ΓΔ: 912.81 0.40% Τζίρος: 124.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
deals, symfwnies, ependyseis
Φώτο: Shutterstock

Σε υψηλό 20 ετών η αξία των εξαγορών και συγχωνεύσεων το α' τρίμηνο

Βάσει των επίσημων στοιχείων η αξία έφθασε στα 1,3 τρισ. δολάρια, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο τουλάχιστον από το 1998, με τις ΗΠΑ να πρωτοστατούν.

Εντυπωσιακή πορεία ακολούθησαν οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο το α' τρίμηνο του έτους, με την αξία τους να φθάνει στα 1,3 τρισ. δολάρια, δηλαδή στο  υψηλότερο επίπεδο από το 1998, βάσει στοιχείων που δημοσιοποίησε η εταιρεία Refinitv. 

Το παραπάνω ρεκόρ «τροφοδοτήθηκε» από ορισμένα mega deals, όπως η πώληση της μονάδας leasing αεροσκαφών της General Electric στην ιρλανδική AerCaps έναντι 30 δισ. δολαρίων, η εξαγορά της Kansas City Southern από την καναδική Canadian Pacific προς 29 δισ., ενώ στον τομέα των private equities η μεγαλύτερη συμφωνία ήταν η συγχώνευση  μεταξύ Apollo Global Management και Athene Holding

Οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στις ΗΠΑ έφθασαν στο επίπεδο των 644 δισ. δολαρίων, με αυτές στην Ευρώπη να ενισχύονται 41% στα 286 δισ. δολάρια, ενώ στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού διαμορφώθηκαν στα 261 δισ. δολάρια.

«Δεν υπήρχε τέτοια έκρηξης δραστηριότητας στον τομέα αυτόν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει, τουλάχιστον σύντομα, κάποια χαλάρωση. Οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι υψηλές, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά χρήματα σε πολλά μέρη της υφηλίου», σημειώνει, μιλώντας στο Bloomberg, η Άλισον Χάρντινγκ - Τζόουνς, επικεφαλής εξαγορών και συγχωνεύσεων για την περιοχή ΕΜΕΑ της Citigroup. 

Σημειώνεται ότι είναι το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο που η αξία των συμφωνιών ξεπερνά το ένα τρισ. δολάρια, καθώς είχε «προσγειωθεί ανώμαλα» την άνοιξη του 2020, φυσικά, εξαιτίας του πρώτου κύματος της πανδημίας. Παράγοντας που στηρίζει την όλη δραστηριότητα είναι η χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, που διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden-usa
ΔΙΕΘΝΗ

Κλιματική συμμαχία Ευρώπης - ΗΠΑ με στόχο τη μείωση εκπομπών αερίων

Η Ινδία, τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, είναι μεταξύ των χωρών που υφίστανται πιέσεις για να αναλάβουν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις.
wall street, xrimatistirio, metoxes, stocks
ΔΙΕΘΝΗ

Η «έκρηξη» απασχόλησης στις ΗΠΑ και τι σημαίνει για τις αγορές

Η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 379.000 θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο, ενώ προβλέπονταν μόλις 210.000 θέσεις. Θετική πρώτη αντίδραση από τη Wall Street παρά τη νέα αύξηση απόδοσης των 10ετών ομολόγων.
ΔΙΕΘΝΗ

Μέχρι το 2028 η Κίνα θα είναι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Σχεδόν τριπλάσιος θα είναι ο ρυθμός ανάπτυξης στη Κίνα μέχρι το 2030 σε σχέση με τις ΗΠΑ. Ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι πιθανότερο να εκδηλωθεί με αύξηση του πληθωρισμού αναφέρει επίσης το ινστιτούτο CEBR.