ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

CoviVac, το τρίτο εμβόλιο της Ρωσίας στη μάχη κατά του κορονοϊού

Οι πρώτες 120.000 δόσεις θα παραχθούν και θα διατεθούν για το εθνικό πρόγραμμα ανοσοποίησης τον Μάρτιο, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας.

Η Ρωσία ενέκρινε σήμερα ένα τρίτο εμβόλιο κατά της Covid-19 για εγχώρια χρήση, όπως ανακοίνωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, αν και οι μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο, με την ονομασία CoviVac που παράγεται από το Κέντρο Chumakov, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

Η Ρωσία έχει ήδη εγκρίνει δύο εμβόλια κατά της Covid-19, συμπεριλαμβανομένου του Sputnik V, που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Γκαμαλέγια της Μόσχας, ακολουθώντας παρόμοια προσέγγιση στη διαδικασία της έγκρισης χωρίς να είναι διαθέσιμα αποτελέσματα δοκιμών τελευταίου σταδίου.

Αυτές οι διαδικασίες έγκρισης είχαν δημιουργήσει ανησυχίες σε επιστήμονες της Δύσης, αλλά οι ανοσοποιήσεις με αυτά τα δύο πρώτα εμβόλια ξεκίνησαν σε μεγάλη κλίμακα στη Ρωσία μόνο αφού ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές και είχαν επιτυχή αποτελέσματα.

Το Sputnik V εγκρίθηκε τον Αύγουστο και οι δοκιμές τελευταίου σταδίου ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο. Ο μαζικός εμβολιασμός ξεκίνησε τον Δεκέμβριο αφού τα προκαταρκτικά αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι το εμβόλιο ήταν κατά 91,4% αποτελεσματικό.

Έκτοτε, πάνω από δύο εκατ. Ρώσοι έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον την πρώτη δόση του Sputnik V, όπως ανακοίνωσε στις 10 Φεβρουαρίου ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο.

Παράλληλα ξεκινά η κυκλοφορία ενός δεύτερου εμβολίου που ανέπτυξε το Ινστιτούτο Βέκτορ του Νοβοσιμπίρσκ.
«Σήμερα η Ρωσία είναι η μοναδική χώρα που έχει ήδη τρία εμβόλια κατά της Covid-19», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μισούστιν.

Το Κέντρο Chumakov, που ιδρύθηκε το 1955 στην Αγία Πετρούπολη από τον Μιχαήλ Τσουμακόφ, είναι γνωστό για τη συνεργασία του με τον Αμερικανό επιστήμονα Άλμπερτ Σάμπιν στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου, που οδήγησε στην παραγωγή του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας..

«Το εμβόλιο που αναπτύξαμε… αντανακλά ολόκληρη την Ιστορία της ρωσικής και της παγκόσμιας επιστήμης των εμβολίων», δήλωσε σήμερα ο διευθυντής του Κέντρου Chumakov Αϊντάρ Ισμουχαμέτοφ.

Οι πρώτες 120.000 δόσεις θα παραχθούν και θα διατεθούν για το εθνικό πρόγραμμα ανοσοποίησης τον Μάρτιο, όπως δήλωσε σήμερα ο Μισούστιν.

Στη συνέχεια, το κέντρο Chumakov θα παρασκευάζει περίπου μισό εκατ. δόσεις ανά μήνα στις πλατφόρμες του, δήλωσε σήμερα ο Ισμουχαμέτοφ.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τατιάνα Γκολίκοβα ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι η Ρωσία θα παράξει 88 εκατ. δόσεις εμβολίων το πρώτο εξάμηνο αυτού του έτους, συμπεριλαμβανομένων 83 εκατ. δόσεων του Sputnik V.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Οι αρχές ανακοίνωσαν 9.270 κρούσματα κορονοϊού και 392 θανάτους

Ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας διαχείρισης της πανδημίας ανακοίνωσε ότι 392 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 110.520.