ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Gazprom-Rosia-Kievo-aerio
Shutterstock

Gazprom: Εντός του 2021 η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2

Έχει ολοκληρωθεί το 90-92% της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου, ανέφερε ο πρόεδρος του ΔΣ της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom, Βίκτορ Ζουμπκόφ.

Φέτος θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος καταλήγει στη Γερμανία, παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στο έργο αυτό, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom, Βίκτορ Ζουμπκόφ.

«Οι εργασίες προχωρούν ενεργά, έχει μείνει πολύ λίγο. Φυσικά εφέτος θα ολοκληρωθεί, σίγουρα. Κρίμα που χάθηκε χρόνος, αλλά έτσι συνέβη» , δήλωσε ο Ζουμπκόφ, προσθέτοντας ότι έχει ολοκληρωθεί το 90-92% της κατασκευής του αγωγού.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει αυτή την εβδομάδα ότι είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να επιβληθούν κυρώσεις στις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο υποθαλάσσια μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής στην Γερμανία.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνεκ, είχε δηλώσει την Τετάρτη, ότι ενημέρωσε τον Γερμανό ομόλογο του, για το ότι είναι πιθανόν να επιβληθούν κυρώσεις στον αγωγό Nord Stream 2 και πως δεν υπάρχει «αμφισημία» στην αντίθεση των ΗΠΑ ως προς την κατασκευή του.

Η Ουάσιγκτον έχει δηλώσει ότι ο αγωγός θα αυξήσει επικίνδυνα την περιφερειακή επιρροή της Μόσχας. Ο αγωγός, ο οποίος παρακάμπτει επίσης την Ουκρανία, θα της στερήσει την δυνατότητα να έχει προσοδοφόρα έσοδα από την διαμετακόμιση του φυσικού αερίου σε μια εποχή που το Κίεβο έχει εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με τη Μόσχα.

Ο Ζουμπκόφ, σχολιάζοντας δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία το Βερολίνο στις συνομιλίες με την Ουάσιγκτον έθεσε θέμα ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ουκρανίας, είπε ότι «από νομικής απόψεως όλα τα συμβόλαια έχουν κλείσει και με την Ουκρανία και με άλλες χώρες».

«Το κύριο είναι να ολοκληρωθεί ο Nord Stream 2 και να συνεχισθούν να στέλνονται εκείνες οι ποσότητες που προβλέπονται από τα συμβόλαια, να στέλνονται μέσω Ουκρανίας και κανένας δεν αναιρεί τα ζητήματα αυτά» προσέθεσε, ενώ σε ερώτηση για το αν προβλέπεται κάποια αναθεώρηση των συμβολαίων με την Ουκρανία είπε : «Όχι, νομίζω πως όχι».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA, State Department, Blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Αν. Μπλίνκεν: Οι κυρώσεις για τον Nord Stream 2 είναι «στο τραπέζι»

Οι ΗΠΑ και ανατολικές χώρες μέλη της ΕΕ όπως η Πολωνία υποστηρίζουν ότι ο Nord Stream 2 αποτελεί τμήμα ρωσικών οικονομικών και πολιτικών μέτρων με σκοπό τη χειραγώγηση ευρωπαϊκών χωρών και την υπονόμευση των διατλαντικών δεσμών.
Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με νέες κυρώσεις για τον αγωγό Nord Stream 2

Η Ουάσινγκτον επιχειρηματολογεί ότι ο αγωγός, μέσω του οποίου θα παραδίδονται 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο από τη Ρωσία στη Γερμανία, θα έχει συνέπεια την υπερβολική εξάρτηση της Ευρώπης από τη Μόσχα.
ΔΙΕΘΝΗ

Έλεγχοι για ρύπανση μετά από ατύχημα σε αγωγό φυσικού αερίου στη Σιβηρία

Στη Ρωσία, οι βιομηχανικές μολύνσεις είναι συχνές λόγω παλιών υποδομών ή της έλλειψης ελέγχων. Πρόσφατα, η Nornickel καταδικάστηκε να καταβάλει 1,6 δισεκ, ευρώ μετά τη διαρροή 21.000 τόνων καυσίμου στον υδροφόρο ορίζοντα της Αρκτικής.
Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Υπέρ του αγωγού «Nord Stream 2» ο Αυστριακός καγκελάριος Σ. Κουρτς

Κατά την άποψη του Σεμπάστιαν Κουρτς, ο σχεδιαζόμενος αγωγός "Nord Stream 2" είναι συνολικά «ένα πολύ θετικό εγχείρημα, ωστόσο, πρέπει επίσης να διασφαλιστεί ότι προστατεύονται τα συμφέροντα της Ουκρανίας».
Nord Stream2-aerio-Mosxa-USA-kyroseis
ΔΙΕΘΝΗ

Εμμένει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 η Γερμανία

Παρά το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία για την καταδίκη Ναβάλνι, το Βερολίνο βλέπει στον σχεδόν ολοκληρωμένο αγωγό φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας ένα έργο οικονομικής σημασίας στο οποίο δεν θέλει να παρέμβει.