ΓΔ: 877.43 0.08% Τζίρος: 10.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:24:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ποιοι είναι οι λόγοι της δυσαρέσκειας της Τουρκίας για την έκθεση της ΕΕ

Η Άγκυρα δεν κάνει εκπτώσεις σε καμία από τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, τονίζοντας ότι μια λύση θα ήταν εφικτή μόνο με τα δύο ανεξάρτητα κράτη.

Την δυσαρέσκειά της για την νέα έκθεση της ΕΕ εξέφρασε το τουρκικό υπ. Εξωτερικών με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε τα μεσάνυχτα. Παρά το ότι χαιρέτησε την θετική ατζέντα που προτάσσει η νέα έκθεση, εμφανίζεται ενοχλημένη και από τις αναφορές στο Κυπριακό. Η Άγκυρα θεωρεί την έκθεση μονομερή και τονίζει ότι στο Κυπριακό υποστηρίζει τις κυπριακές θέσεις, όπως αναφέρει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle.

Η τούρκικη διπλωματία ζητά το άνοιγμα δύο νέων κεφαλαίων την ώρα που ουσιαστικά ακόμη παραμένει παγωμένη η ενταξιακή διαδικασία. Φυσικά εστιάζει στον επαναπροσδιορισμό της συμφωνίας για το προσφυγικό κάτι στο οποίο φαίνεται να υπάρχει ανταπόκριση από την Ένωση, αλλά και της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης.

Η τουρκική βίζα, η Ανατολική Μεσόγειος και το Κυπριακό

Προς το εσωτερικό ακροατήριο φαίνεται η επιμονή στο θέμα της θεώρησης βίζας: Το θέμα της άρσης της βίζας στους τούρκους πολίτες τίθεται συχνά από τον ίδιο τον υπ. Εξωτερικών Τσαβούσογλου.
Σχεδόν παράλληλα ο υπουργός Άμυνας Χουλουσι Ακαρ δήλωσε ότι δεν πρέπει η ΕΕ να επιτρέπει στην Ελλάδα να καθιστά τα διμερή  θέματα σε ευρωπαϊκά.

Η Άγκυρα δεν κάνει εκπτώσεις σε καμία από τις θέσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό, τονίζοντας ότι μια λύση θα ήταν εφικτή μόνο με τα δύο ανεξάρτητα κράτη, παρότι δείχνει καλό εαυτό για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στις σχέσεις με την ΕΕ και την νέα αμερικανική διοίκηση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Τζο Μπάιντεν ακόμη δεν έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ παριστάνει τον εκπρόσωπο της Ελλάδας και της Κύπρου

Χαρακτηρίζει την ανακοίνωσή της «παράδειγμα στείρου λόγου που επαναλαμβάνεται» και την κατηγορεί ότι γίνεται «όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της ελληνικής και κυπριακής πλευράς».
ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Καταδίκη της Τουρκίας για Συρία και κυπριακή ΑΟΖ

Ηχηρό μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίο προς την Τουρκία. Ζητά τον άμεσο τερματισμό της μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία ενώ χαρακτηρίζει παράνομη τη τουρκική δράση στην κυπριακή ΑΟΖ.
ΔΙΕΘΝΗ

Βέμπερ: Η ΕΕ πρέπει να είναι ενωμένη απέναντι σε απολυταρχικούς ηγέτες

«Όταν δεν είμαστε ενωμένοι, οι ανταγωνιστές και οι εχθροί μας δεν θα χάνουν καμία ευκαιρία να μας διχάσουν περισσότερο» τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
ΔΙΕΘΝΗ

Δύσκολη η συνάντηση Μισέλ - Ερντογάν, «αγκάθι» τα ανθρώπινα δικαιώματα

Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στην Αν. Μεσόγειο λέγοντας ότι η ΕΕ θέλει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή και αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα ανθρώπινα δικαιώματα.