ΓΔ: 908.64 0.34% Τζίρος: 16.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:48:39 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
italia-trapeza-Monte dei Paschi
Φώτο: Shutterstock

Η προβληματική τράπεζα που φέρνει μεγάλο «πονοκέφαλο» στον Ντράγκι

Η νέα ιταλική κυβέρνηση του πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ προσπαθεί να διασώσει την ιστορική τράπεζα Monte dei Paschi. Δύσκολη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν και την Unicredito.

Με το μαχαίρι στον λαιμό βρίσκεται η ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, καθώς η τράπεζα Monte dei Paschi συνεχίζει να καταγράφει απώλειες, ενώ αναζητούνται τρόποι διάσωσης, με την ΕΕ να εξετάζει αν η ιστορική τράπεζα αξίζει να παραμείνει ζωντανή, πριν δώσει την έγκριση για νέα κρατική βοήθεια.

Η ιταλική κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να διασώσει την τράπεζα το 2017 με κόστος 5,4 δισ. ευρώ για τους φορολογούμενους και πλέον αναζητά τρόπο να «ξεφορτωθεί» τις μετοχές της με μια πιθανή συγχώνευση. Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται και ένα νέο πακέτο βοήθειας που αναμένεται να φτάσει τα 2,5 δισ. ευρώ, ώστε να καλυφθούν οι απώλειες κεφαλαίων της τράπεζας.

Από πλευράς του, ο ακροδεξιός ηγέτης Ματέο Σαλβίνι, ζήτησε να καθυστερήσει η πώληση της Monte dei Paschi di Siena αναφέροντας πως μια πώληση τώρα θα ήταν με χαμηλότερο αντίτιμο από την πραγματική αξία της τράπεζας. Όπως δήλωσε στο Bloomberg, «μια πώληση τώρα, μου φαίνεται τελείως τρελή, καθώς θα πουληθεί πολύ φθηνά». Πρόσθεσε πως «τώρα, είναι η χειρότερη στιγμή που θα μπορούσε να συμβεί μια τέτοια πώληση» και τόνισε πως θα μπορούσε να υπάρξει σαν επιλογή «μια συνεργασία με μια πιο δυνατή τράπεζα».

Η διοίκηση της Monte dei Paschi αναφέρει πως θα χρειαστεί ένεση κεφαλαίων αν δεν επιτευχθεί τελικά συγχώνευση με άλλη μεγάλη τράπεζα. Προειδοποίησε επίσης για σημαντικές αβεβαιότητες που μπορεί να προκύψουν από την αξιολόγηση της ΕΕ για το αν μπορεί να σταθεί στα πόδια της, εκφράζοντας ωστόσο τη σιγουριά πως θα μπορέσει να διαχειριστεί το κεφαλαιακό κενό.

Όπως αναφέρει το Reuters, δυο στελέχη που βρίσκονται κοντά στην υπόθεση δήλωσαν πως οι ελεγκτές της ιταλικής τράπεζας έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις οικονομικές προοπτικές της, προτείνοντας στη Monte dei Paschi να ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών γραπτές εγγυήσεις, με τον νέο υπουργό Ντανιέλε Φράνκο να απορρίπτει ως «αχρείαστη» την πρόταση.

Η νέα ιταλική κυβέρνηση, υπό τον Μάριο Ντράγκι, σκοπεύει να συνεχίσει τις προσπάθειες να ιδιωτικοποιήσει ξανά την τράπεζα, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, με τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη της Ευρώπης να είναι διατεθειμένος να «παγώσει» την πώληση αν δει ότι αυτή γίνεται εξαιρετικά δύσκολη.

Την ίδια στιγμή η ιταλική κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα πακέτο κινήτρων ώστε να πείσει την UniCredit να απορροφήσει την Monte dei Paschi, όμως η αλλαγή στην ηγεσία της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη χώρα, άφησε μετέωρες τις συζητήσεις. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, Αντρέα Ορσέλ θα αναλάβει μετά τα μέσα Απριλίου και είναι πιθανό να στραφεί σε άλλες λύσεις σε σχέση με την ταλαιπωρημένη ιστορική τράπεζα.

Από πλευράς της, η Monte dei Paschi βλέπει τις προσπάθειες της για ανασυγκρότηση να εκτροχιάζονται πρώτα από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια και έπειτα να προκαλεί ακόμα ένα σημαντικό πλήγμα η πανδημία του κορονοϊού. Συγκεκριμένα η τράπεζα κατέγραψε απώλειες για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο, καθώς σχημάτισε υψηλές προβλέψεις για πιστωτικό κίνδυνο. Οι απώλειες των 149,6 εκατ. ευρώ έχουν ανεβάσει τον συνολικό λογαριασμό των ζημιών για το 2020 στα 1,69 δισ. ευρώ.

Τα στελέχη της Monte dei Paschi δηλώνουν πως στο πλαίσιο των συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξέταση του πλάνου ανασυγκρότησης κατατέθηκε και πρόταση για μια σειρά από αναγκαστικά μέτρα ενώ επεξεργάζονται τρόπους να μειώσει το προβληματικό ενεργητικό, ένα βήμα που θα αφαιρέσει ένα μεγάλο εμπόδιο στην προσπάθεια ανεύρεσης αγοραστή.

Επιπλέον, μετά από δεκαετίες κακοδιαχείρισης, η ιταλική τράπεζα αντιμετωπίζει απαιτήσεις περίπου 10 δισ. ευρώ από επενδυτές που «κουρεύτηκαν» τα ομόλογά τους στο πλαίσιο της προηγούμενης διάσωσης, ενώ πηγές που επικαλείται το Reuters σημειώνουν πως το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει ένα σύνθετο σχέδιο που θα προστατέψει τον μελλοντικό αγοραστή της τράπεζας από τις απαιτήσεις των επενδυτών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Enria, SSM, trapezes
ΔΙΕΘΝΗ

Ενρία: Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός στις τράπεζες της Ευρωζώνης

Ο Ενρία πρότεινε μία διαδικασία με την οποία το Ενιαίο Εποπτικό Συμβούλιο (SRB) της ΕΕ θα δίνει το σήμα για εκκαθάριση, την οποία όμως θα πρέπει να εγκρίνουν οι εθνικές αρχές εκκαθάρισης (NRA).