ΓΔ: 1236.2 1.25% Τζίρος: 94.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τ. Πάιατ: Να αποφεύγει τις προκλητικές ενέργειες η Τουρκία

Ο Αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την διεξαγωγή διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ενώ επισήμανε πως οι διχασμοί εντός του ΝΑΤΟ εξυπηρετούν μόνο τους αντιπάλους του.

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν την Τουρκία να απέχει από προκλητικές ενέργειες, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. Πιο συγκεκριμένα, σε ενημέρωση δημοσιογράφων ανέφερε πως οι ΗΠΑ απάντησαν άμεσα στους τουρκικούς ισχυρισμούς που αμφισβητούσαν την κυριαρχία συγκεκριμένων ελληνικών νησιών. Ήμασταν πολύ καθαροί σε αυτό, υπογράμμισε, και πολύ ισχυροί στην προσήλωσή μας να υποστηρίξουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Επίσης, δήλωσε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή των διερευνητικών επαφών χθες στην Αθήνα, καθώς και για τη συζήτηση της Θετικής Ατζέντας μεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη και Σεντάτ Ονάλ, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα.

Επισήμανε πως διχασμοί εντός του ΝΑΤΟ εξυπηρετούν μόνον τους αντιπαλούς του και χαιρέτισε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τον διάλογο με την Τουρκία.

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε πως η Ελλάδα είναι σημαντικό μέρος των διαβουλεύσεων που έχουν οι ΗΠΑ με τους εταίρους τους στην Ευρώπη για την Ουκρανία προκειμένου να συνθέσουν αντιλήψεις, κάνοντας ειδική αναφορά στην «πολύ συνεργασία» του Νίκου Δένδια με την Γουέντι Σέρμαν.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συνεργασία που έχει ο ίδιος με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια, Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Οικονομίας και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Θάνο Ντόκο, «για τη συλλογική απάντηση σε αυτή την πρόκληση». Μάλιστα, υπογράμμισε «θετικά τα καθαρά και ισχυρά μηνύματα» που έστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συμπεριλαμβανομένων των χθεσινών δηλώσεων του κατά τη συνάντηση με την υπουργική αντιπροσωπεία από τη Βουλγαρία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και το υπουργείο Εξωτερικών με τη χθεσινή δήλωσή του, «την οποία χαιρετίσαμε». Επιπροσθέτως, σημείωσε πως ο πρωθυπουργός ήταν επίσης μέρος της διαδικασίας διαβουλεύσεων που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο στη Διάσκεψη του Μονάχου, όπου συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Περαιτέρω, εξέφρασε την εκτίμηση των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει το ελληνικό προξενείο στη Μαριούπολη, καθώς και για το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών για τα μέλη της ελληνικής κοινότητας σε αυτή την περιοχή. Μάλιστα, έκανε ειδική αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη του Νίκου Δένδια στη Μαριούπολη, σημειώνοντας πως ήταν η πρώτη Ευρωπαίου υπουργού Εξωτερικών στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας.

Αναφερόμενος στην ελληνική κοινότητα στη Μαριούπολη, είπε πως είναι πολύ περήφανη για την ελληνική της ταυτότητα, «αλλά είναι επίσης πολύ ουκρανική». Εξίσου, τόνισε πως εκτιμά ιδιαίτερα τον «ισχυρό ρόλο» της Ελλάδας στη Μαριούπολη και συμπλήρωσε πως είναι σε στενή επαφή με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την κατάσταση στην περιοχή.

Παράλληλα, υπογράμμισε την προσήλωση των ΗΠΑ στη Νατοϊκή συμμαχία και συγκεκριμένα στο άρθρο 5, συμπεριλαμβανομένης της Νατοϊκής συμμαχίας με την Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός πρέσβης επισήμανε πως η συνεργασία με την Ελλάδα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας έχει ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως μέσω των δύο τροποποιήσεων και επεκτάσεων της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

Εν συνεχεία, ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε στην αναδιάταξη των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, που ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προκειμένου «να ενισχύσει την αξιοπιστία της αποτρεπτικότητας μας και των δεσμεύσεων ασφαλείας μας στα κράτη που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, όπως την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής».

Προσέθεσε ότι το Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως 12 AH-64 Apache θα μετακινηθούν από τον Βόλο στην Πολωνία τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σημείωσε ακόμα πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να έχουν ένα μέρος αυτής της Δύναμης στην Ελλάδα, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των διοικητών της και των στρατιωτών της για τη διαμονή τους στον Βόλο καθώς και τις ευκαιρίες που έχουν να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους συμμετέχοντας σε ασκήσεις με τους συναδέλφους τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, επικαλέστηκε τις αναφορές που έχει κάνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ότι κατέστησε πολύ σαφές στον κόσμο ότι αυτή η κρίση δεν αφορά το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ ή άλλο κράτος, αλλά την ύπαρξη της Ουκρανίας ως κυρίαρχης χώρας. Ο Τζέφρι Πάιατ χαρακτήρισε «ιστορικά ανακριβή τον ισχυρισμό ότι η Ουκρανία ήταν δημιούργημα της Ρωσίας και ως εκ τούτου υποτάσσεται στη Ρωσία».

Κατά την άποψη των ΗΠΑ, είπε, «η ομιλία Πούτιν αγνόησε την ιστορία και το διεθνές δίκαιο, και το πιο σημαντικό, αγνόησε τη θέληση δεκάδων εκατομμυρίων πατριωτών Ουκρανών, που είναι πολύ περήφανοι για το έθνος τους και είναι πολύ προσηλωμένοι στο ευρωπαϊκό δρόμο». Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι αυτό που του έκανε εντύπωση ήταν «πόσο αποκομμένος ήταν ο Πούτιν από την πραγματικότητα της Ουκρανίας». Χαρακτήρισε «ψεύτικες» τις δημοκρατίες του Ντονέσκ και του Λουχάνσκ που αναγνώρισε ο Πούτιν.

Επίσης, επισήμανε πως η απάντηση των ΗΠΑ στη Ρωσία για την Ουκρανία απολαμβάνει ισχυρής συναίνεσης μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών και υπογράμμισε ως κριτικής σημασίας τη διατλαντική συμμαχία για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης.

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ χαιρέτισε τα βήματα που κάνει η Ελλάδα για να ενισχύσει τη δική της ενεργειακή ασφάλεια, «σε απάντηση των απειλών της Ρωσίας», αλλά και για την παροχή ενεργειακής ευελιξίας στη Βουλγαρία. Συνέχισε πως η ολοκλήρωση του αγωγού IGB είναι ακόμη σημαντικότερη σήμερα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλ. Τσίπρας: Να υπάρξουν κόκκινες γραμμές από ΗΠΑ στο διάλογο με Τουρκία

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μια ελληνοαμερικανική στρατηγική συνεργασίας που θα ενίσχυε το ρόλο της Ελλάδας στη Μεσόγειο.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μενέντεζ: Να λογοδοτήσει ο Ερντογάν για τις παραβιάσεις του Διεθνους Δικαίου

Ο πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας καταδίκασε με τον πιο επίσημο τρόπο τις πρόσφατες απειλές που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος εναντίον της Αθήνας και επανέλαβε τη θέση να μην παραδοθούν τα F16 στην Τουρκία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μ. Βαρβιτσιώτης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε απειλή

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι οι στρατηγικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία έχουν ενισχύσει τη δυνατότητα της χώρας να ασκεί τη μεσογειακή της πολιτική έναντι της Τουρκίας.
Oikonomou
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γ. Οικονόμου: Η Ελλάδα δεν εγκλωβίζεται πλέον σε επώδυνα διλήμματα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η χώρα είναι ανυποχώρητη στα εθνικά της δίκαια, τα οποία είναι και απολύτως κατοχυρωμένα και καλά προστατευμένα και δεν πανικοβάλλεται αλλά οφείλει να είναι σε εγρήγορση.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρ. Μενέντεζ: Η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο

Στην ομιλία του, από την οποία δεν έλειψαν οι προσωπικές αναφορές, ο Αμερικανός γερουσιαστής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «μόνιμη απειλή στην ανατολική Μεσόγειο»