ΓΔ: 899.42 0.53% Τζίρος: 88.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tourkia-Akar
Shutterstock

Ακάρ: Η Ελλάδα κλιμακώνει την ένταση και συνεχίζει να προκαλεί

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κάλεσε ΕΕ και ΗΠΑ να μην εμπλέκονται στις ελληνοτουρκικές διαφορές και σημείωσε πως μοναδική λύση για το Κυπριακό είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Να μην εμπλέκονται ΗΠΑ και ΕΕ στις ελληνοτουρικές διαφορές ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που ανέφερε ότι η χώρα του έχει διάθεση για διάλογο, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε την Ελλάδα πως συνεχίζει τις προκλήσεις και ότι επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης. Για το Κυπριακό, ο κ. Ακαρ επανέλαβε την τουρκική θέση για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Σε δηλώσεις που έκανε σήμερα στην τουρκική τηλεόραση, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας τόνισε πως η χώρα του είναι προετοιμασμένη να προστατέψει τα δικαιώματα της σημειώνοντας πως τα ελληνοτουρκικά  ζητήματα δεν αποτελούν λόγος συζήτησης σε ΕΕ και ΗΠΑ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «εμείς υποστηρίζουμε τον διάλογο, αυτό είναι το σημαντικό. Αλλά αν απέναντι στον διάλογο, στα δίκαια και τα δικαιώματά μας υπάρχει μία αδιαφορία και υπάρχει μία επίθεση απέναντι σε αυτά, τότε επιθυμούμε όλοι να γνωρίζουν πως είμαστε άκρως αποφασισμένοι να τα προστατεύσουμε (…) Στις τρίτες χώρες τους λέμε πως δεν πρέπει με κανένα τρόπο τα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, να συζητούνται ως προβλήματα με την Ευρώπη, με την ΕΕ και με την Αμερική».

Στη συνέχεια ο κ. Ακάρ έστρεψε τα πυρά του προς την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για κλιμάκωση της έντασης από πλευράς της Αθήνας λέγοντας ότι «δυστυχώς από την πλευρά της Ελλάδας συνεχώς υπάρχουν προκλήσεις, κλιμάκωση των κρίσεων, ασέβεια προς το διεθνές δίκαιο και ρητορική απειλών. Εμείς από την άλλη πλευρά δηλώνουμε πως δεν θα επιτρέψουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας, υπό κανένα τρόπο, όσες προβοκάτσιες κι αν θέλετε να κάνετε και όσες NAVTEX και αν δημοσιεύσετε».

Παράλληλα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επανέλαβε για ακόμη μια φορά τη θέση της Άγκυρας για να αναγνώριση του ψευδοκράτους ως μόνη λύση για το Κυπριακό αναφέροντας πως πρέπει να υπάρξει «τουρκικό κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος» στην Κύπρο, ξεκαθαρίζοντας πως «άλλη λύση δεν υπάρχει».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πομπέο: Προκλητική κίνηση και ασύμφωνη με τον ΟΗΕ το άνοιγμα των Βαρωσίων

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εξέφρασε βαθιά ανησυχία και σημείωσε ότι μια τέτοια κίνηση είναι προκλητική και ασύμφωνη με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν ευνοεί την επιστροφή στις συνομιλίες για διευθέτηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Η ΕΕ παριστάνει τον εκπρόσωπο της Ελλάδας και της Κύπρου

Χαρακτηρίζει την ανακοίνωσή της «παράδειγμα στείρου λόγου που επαναλαμβάνεται» και την κατηγορεί ότι γίνεται «όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της ελληνικής και κυπριακής πλευράς».