ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μείωσε τα επιτόκια η Fed αλλά δεν θα υπάρξει συνέχεια

Η αναμενόμενη μείωση του βασικού επιτοκίου της Fed εγκρίθηκε απόψε, αλλά η ανακοίνωση δεν προδιαθέτει για πρόσθετη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στο μέλλον.

Νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,25%  ανακοίνωσε η Fed, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει συνέχεια στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, παρά την πίεση που δέχεται από τον πρόεδρο Τραμπ για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς μείωσε το βασικό επιτόκιο σε 1,5% - 1,75% από 1,75% - 2,00%. Για τις αγορές η μείωση 0,25% ήταν προεξοφλημένη και μάλλον οι διατυπώσεις της Fed είναι απογοητευτικές, γιατί στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι μειώσεις που έγιναν τους προηγούμενες μήνες ήταν ένα είδος ασφαλιστικής πολιτικής για πιθανή επιβράδυνση, χωρίς να εκτιμάται ότι υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι για την οικονομία.

Άλλωστε, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 1,9% το τρίτο τρίμηνο του έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Οι αριθμοί αυτοί είναι καλύτεροι από εκείνους που ανέμεναν οι οικονομολόγοι, οι οποίοι πήραν μέρος σε έρευνα του Reuters και προέβλεπαν αύξηση ΑΕΠ κατά 1,6%, το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Fed, η Scotiabank Economics σχολίασε ότι από την τελευταία συνεδρίασή της, στα μέσα Σεπτεμβρίου, υπάρχουν «αυξημένα στοιχεία για μια νέα επιδείνωση των προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης λόγω της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για τις εξελίξεις του Brexit και των θεμάτων του εμπορίου».

Αυτές οι προοπτικές δικαιολογούν τη νέα μείωση επιτοκίου, όμως η συνεχιζόμενη καλή επίδοση της αμερικανικής οικονομίας δεν φαίνεται ότι δικαιολογεί άλλες μειώσεις το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: Η Fed δεν θα ξεμείνει από πυρομαχικά, θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί

Η Fed θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο την αμερικανική οικονομία, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της, προσθέτοντας ότι ο «ιός θα είναι αυτός που θα αποφασίσει πότε θα αποκατασταθεί η οικονομική δραστηριότητα».