ΓΔ: 1010.19 0.62% Τζίρος: 4.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:49:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
Shutterstock

Σχέδιο της ΕΕ για την αξιοποίηση τεχνολογίας κατά του καρκίνου

Το σχέδιο δράσης θα διασφαλίζει οτι όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ραδιολογικές και πυρηνικές ιατρικές τεχνολογίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο δράσης SAMIRA για τις ιατρικές εφαρμογές της ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Το σχέδιο θα βελτιώσει τον συντονισμό της ΕΕ και θα διασφαλίσει ότι οι ραδιολογικές και πυρηνικές τεχνολογίες εξακολουθούν να ωφελούν την υγεία των πολιτών της ΕΕ και να συμβάλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Το σχέδιο δράσης αποτελεί την πρώτη συνέχεια του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 3 Φεβρουαρίου.

Οι διάφορες πυρηνικές τεχνολογίες και τεχνολογίες ακτινοβολίας διαδραματίζουν καίριο ρόλο για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η μαστογραφία, η υπολογιστική τομογραφία και άλλες μορφές ακτινολογικής απεικόνισης είναι τεχνολογίες απαραίτητες για όλα τα στάδια της διαχείρισης του καρκίνου. Η ακτινοθεραπεία είναι μία από τις πλέον αποτελεσματικές, αποδοτικές και ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπείες για τον καρκίνο που είναι στη διάθεση ασθενών και γιατρών. Η πυρηνική ιατρική αποτελεί μέθοδο ρουτίνας για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του καρκίνου και αξιοποιείται όλο και περισσότερο για τη θεραπεία του καρκίνου.

Το SAMIRA διασφαλίζει ότι οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ραδιολογικές και πυρηνικές ιατρικές τεχνολογίες, με τις καλύτερες προδιαγραφές ασφαλείας. Το σχέδιο καθορίζει δράσεις και μέτρα, όσον αφορά τρεις βασικούς τομείς: τη διασφάλιση της προμήθειας ιατρικών ραδιοϊσοτόπων, τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας της ακτινοβολίας στην ιατρική, καθώς επίσης τη διευκόλυνση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης ιατρικών εφαρμογών ιοντίζουσας ακτινοβολίας.

Η Κομισιόν:

  • Θα δρομολογήσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την κοιλάδα ραδιοϊσοτόπων (ERVI), ώστε να διατηρήσει την ηγετική θέση της Ευρώπης στην προμήθεια ιατρικών ραδιοϊσοτόπων για ιατρική χρήση και να συμβάλει στην ταχύτερη ανάπτυξη και στην εισαγωγή νέων ραδιοϊσοτόπων και μεθόδων παραγωγής.
  • Θα δρομολογήσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ποιότητα και την ασφάλεια των ιατρικών εφαρμογών ιοντίζουσας ακτινοβολίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι διαγνωστικές και θεραπευτικές χρήσεις της ιοντίζουσας ακτινοβολίας στα κράτη μέλη λειτουργούν σύμφωνα με τις βέλτιστες προδιαγραφές.
  • Θα δημιουργήσει συνέργειες μεταξύ του προγράμματος έρευνας και κατάρτισης της Ευρατόμ και της θεματικής ομάδας «Υγεία» του ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη», αναπτύσσοντας και υλοποιώντας ένα ερευνητικό χάρτη πορείας για τις ιατρικές εφαρμογές πυρηνικής τεχνολογίας και τεχνολογίας ακτινοβολίας.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ιατρικών ραδιοϊσοτόπων στην παγκόσμια αγορά, με μερίδιο αγοράς πάνω από 60% για ορισμένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα ραδιοϊσότοπα. Ορισμένες από τις σημαντικότερες πρόσφατες φαρμακευτικές και κλινικές εξελίξεις της πυρηνικής ιατρικής, όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου, προήλθαν από την ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Margaritis Sxoinas, Komision, Evropaiki Epitropi
ΔΙΕΘΝΗ

Μ. Σχοινάς: Τρέχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ευρωπαϊκής υγείας

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μ. Σχοινάς σημείωσε πως ο Ευρωπαϊκός Χώρος Δεδομένων Υγείας θα είναι μια «νέα αρχή» για την πολιτική της ΕΕ σχετικά με την ψηφιακή υγεία, κάνοντας τα δεδομένα για την υγεία να λειτουργούν τόσο για τους πολίτες όσο και για την επιστήμη.
komision, european union, europe
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στην Ευρώπη που κλείνει τα σύνορα για ταξιδιώτες από Αφρική

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως θα προταθεί να σταματήσουν τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια περιοχή της Αφρικής λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει η εμφάνιση της νέας παραλλαγής του κορονοϊού.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερο φορολογικό έλεγχο στις εταιρείες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε ψήφισμα με τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής, που αφορούν τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές και ζητούν από την ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση τέτοιων πρακτικών.
komision, european union, europe
ΔΙΕΘΝΗ

Παρατείνει η ΕΕ τον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων ως τα τέλη Δεκεμβρίου

Η Κομισιόν έθεσε σε εφαρμογή στα τέλη Ιανουαρίου μηχανισμό έγκρισης των εξαγωγών των εμβολίων, για να ελέγχονται οι συναλλαγές με κράτη όπου η υγειονομική κατάσταση κρίνεται καλύτερη απ’ αυτήν στη Ευρώπη.