ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
biden-usa
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Κλιματική συμμαχία Ευρώπης - ΗΠΑ με στόχο τη μείωση εκπομπών αερίων

Η Ινδία, τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, είναι μεταξύ των χωρών που υφίστανται πιέσεις για να αναλάβουν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις.

Πολιτικοί, εταιρίες και συνδικάτα από την Ευρώπη κάλεσαν σήμερα τις ΗΠΑ να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 50% αυτή τη δεκαετία, εντείνοντας τις πιέσεις στην κυβέρνηση Μπάιντεν ενόψει συνόδου κορυφής για το κλίμα την επόμενη εβδομάδα.

Η μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει τον στόχο της για τη μείωση των εκπομπών σε μια τηλεδιάσκεψη παγκόσμιων ηγετών, υπό την αιγίδα της Ουάσινγκτον, στις 22 Απριλίου --μια κίνηση που μπορεί να οδηγήσει και άλλες χώρες με υψηλές εκπομπές να προχωρήσουν σε σημαντικές μειώσεις που είναι απαραίτητες για να αποφευχθεί μια καταστροφική κλιματική αλλαγή.

«Εμείς, οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής στην Ευρώπη, διευθύνοντες σύμβουλοι, επιχειρηματικές οργανώσεις, συνδικάτα και ινστιτούτα, καλούμε τις ΗΠΑ να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους με την υιοθέτηση ενός κλιματικού στόχου μείωσης τουλάχιστον κατά 50% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030 συγκριτικά με τα επίπεδα του 2005», ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση 107 υπογράφοντες από την Ευρώπη.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται περίπου 20 ευρωβουλευτές και 50 διευθύνοντες σύμβουλοι, όπως ο Άλαν Τζόουπ της Unilever και η Ελένα Χέλμερσον της H&M.

Οι υπογράφοντες ζητούν μεγαλύτερη διατλαντική συνεργασία καθώς η ΕΕ προωθεί το δικό της σχέδιο για να εξαλείψει τις καθαρές εκπομπές έως το 2050 και να τις μειώσει τουλάχιστον κατά 55% έως το 2030, από τα επίπεδα του 1990 --δεσμεύσεις που έως τώρα έχουν ξεπεράσει τις φιλοδοξίες άλλων μεγάλων οικονομιών.

Η επίτευξη αυτών των στόχων θα απαιτήσει κολοσσιαίες επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια, σε βιομηχανικές τεχνολογίες για τη μείωση του άνθρακα και μεταφορές μηδενικών ρύπων.

Η σημερινή δέσμευση των ΗΠΑ, που ανέλαβε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, προβλέπει ότι οι εκπομπές το 2025 θα είναι 26-28% κάτω από τα επίπεδα του 2005.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ζητήσει από την Ουάσινγκτον να μειώσει τις εκπομπές κατά 50% τουλάχιστον αυτή τη δεκαετία, από τα επίπεδα του 2005. Αναλυτές έχουν πει ότι μια μείωση κατά 57-63% θα θέσει τη χώρα σε τροχιά για μηδενικές καθαρές εκπομπές έως το 2050 --ένας στόχος που σύμφωνα με επιστήμονες πρέπει να επιτύχει ο πλανήτης για να συγκρατήσει την παγκόσμια υπερθέρμανση σε ασφαλή επίπεδα.

Ο Πασκάλ Κανφέν, Γάλλος ευρωβουλευτής που ηγήθηκε της σύνταξης της επιστολής, δήλωσε ότι ένα ισχυρό μήνυμα από την Ουάσινγκτον θα ξεμπλοκάρει τολμηρές ενέργειες και από άλλες χώρες. Η Ινδία, τρίτη στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, είναι μεταξύ των χωρών που υφίστανται πιέσεις για να αναλάβουν πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kalliergeies-klimatiki allagi
ΔΙΕΘΝΗ

Οι χώρες του Ειρηνικού ζητούν λήψη μέτρων απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Στο φετινό Φόρουμ των νησιών του Ειρηνικού οι ηγέτες των χωρών να υπογραμμίζουν ότι έχει περάσει ο χρόνος όπου μπορεί να αποφευχθεί το σενάριο για να βρεθούν τα νησιά κάτω από το επίπεδο του νερού ή να γίνουν ακατοίκητα λόγω των καιρικών φαινομένων.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ επέτρεψαν την εξαγωγή πετρελαίου από Βενεζουέλα στην Ευρώπη

Οι ποσότητες πετρελαίου που θα επιτραπεί να μεταφέρουν η ιταλική ΕΝΙ και η ισπανική REPSOL δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και η επίπτωση της εξέλιξης στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου δεν θα είναι θεαματική.
ΔΙΕΘΝΗ

Transatlantic Economy 2022: Σταθερή οικονομική ανάπτυξη το 2022

Η διατλαντική οικονομία παράγει έξι τρισ. δολάρια σε συνολικές εμπορικές πωλήσεις ετησίως και απασχολεί έως και 16 εκατομμύρια εργαζόμενους σε αμοιβαίες "onshored" θέσεις εργασίας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.