ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Η Βρετανία αποκλείει τα κινεζικά κανάλια λόγω του Χονγκ Κονγκ

Η ρυθμιστική αρχή της Βρετανία για τα μέσα ενημέρωσης ανακάλεσε την άδεια που είχε χορηγηθεί στο κινεζικό κανάλι CGTV επειδή ελέγχεται στην πραγματικότητα από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή για τα μέσα ενημέρωσης ανακοίνωσε σήμερα πως ανακαλεί την άδεια που είχε χορηγήσει στο κινεζικό δημόσιο αγγλόφωνο ενημερωτικό τηλεοπτικό κανάλι CGTN επικαλούμενη τον έλεγχο που ασκείται στα προγράμματά του από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Σε ανακοίνωσή της, η Ofcom εξήγησε πως το δικαίωμα εκπομπής είχε δοθεί στην εταιρεία Star China Media Limited, η οποία στην πραγματικότητα «δεν έχει συντακτική αρμοδιότητα στο περιεχόμενο που μεταδίδεται από το CGTN» και πως η μεταβίβαση της άδειας αυτής στην οντότητα που ελέγχει πραγματικά το κανάλι δεν είναι δυνατή, επειδή αυτό το τελευταίο «ελέγχεται από το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα».

«Δώσαμε πολύ χρόνο στο CGTN για να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς. Οι προσπάθειες αυτές εξαντλήθηκαν», πρόσθεσε η ρυθμιστική αρχή, η οποία θεώρησε πως πρέπει «να ανακληθεί η άδεια που έχει δοθεί στο CGTN για να μεταδίδει στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Η απόφαση αυτή της Ofcom υπάρχει κίνδυνος να δηλητηριάσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, που έχουν ήδη επιδεινωθεί εξαιτίας της καταδίκης από το Λονδίνο της μεταχείρισης που επιφυλάσσει το Πεκίνο στη μειονότητα των Ουιγούρων και του επίμαχου κινεζικού νόμου για την ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο να χορηγήσει βρετανικό ειδικό διαβατήριο σε ορισμένους πολίτες της πρώην αποικίας του.

Η Ofcom ανακοίνωσε εξάλλου πως θα αποφανθεί «σύντομα» σχετικά με μια διαδικασία κυρώσεων σε βάρος του τηλεοπτικού καναλιού για μια κάλυψη που θεωρήθηκε μεροληπτική, άδικη και αντίθετη στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. Τον Ιούλιο η ρυθμιστική αρχή είχε επικρίνει το κρατικό κανάλι για τη μεταχείριση που είχε επιφυλάξει στον βρετανό δημοσιογράφο Πίτερ Χάμφρι, όταν είχε καλύψει τη σύλληψή του στην Κίνα. Τον Μάιο είχε ήδη κατηγορήσει το CGTN για μεροληψία στην κάλυψη των διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας που είχαν γίνει το 2019 στο Χονγκ Κονγκ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το Πεκίνο σταματάει προς το παρόν τη σύνδεση των χρηματιστηρίων Σαγκάης-Λονδίνου

Πηγές επισήμαναν όλες ότι η κίνηση έχει πολιτικά αίτια, όπως τη στάση του Λονδίνου στις πολύμηνες διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ή τα σχόλια της Βρετανίας μετά τη σύλληψη πρώην πλέον στελέχους του προξενείου της στο Χονγκ Κονγκ.
China, Kina, Real Estate, Evergrande
ΔΙΕΘΝΗ

Fitch: «Βόμβα» για την Κίνα η κατάρρευση της εταρείας Evergrande

Ο οίκος σε έκθεσή του για τον κινεζικό όμιλο real estate τονίζει ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία του θα οδηγούσε σε αύξηση του πιστωτικού ρίσκου για αρκετούς τομείς και κυρίως για τις μικρές τράπεζες της Κίνας.