ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Alexandros Michailidis / SOOC

Ακάρ: Όσα πλοία και αεροπλάνα να πάρει η Ελλάδα δεν θα της φτάνουν

Νέες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας αναφορικά με τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Ελλάδας, σημειώνοντας παράλληλα το μέγεθος του τουρκικού στρατού.

Σε υψηλά επίπεδα θέλει να κρατήσει την ένταση στο Αιγαίο η Τουρκία, με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ να ρίχνει και πάλι «λάδι στη φωτιά» με τις δηλώσεις του, επαναλαμβάνοντας την θέση πως όσο στρατιωτικό εξοπλισμό και αν αποκτήσει η Ελλάδα δεν πρόκειται να της φτάσει απέναντι στον τουρκικό στρατό.

Με δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δείχνοντας την ενόχληση του, εξέφρασε  τις ενστάσεις του για το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας σημειώνοντας ότι ακόμα και αν αγοράζει 3-5 μαχητικά αεροσκάφη ή 3-5 πολεμικά πλοία, δεν φτάνουν και δεν μπορεί να πετύχει κάτι, καθώς όλοι ξέρουν το μέγεθος του τουρκικού στρατού.

Η Τουρκία με τις τελευταίες της κινήσεις όπως η NAVTEX του Τσεσμέ, δείχνει πως προσπαθεί τεχνηέντως να αυξήσει την ένταση στην περιοχή της Μεσογείου ενώ προγραμματίζεται ο 62ος κύκλος των διερευνητικών επαφών, θέλοντας να οδηγήσει την Ελλάδα σε αποχώρηση από τις συζητήσεις.

Ο βουλευτής Σερρών ΝΔ, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Τάσος Χατζηβασιλείου σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», σημειώνει ότι η Άγκυρα προσπαθεί να εξωθήσει την Αθήνα σε ενδεχόμενη αποχώρηση, καθώς «επιθυμεί ένα χαλαρό πλαίσιο συζήτησης, πολιτικά αναβαθμισμένο, με πλουσιότερη θεματολογία, πέραν της μοναδικής διαφοράς μας, δηλαδή του καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας». Επιπλέον εκτιμά ότι η πρόκληση της Άγκυρας αποσκοπεί στον εκφοβισμό της Αθήνας και στην αποθάρρυνσή της από την άσκηση των δικαιωμάτων της, καθώς η μη επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στο Αιγαίο παραμένει προτεραιότητα της Τουρκίας.

Από πλευρά της, η Τουρκία, ναυπηγεί 4 φρεγάτες, 6 υποβρύχια γερμανικής τεχνολογίας, ενώ περιμένει και τα F-35, για τα οποία μάλιστα δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση από τις ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι έχει στείλει και σχετική επιστολή. Μάλιστα, ο Ακάρ χτες σχολίασε αυτό το άτυπο εμπάργκο τονίζοντας ότι «πληρώσαμε και δεν παραλάβαμε αυτά που πληρώσαμε»

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας,  Φατίχ Ντονμέζ, οι ηγέτες των χωρών, Ερντογάν και Πούτιν θα θεμελιώσουν τον τρίτο αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού στις 10 Μαρτίου με μια κοινή τελετή, η οποία πιθανότατα θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, ο πρώτος αντιδραστήρας θα λειτουργήσει το 2023. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Τις ΗΠΑ θα επισκεφθεί στις 9 Μαΐου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν

Το ραντεβού του Τούρκου προέδρου με τον Τζο Μπάιντεν κλείστηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, με τον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.