ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Βρετανία: Εντός του Δεκεμβρίου θα εγκριθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης

Τα τέσσερα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης θα είναι άμεσα διαθέσιμες, επιτρέποντας σημαντική επέκταση στο πρόγραμμα εμβολίων του NHS σε ολόκληρη τη χώρα.

Πράσινο φως αναμένεται να δοθεί για το εμβόλιο του κορονοϊού της Οξφόρδης πριν από το νέο έτος, όπως ανέφερε η ΕΡΤ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, ο αρμόδιος οργανισμός MHRA θα εγκρίνει τo εμβόλιo στις 28 ή 29 Δεκεμβρίου, λίγες μέρες μετά τα Χριστούγεννα, αφού δοθούν τα τελικά στοιχεία στη βρετανική ρυθμιστική αρχή τη Δευτέρα.

Στη συνέχεια, τα ποδοσφαιρικά στάδια και άλλοι κόμβοι εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα θα ανοίξουν από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, για να επιτρέψουν μαζικούς εμβολιασμούς σε κλίμακα που δεν έχει ξαναδεί το Ηνωμένο Βασίλειο.

Την περασμένη εβδομάδα, το NHS ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα εμβολιασμού Covid-19 στον κόσμο, με δόσεις σε περίπου 140.000 ηλικιωμένους και εργαζόμενους στον χωροσ της υγεία τις πρώτες επτά ημέρες.

Αυτήν την εβδομάδα το πρόγραμμα του εμβολιασμού  έχει επεκταθεί πολύ ευρύτερα, σε περίπου 400 ιατρικά κέντρα τώρα, καθώς και 83 νοσοκομεία.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο συνολικός αριθμός Βρετανών που εμβολιάστηκαν αναμένεται να ξεπεράσει το 500.000, εκτιμά η Telegraph. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα, περισσότερα από 200.000 άτομα την ημέρα θα εχουν λάβει το εμβόλιο που ισοδυναμεί με πάνω από ένα εκατομμύριο δόσεις την εβδομάδα μέχρι τα Χριστούγεννα.

Μόλις το εμβόλιο της Οξφόρδης λάβει το πράσινο φως, με την βρετανική κυβέρνηση να έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις, η Βρετανία θα είναι σε θέση να εμβολιάσει τα 20 εκατομμύρια πιο ευάλωτα άτομα έως τον Μάρτιο, επιτρέποντας πολύ μεγαλύτερη απελευθέρωση περιορισμών, με την προοπτική να εμβολιαστεί ολόκληρη η χώρα μέχρι το καλοκαίρι.

Τα τέσσερα εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης θα είναι άμεσα διαθέσιμες, επιτρέποντας σημαντική επέκταση στο πρόγραμμα εμβολίων του NHS σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε αντίθεση με το εμβολιο της  Pfizer, το εμβόλιο της Οξφόρδης μπορεί να αποθηκευτεί σε κανονικά ψυγεία, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χορηγηθεί πολύ πιο εύκολα σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Και οι δύο τύποι εμβολίων απαιτούν δύο δόσεις, με ένα διάστημα τριών εβδομάδων μεταξύ τους για το Pfizer και ένα αντιστοιχο τεσσάρων εβδομάδων για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Για το εμβόλιο της AstraZeneca είχε τεθεί ζήτημα σε σχέση με την διαφορά στα ποσοστά αποτελεσματικότητας που βρέθηκαν σε διαφορετικές ομάδες, που κυμαίνονται από 62% έως 90%.  Ωστόσο, μια μελέτη που κυκλοφόρησε αυτήν την εβδομάδα υποδηλώνει ότι το να αφήσουμε ένα επαρκές χρονικό διάστημα μεταξύ των δόσεων είναι ο πιο κρίσιμος τρόπος για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς του.

Ωστόσο, η πρόοδος αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων λοιμώξεων και πιέσεων στα βρετανικά νοσοκομεία όπου η πληρότητα των κλινών αγγίζει το 90%. Την Παρασκευή, ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε αν η Αγγλία θα ακολουθήσει τη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία μπαίνει σε lockdown έξι εβδομάδων από τις 26 Δεκεμβρίου.

Η ανάλυση δείχνει ότι ο αριθμός R – που αντιπροσωπεύει πόσα άτομα μεταδίδουν τον ιό σε κάθε μολυσμένο άτομο – έχει αυξηθεί πάνω από το 1 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι κυβερνητικοί επιστήμονες συνεχίζουν να αξιολογούν την εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής του Covid στη νοτιοανατολική Αγγλία, καθώς υπάρχουν «αυξανόμενες ανησυχίες» σχετικά με τη μετάδοσή του.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια μειώνεται εντός εξαμήνου

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα από περισσότερα από 1,2 εκατομμύριο αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ. Προηγούμενη ανάλυση δεδομένων εκτιμούσε ότι τα εμβόλια παρέχουν προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες.
astrazeneca-emvolio
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα θεραπεία της AstraZeneca δείχνει αποτελεσματική στην πρόληψη του ιού

Όταν χορηγείται πριν να έρθει κάποιος σε επαφή με τον ιό, έχει αποτέλεσμα, διευκρινίζει η AstraZeneca σε ανακοίνωσή της. Στην περίπτωση αυτή, μειώνει κατά 77% τον κίνδυνο εμφάνισης μιας συμπτωματικής μορφής της νόσου.
Heathrow, Vretania, Britain, airports, aerodromia
ΔΙΕΘΝΗ

Λωρίδες γρήγορης διέλευσης για εμβολιασμένους στο αεροδρόμιο Χίθροου

Οι επιβάτες από ορισμένες πτήσεις που θα προέρχονται από Αθήνα, Νέα Υόρκη ή Λός Άντζελες θα δουν να επιταχύνεται το πέρασμα τους από τις υπηρεσίες μετανάστευσης καθώς θα έχουν φορτώσει νωρίτερα το πιστοποιητικό εμβολιασμού.
koronoios, EODY, test
ΔΙΕΘΝΗ

Σχεδιάζει το δικό της «υγειονομικό διαβατήριο» η Βρετανία

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της βρετανικής κυβέρνησης το πιστοποιητικό θα επιβεβαιώνει πως ένας πολίτης έχει εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού και διαθέτει αντισώματα, έτσι ώστε να επιτραπούν σταδιακά οι μαζικές συναθροίσεις.