ΓΔ: 910.29 0.69% Τζίρος: 82.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Το απεριόριστο παραγωγικό δυναμικό των αιολικών πάρκων

Με ρυθμό 30% αναπτύσσονται τα υπεράκτια αιολικά πάρκα σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που σημειώνει οτι η παραγωγική δυνατότητα τους θα έχει δεκαπλασιαστεί μέχρι το 2040.

Η παραγωγική δυνατότητα των εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας στην ανοικτή θάλασσα αναμένεται να έχει δεκαπενταπλασιαστεί μέχρι το 2040, συμβάλλοντας να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα της παγκόσμιας βιομηχανίας, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) σε έκθεσή του που δημοσιοποιείται σήμερα.

«Γιατί αφιερώθηκαν τόσοι κόποι για μια έκθεση για τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας, τεχνολογία η οποία σήμερα συνεισφέρει μόλις το 0,3% του ηλεκτρισμού [που παράγεται] παγκοσμίως; Διότι το δυναμικό της είναι σχεδόν απεριόριστο», εξηγεί ο διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ.

Με τα κόστη παραγωγής των μεγάλων ανεμοτουρμπίνων σε πτώση και τις τεχνολογικές προόδους να μεγεθύνουν την ισχύ των μηχανημάτων αυτών, «το δυναμικό αυτό βρίσκεται ολοένα πιο κοντά. Αλλά μένουν να γίνουν πολλά, από πλευράς κυβερνήσεων και βιομηχανιών, ώστε να μετατραπεί σε πυλώνα μιας σωστής ενεργειακής μετάβασης», προσθέτει ο οικονομολόγος.

Αυτός ο τομέας της αγοράς μεγεθυνόταν με ρυθμό σχεδόν 30% σε ετήσια βάση μεταξύ του 2010 και του 2018. Ενώ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν 150 νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Η έκθεση, που οι συντάκτες της φιλοδοξούν πως είναι η πληρέστερη για το ζήτημα, περιέχει μια γεωχωρική ανάλυση που συνδυάζει δεδομένα από δορυφόρους, μελέτη των ανέμων, των τοπογραφιών και των τεχνολογικών προόδων για να χαρτογραφήσει το παγκόσμιο δυναμικό.

Και το συμπέρασμα; «Το δυναμικό αυτό βρίσκεται παντού, στην Ασία, στη Λατινική Αμερική, σε ορισμένα τμήμα της Αφρικής, της Αυστραλίας...», απαριθμεί η Λάουρα Κότσι, εκ των συντακτών της έκθεσης του ΔΟΕ, κατά την οποία για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται ευρεία «παλέτα τεχνολογιών».

Η Ευρώπη, πρωτοπόρος στον τομέα — το πρώτο αιολικό πάρκο εγκαινιάστηκε στη Δανία το 1991, η Γερμανία και η Βρετανία είναι σήμερα οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας από αιολικές εγκαταστάσεις στην υφήλιο — αναμένεται να παραμείνει ο κινητήρας αυτής της αλματώδους ανάπτυξης, εκτιμά ο ΔΟΕ. Αλλά δεν μπορεί να παραβλέπεται η Κίνα, προστίθεται στην έκθεσή του.

Στην ΕΕ, τα πάρκα αυτά συνεισφέρουν σήμερα δυναμικό σχεδόν 20 γιγαβάτ. Η παραγωγική τους δυναμικότητα αναμένεται να φθάσει τα 130 γιγαβάτ ως το 2040, με βάση τους υπάρχοντες σχεδιασμούς. Αυτό το παραγωγικό δυναμικό θα μπορούσε να φθάσει τα 180 GW εάν η αιολική ενέργεια γινόταν κύρια πηγή ηλεκτρισμού της ηπείρου στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρώπης να γίνει κλιματικώς ουδέτερη, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, ο οποίος συμβουλεύει ανεπτυγμένα κράτη για την ενεργειακή πολιτική τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Μπαταρίες, ΑΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ

Ανάγκη για άμεση ενεργειακή διαφοροποίηση της ΕΕ και επενδύσεις σε ΑΠΕ

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, με την Ευρώπη να επενδύει στις υποδομές. Το 85% των Ευρωπαίων πολιτών συμφωνεί με την απομάκρυνση από τη ρωσική εξάρτηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία βάζει πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ

Αντιδράσεις από την Greenpeace έχει προκαλέσει η απόφαση της βρετανίδας πρωθυπουργού Λίζ Τρας, ενώ εκφράζονται ανησυχίες πως η επιβολή του φόρου θα πλήξει τις επενδύσεις που χρειάζεται η χώρα για ένα αειφόρο οικονομικό μέλλον.
ΔΙΕΘΝΗ

Το ρεκόρ παραγωγής φωτοβολταϊκών εξοικονόμησε 29 δισ. ευρώ στην ΕΕ

Η παραγωγή από φωτοβολταϊκά συστήματα επιταχύνεται, και μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου ανήλθε σε 99,4 τεραβατώρες (TWh) σύμφωνα με έκθεση του κέντρου μελετών Ember, με 18 από τις 27 χώρες της ΕΕ να καταγράφουν φέτος ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρισμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλες επενδύσεις από πετρελαϊκές εταιρείες για πράσινη μετάβαση

Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους για ένα πιο «πράσινο» μέλλον, με την μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση για τις ίδιες που ήδη έχουν κάνει τα πρώτα τους βήματα.