Φώτο: Shutterstock

Συρίκνωση για τις ΗΠΑ, ενίσχυση για Κίνα τον Οκτώβριο

Συρρίκνωση είδε ο κλάδος της μεταποίησης για τρίτο διαδοχικό μήνα στις ΗΠΑ την ίδια ώρα που αντίστοιχα η Κίνα είδε τον κλάδο να ενισχύεται όπως δείχνουν τα στοιχεία των εξαγωγών της.

Όπως μεταδίδει το CNBC, ο δείκτης μεταποίησης του ινστιτούτου ISM διαμορφώθηκε στις 48,3 μονάδες τον Οκτώβριο από 47,8 τον περασμένο μήνα, με τον κλάδο της μεταποίσης στις ΗΠΑ να συνεχίζει να συρρικνώνεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Αντίστοιχα, για τρίτο συνεχόμενο μήνα ενισχύθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα τον Οκτώβριο και αυτό έρχεται κυρίως από τις εξαγωγές, σύμφωνα με δείκτη ιδιωτικής εταιρείας που έρχεται σε αντίθεση με τα επίσημα στοιχεία της χώρας, τα οποία εμφανίζουν συρρίκνωση για έκτο διαδοχικό μήνα.

Η μέτρηση ήταν χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν άνοδο του δείκτη στις 49,1 μονάδες. Η μεταποίηση συρρικνώθηκε τον Αύγουστο για πρώτη φορά μετά από μια περίοδο επέκτασης 35 μηνών, κατά την οποία ο δείκτης βρισκόταν κατά μέσο όρο στις 56,5 μονάδες. Τον Σεπτέμβριο, ο δείκτης υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2009.

Η Κίνα από την άλλη πλευρά είδε την μεταποιητική της δραστηριότητα να ενισχύεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα σύμφωνα με ιδιωτική εταιρεία. Βέβαια τα επόσημα στοιχεία εμφανίζουν συρρίκνωση για έκτο διαδοχικό μήνα. Κατά 51,7 μονάδες τον περασμένο μήνα αυξήθηκε ο δείκτης Caixin China για τον τομέα της μεταποίησης, από 51,4 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Caixin Media και το δημοσίευμα του MarketWatch. Αυτό αποτελεί και το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 32 μηνών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

RCEP: Η μεγαλύτερη ένωση ελεύθερου εμπορίου στην Ασία

Η υπογραφή της Περιφερειακής Ολοκληρωμένης Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης, σε σύνοδο στο Ανόι, χαρακτηρίζεται πλήγμα στην ένωση χωρών που προώθησε ο Μ. Ομπάμα και από την οποία αποχώρησε ο διάδοχος του Ν. Τραμπ το 2017.