρόνια» (να ζήσει ο αυτοκράτορας), την οποία και επανέλαβαν οι Ιάπωνες καλεσμένοι.

Κανονιοβολισμοί ερρίφθησαν έξω από τα Ανάκτορα, προτού οι «ζιζού» τραβήξουν τις κουρτίνες μπροστά από τον αυτοκράτορα και την αυτοκράτειρα. Το ζευγάρι αναχώρησε από την αίθουσα ακολουθούμενο από άλλα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kishida
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Στόχος οι αμυντικές δαπάνες της να φθάσουν το 2% του ΑΕΠ ως το 2027

Η απόφαση γίνεται γνωστή καθώς το Τόκιο επιδιώκει να ενισχύσει την στρατηγική του ως προς την άμυνα και την ασφάλεια μπροστά στις μεγεθυνόμενες απειλές που βλέπει στην Κίνα και στη Βόρεια Κορέα.
BANK OF JAPAN, BOJ
ΔΙΕΘΝΗ

Ρεκόρ 40 ετών έκανε ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας τον Οκτώβριο, έφτασε 3,6%

Ο πληθωρισμός αναμένεται εξάλλου να υποχωρήσει από τις αρχές του 2023, αφού τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης για να μειωθούν οι λογαριασμοί ενέργειας των Ιαπώνων.
Nintendo
ΔΙΕΘΝΗ

Κέρδη λίγο πάνω από τις εκτιμήσεις το γ' τρίμηνο για τη Nintendo

Η εταιρεία με έδρα το Κιότο ανακοίνωσε ότι τα λειτουργικά της κέρδη ανήλθαν σε 118,7 δισ. γεν (809 εκατ. δολάρια) το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο, έναντι 100,2 δισ. γεν την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο. Η εκτίμηση συναίνεσης ήταν για κέρδη 117,6 δισ. γεν.
Iapvnia, Iaponia, Japan, Simaia, flag
ΔΙΕΘΝΗ

Ιαπωνία: Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με ΗΠΑ για αγορά πυραύλων Κρουζ

Το Τόκιο έχει αποδυθεί στον πιο ευρύ εξοπλισμό των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, επικαλούμενο τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Κίνας και την κλιμάκωση των εντάσεων.