ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
biotench-pfizer
Φώτο: Shutterstock

Η BioNTech εξετάζει το ενδεχόμενο επένδυσης στην Τουρκία

Η σύμμαχος της Pfizer για το εμβόλιο, εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει παράρτημα στη Τουρκία και να ενισχύσει τις σχέσεις της BioNTech με το ερευνητικό προσωπικό της χώρας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν δήλωσε σήμερα ότι η εταιρεία του είναι ανοιχτή στη συνεργασία με άλλους φορείς, καθώς επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγική ικανότητά της για το εμβόλιο για την Covid-19, το οποίο παρασκεύασε σε συνεργασία με την Pfizer, ενώ ταυτόχρονα εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει ένα γραφείο στην Τουρκία.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu o Σαχίν επανέλαβε ότι η BioNTech σκοπεύει να διανείμει 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της μέχρι τα τέλη του 2021 και ότι θα πρέπει να εμβολιαστεί το 70% του κόσμου μέχρι τον επόμενο χειμώνα ώστε η ζωή να επιστρέψει στους φυσιολογικούς ρυθμούς της.

«Θέλουμε να παρασκευάσουμε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, μαζί με την Pfizer, τον επόμενο χρόνο. Πρέπει να τα διανείμουμε σε περισσότερες από 80 χώρες. Δεν είναι εύκολο. Η παρασκευή των εμβολίων είναι μια σύνθετη διαδικασία. Θα αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε ξανά με άλλες εταιρείες», είπε. «Αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας για αύξηση της παραγωγής, θα το αποκαλύψουμε τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Πιστεύω ότι μπορούμε. Δεν έχουμε ακόμη ένα εγγυημένο σχέδιο», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει συμφωνήσει να αγοράσει 4,5 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου BioNTech/Pfizer, με οψιόν να αγοράσει άλλα 30 εκατομμύρια δόσεις αργότερα. Η Τουρκία έχει επίσης συμφωνήσει να αγοράσει 50 εκατομμύρια δόσεις του κινεζικού εμβολίου CoronaVac της εταιρείας Sinovac και η πρώτη αποστολή, 3 εκατομμυρίων δόσεων, αναμένεται να παραδοθεί την Δευτέρα.

Ο Σαχίν, γιος ενός Τούρκου μετανάστη στη Γερμανία, είπε στο Anadolu ότι η BioNTech συζητά με την κρατική επιστημονική υπηρεσία Tubitak της Τουρκίας και στόχος της είναι να παραδώσει τα 30 εκατομμύρια δόσεις στη χώρα μέχρι τα τέλη του 2021. «Είναι μεγάλη χαρά να μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στην Τουρκία», είπε. «Θέλουμε επίσης να κάνουμε έρευνες στην Τουρκία. Συζητήσαμε με την Tubitak, ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με ορισμένους καθηγητές σε πανεπιστήμια. Θέλουμε να ανοίξουμε ένα παράρτημα της εταιρείας BioNTech στην Τουρκία», συνέχισε, προσθέτοντας ότι το καλοκαίρι του 2021 ελπίζει να ξεκινήσει κλινικές έρευνες για τον καρκίνο στη χώρα αυτή.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Burla, Pfizer
ΔΙΕΘΝΗ

Pfizer: Μπαίνει στη μάχη κατά του καρκίνου με τα κέρδη της πανδημίας

Η φαρμακοβιομηχανία που πρωταγωνίστησε στη μάχη κατά της πανδημίας, αναπροσαρμόζει τους στρατηγικούς στόχους της και πρόκειται να επενδύσει σε τεχνολογία και προϊόντα ενάντια του καρκίνου.
businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

H Χαμάς ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ερντογάν για τις δηλώσεις του

«Θεωρούμε πολύτιμη τη στάση του αδελφού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με τον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για την ελευθερία και την απελευθέρωση της γης του» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα μέτρα κατά του Ισραήλ προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

Τα μέτρα αυτά, που εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα εφαρμοστούν βήμα προς βήμα χωρίς καθυστέρηση, τόνισε ο Χακάν Φιντάν και δήλωσε ότι τουρκική βοήθεια στη Γάζα έχει ξεπεράσει του 42.000 τόνους.