ΓΔ: 894.3 0.00% Τζίρος: 58.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
Shutterstock

Σχέδιο της ΕΕ για την αξιοποίηση τεχνολογίας κατά του καρκίνου

Το σχέδιο δράσης θα διασφαλίζει οτι όλοι οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ραδιολογικές και πυρηνικές ιατρικές τεχνολογίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο δράσης SAMIRA για τις ιατρικές εφαρμογές της ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Το σχέδιο θα βελτιώσει τον συντονισμό της ΕΕ και θα διασφαλίσει ότι οι ραδιολογικές και πυρηνικές τεχνολογίες εξακολουθούν να ωφελούν την υγεία των πολιτών της ΕΕ και να συμβάλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου και άλλων ασθενειών. Το σχέδιο δράσης αποτελεί την πρώτη συνέχεια του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο εγκρίθηκε από την Επιτροπή στις 3 Φεβρουαρίου.

Οι διάφορες πυρηνικές τεχνολογίες και τεχνολογίες ακτινοβολίας διαδραματίζουν καίριο ρόλο για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η μαστογραφία, η υπολογιστική τομογραφία και άλλες μορφές ακτινολογικής απεικόνισης είναι τεχνολογίες απαραίτητες για όλα τα στάδια της διαχείρισης του καρκίνου. Η ακτινοθεραπεία είναι μία από τις πλέον αποτελεσματικές, αποδοτικές και ευρέως χρησιμοποιούμενες θεραπείες για τον καρκίνο που είναι στη διάθεση ασθενών και γιατρών. Η πυρηνική ιατρική αποτελεί μέθοδο ρουτίνας για τη διάγνωση και την παρακολούθηση του καρκίνου και αξιοποιείται όλο και περισσότερο για τη θεραπεία του καρκίνου.

Το SAMIRA διασφαλίζει ότι οι πολίτες της ΕΕ θα έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας ραδιολογικές και πυρηνικές ιατρικές τεχνολογίες, με τις καλύτερες προδιαγραφές ασφαλείας. Το σχέδιο καθορίζει δράσεις και μέτρα, όσον αφορά τρεις βασικούς τομείς: τη διασφάλιση της προμήθειας ιατρικών ραδιοϊσοτόπων, τη βελτίωση της ποιότητας και της ασφάλειας της ακτινοβολίας στην ιατρική, καθώς επίσης τη διευκόλυνση της καινοτομίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης ιατρικών εφαρμογών ιοντίζουσας ακτινοβολίας.

Η Κομισιόν:

  • Θα δρομολογήσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την κοιλάδα ραδιοϊσοτόπων (ERVI), ώστε να διατηρήσει την ηγετική θέση της Ευρώπης στην προμήθεια ιατρικών ραδιοϊσοτόπων για ιατρική χρήση και να συμβάλει στην ταχύτερη ανάπτυξη και στην εισαγωγή νέων ραδιοϊσοτόπων και μεθόδων παραγωγής.
  • Θα δρομολογήσει την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ποιότητα και την ασφάλεια των ιατρικών εφαρμογών ιοντίζουσας ακτινοβολίας, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι διαγνωστικές και θεραπευτικές χρήσεις της ιοντίζουσας ακτινοβολίας στα κράτη μέλη λειτουργούν σύμφωνα με τις βέλτιστες προδιαγραφές.
  • Θα δημιουργήσει συνέργειες μεταξύ του προγράμματος έρευνας και κατάρτισης της Ευρατόμ και της θεματικής ομάδας «Υγεία» του ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ «Ορίζων Ευρώπη», αναπτύσσοντας και υλοποιώντας ένα ερευνητικό χάρτη πορείας για τις ιατρικές εφαρμογές πυρηνικής τεχνολογίας και τεχνολογίας ακτινοβολίας.

Η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ιατρικών ραδιοϊσοτόπων στην παγκόσμια αγορά, με μερίδιο αγοράς πάνω από 60% για ορισμένα από τα ευρύτερα χρησιμοποιούμενα ραδιοϊσότοπα. Ορισμένες από τις σημαντικότερες πρόσφατες φαρμακευτικές και κλινικές εξελίξεις της πυρηνικής ιατρικής, όσον αφορά τη θεραπεία του καρκίνου, προήλθαν από την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκάθαρο μήνυμα από φον ντε Λάιεν σε Τουρκία για το Κυπριακό

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει πως η ΕΕ είναι πολύ ευαίσθητη σχετικά με το Κυπριακό και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά την θέση της Ευρώπης.
tourismos-aerodromia
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ανοιχτά σύνορα από τον Ιούνιο, «αγκάθι» τα προσωπικά δεδομένα

Την Τετάρτη, το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει προσχέδιο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δίνοντας το έναυσμα για μία διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο, που όλοι ελπίζουν να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι.
ΔΙΕΘΝΗ

Βέμπερ: Η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη απέναντι σε απολυταρχικούς ηγέτες

«Όταν δεν είμαστε ενωμένοι, οι ανταγωνιστές και οι εχθροί μας δεν θα χάνουν καμία ευκαιρία να μας διχάσουν περισσότερο» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.