ΓΔ: 956.28 0.73% Τζίρος: 50.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πτώση 21% των πωλήσεων της H&M στο α' τρίμηνο λόγω της πανδημίας

Στη χώρα μας, η Η&Μ έκλεισε την χρήση του 2020 με κάμψη πωλήσεων κατά 24% συγκριτικά με το 2019, και τζίρο ύψους 1,42 δισ κορώνες, έναντι 1,86 δισ το προηγούμενο έτος.

Συνεχίστηκε η υποχώρηση των πωλήσεων της σουηδικής αλυσίδας ένδυσης H&M και κατά το πρώτο τρίμηνο της νέας χρήσης, στον απόηχο της πανδημίας και των κλειστών καταστημάτων ανά τον κόσμο. Ειδικότερα, οι πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν 21% το διάστημα από 1 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρήσης, διαμορφούμενες σε 40 δισ. σουηδικές κορώνες, έναντι 54,9 δισ. κορώνες το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. 

Η κάμψη του τζίρου αποδίδεται στο γεγονός ότι οι περισσότερα από 1.800 καταστήματα της σουηδικής αλυσίδας ρούχων παρέμεναν κλειστά το υπό εξέταση διάστημα. Παρ’ όλα αυτά, από τις αρχές του Φεβρουαρίου, συγκεκριμένες αγορές έχουν ξεκινήσει να επαναλειτουργούν, με 1.300 καταστήματα να παραμένουν κλειστά στο τέλος του Φεβρουαρίου. Σε θετικό έδαφος πάντως παραμένουν οι online πωλήσεις του ομίλου, ενώ και το διάστημα από την 1η έως τις 13 Μαρτίου 2021 οι πωλήσεις εμφανίζουν αύξηση σε ποσοστό 10%, συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Στο ίδιο ποσοστό στοχεύει εξάλλου η σουηδική εταιρεία για θετική μεταβολή πωλήσεων στο σύνολο της τρέχουσας χρήσης. 

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας, η Η&Μ έκλεισε την χρήση του 2020 με κάμψη πωλήσεων κατά 24% συγκριτικά με το 2019, και τζίρο ύψους 1,42 δισ κορώνες, έναντι 1,86 δισ το προηγούμενο έτος. Το δε τέταρτο τρίμηνο ήταν δυσμενέστερο για την αλυσίδα στην Ελλάδα, καθώς οι πωλήσεις της υποχώρησαν κατά 32%, διαμορφούμενες σε 350 εκατ κορώνες, έναντι 515 εκατ το προηγούμενο έτος. 

Η Η&Μ πάντως αναγκάστηκε να παγώσει τις παραγγελίες της σε κατασκευαστές ενδυμάτων που εδρεύουν στην Μιανμάρ, μετά το ξέσπασμα βίας στην χώρα τον περασμένο μήνα. Ο σουηδικός κολοσσός διατηρεί συνεργασίες με περισσότερους από 45 προμηθευτές στην χώρα και βρίσκεται σε συζητήσεις με στελέχη του ΟΗΕ και διπλωματικές αποστολές για την βέλτιστη διαχείριση της εύφλεκτης κατάστασης. Σημειώνεται ότι η Μιανμάρ διαθέτει περί 600 εργοστάσια παραγωγής ρούχων, τα οποία απασχολούν σχεδόν 450.000 ανθρώπους, αναδεικνύοντας την χώρα μεταξύ των κορυφαίων προμηθευτών για την παγκόσμια βιομηχανία ρούχων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Logistics, Exagoges, Exports, Limani, Port, Emporio, Trade
ΔΙΕΘΝΗ

«Κουρεύει» τα κέρδη των επιχειρήσεων η «σπασμένη» εφοδιαστική αλυσίδα

Ανάλυση της McKinsey διαπιστώνει ότι οι αναταράξεις της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας δύνανται να μειώσουν τα EBITDA των επιχειρήσεων λιανικής κατά 20% - 40% βραχυπρόθεσμα και 15% - 20% μακροπρόθεσμα, εάν δεν αντιμετωπιστούν επαρκώς.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφει σε κερδοφορία η H&M αλλά θα μειώσει το δίκτυο καταστημάτων

Αύξηση πωλήσεων κατά 12% το πρώτο εξάμηνο για τον σουηδικό κολοσσό, βελτιωμένη εικόνα και στην Ελλάδα το β' τρίμηνο. Κλείνουν φέτος 350 καταστήματα σε όλο τον κόσμο και θα ανοίξουν μόνο 100 νέα.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κάτω από τον πήχη του '19 ρίχνει η Όμικρον τον τζίρο στις γιορτές

Η τρέχουσα εβδομάδα παραμένει κρίσιμη, ωστόσο οι προηγούμενες ημέρες απέτυχαν να ικανοποιήσουν τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου, ενώ το κλίμα επιβάρυνε η μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων.
ΔΙΕΘΝΗ

Το μυστικό επιτυχίας της Nike: Πήρε τον έλεγχο των λιανικών πωλήσεων

Μεγάλη αύξηση στο περιθώριο κέρδους του αμερικανικού κολοσσού αθλητικών ειδών χάρη στη μεταφορά μεγάλου μέρους των λιανικών πωλήσεων στο δικό της δίκτυο καταστημάτων και ηλεκτρονικών πωλήσεων.