ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tourismos-aerodromia
Φώτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Γρηγορότερο «άνοιγμα» του τουρισμού ζητούν κράτη - μέλη από την ΕΕ

Αρκετές χώρες ασκούν πιέσεις ούτως ώστε να επιτρέπεται σε ταξιδιώτες εκτός μπλοκ οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί να εισέλθουν στην ΕΕ.

Σημαντικές πιέσεις ασκούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από κράτη – μέλη για τα οποία ο τουρισμός αποτελεί βασική βιομηχανία, προκειμένου να υπάρξει χαλάρωση των κανόνων για τις μετακινήσεις και τα ταξίδια τόσο στο εσωτερικό της όσο και από προορισμούς εκτός ΕΕ, όπως υποστηρίζουν, μιλώντας στο Reuters, διπλωματικές πηγές. 

Η ΕΕ επέβαλε γενική απαγόρευση στα μη απαραίτητα ταξίδια από τις περισσότερες χώρες τον περασμένο Μάρτιο σε μια προσπάθεια να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού. Όμως, με τον ρυθμό των εμβολιασμών, ορισμένα κράτη θέλουν να υιοθετήσουν ένα πιο στοχευμένο καθεστώς για να βοηθήσουν στην τόνωση της οικονομικής ανάκαμψης, υποστηρίζουν οι εν λόγω διπλωματικές πηγές. 

Όπως όλα δείχνουν το συγκεκριμένο ζήτημα εκτιμάται ότι θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ένωσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί 25 και 26 Μαρτίου. 

Οι κυβερνήσεις θέλουν να μεταβούν σε ένα σύστημα που επιτρέπει στους ανθρώπους να ταξιδεύουν με βάση το εάν έχουν εμβολιαστεί εναντίον του κορονοϊού ή έχουν νοσήσει και αναρρώσει, δηλαδή να εφαρμοστεί και για τους ταξιδιώτες που προέρχονται εκτός ΕΕ αυτό που ως φαίνεται θα ισχύσει και για τους κατοίκους των κρατών – μελών της. 

Η ΕΕ άρχισε να χαλαρώνει την απαγόρευση απαγόρευσης ταξιδιών από τον υπόλοιπο κόσμο τον περασμένο Ιούλιο, καταρτίζοντας ένα κατάλογο χωρών με χαμηλά ποσοστά μόλυνσης από όπου θα επιτρέπονταν οι άνθρωποι. Αλλά αυτή η λίστα, η οποία δεν περιλαμβάνει τις ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει συρρικνωθεί σταθερά και την τρέχουσα περίοδο περιλαμβάνει μόνο επτά κράτη. 

Ορισμένα κράτη – μέλη  αναπτύσσουν ήδη μονομερή σχέδια για να ανοίξουν ξανά επισκέπτες από έξω από το μπλοκ, ιδίως ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου μετά το Brexit, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει μια συντονισμένη προσέγγιση.

Η Κύπρος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιτρέψει στους Βρετανούς που είχαν εμβολιαστεί να ταξιδέψουν στη χώρα από την 1η Μαΐου, αν και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν πρόκειται να άρει την απαγόρευση των ταξιδιών αναψυχής έως τις 17 Μαΐου βάσει τουλάχιστον των τελευταίων ανακοινώσεών της.

Οι αρχές στο νησί της Μαδέρα, που ανήκει στην Πορτογαλία δήλωσαν τον Φεβρουάριο θα δέχονται ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί, ενώ τόσο η Ελλάδα όσο και η Ισπανία στοχεύουν να «ανοίξουν» τον τουρισμό τους νωρίτερα, προς τα μέσα Μαΐου. 

Η Γαλλία μείωσε επίσης τους περιορισμούς για επισκέπτες από επτά χώρες εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, καταργώντας την προϋπόθεση ότι τα ταξίδια θα μπορούσαν να γίνουν μόνο για απαραίτητους και επιβεβλημένους λόγους. Όλοι οι επιβάτες που φθάνουν στη Γαλλία θα πρέπει ακόμη να έχουν αρνητικό τεστ για κορονοϊό, το οποίο θα έχει εκδοθεί το λιγότερο από 72 ώρες πριν ταξιδέψουν.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα  κράτη – μέλη της Ένωσης δεν έχουν εξετάσει ακόμη ποιοι κανόνες πρέπει να ισχύουν εάν κάποιος ταξιδιώτης από τρίτη χώρα επρόκειτο να εισέλθει στο μπλοκ μέσω ενός κράτους και στη συνέχεια να επιδιώξει να ταξιδέψει απευθείας σε άλλο, σύμφωνα με έναν από τους διπλωμάτες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kyriakidou, Komision, Evropaiki Epitropi, Ygeia
ΔΙΕΘΝΗ

Κυριακίδου: Θα αναθεωρηθούν οι συστάσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία εντός ΕΕ

Καθώς τα κρούσματα αυξάνονται σε όλη την ΕΕ, πολλά κράτη-μέλη άρχισαν να επαναφέρουν ορισμένα περιοριστικά μέτρα, βασιζόμενα συχνά στο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για την ασφαλή πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, τόνισε η Επίτροπος.
ΔΙΕΘΝΗ

Κανένας γείτονας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη στο προσφυγικό

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς επεσήμανε ότι «οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι για να κερδίσουν, πρέπει να δουλέψουν με την Ευρώπη, όχι εναντίον της Ευρώπης στο μεταναστευτικό».
greece-economy-february-2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η πανδημία θα κρίνουν το ρυθμό ανάκαμψης

Σε ανάλυσή της η Alpha Bank σημειώνει ότι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου έως και τον Οκτώβριο αλλά και η επιτάχυνση των εμβολιασμών μπορεί να οδηγήσει τον ρυθμό ανάκαμψης στο 6% για το σύνολο του 2021.