ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Γιατί δεν φοβούνται νέα «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες στην Ευρώπη

Αποτελέσματα α' τριμήνου χωρίς σχηματισμό μεγάλων προβλέψεων για μη εξυπηρετούμενα δάνεια δημοσιεύουν οι μεγάλοι όμιλοι, καθώς εκτιμούν ότι η οικονομία μπαίνει σε δυναμική ανάκαμψη.

Μικρότερο από όσο αρχικά αναμενόταν είναι τελικά το πλήγμα της πανδημίας στις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως αποδεικνύεται και από τις ανακοινώσεις μεγεθών α’ τριμήνου, όπου όλα δείχνουν ότι οι ισολογισμοί τους αποδείχθηκαν αρκετά ανθεκτικοί. Σχεδόν όλες οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που ανακοίνωσαν μεγέθη α’ τριμήνου τόνισαν ότι οι προβλέψεις τους για τον πιστωτικό κίνδυνο είναι μικρότερες σε σύγκριση με το 2019.

Κορυφαίοι όμιλοι, από την Deutsche Bank έως τις Banco Santander και Lloyds Banking Group υποστηρίζουν ότι οι παραπάνω κινήσεις είναι δικαιολογημένες καθώς οι προοπτικές για την οικονομία είναι καλύτερες, ενώ βελτιώνονται ακόμη περισσότερο όσο προχωρούν τα προγράμματα εμβολιασμού όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο αλλά στο σύνολο της υφηλίου. 

Κατά τη διάρκεια του 2020 οι τράπεζες φρόντισαν να κρατήσουν αρκετά δισ. δολάρια προκειμένου να αντισταθμίσουν τις ζημίες από τις αναμενόμενες αθετήσεις πληρωμών δανείων και αυτό παρά το γεγονός ότι σε όλον τον κόσμο οι κυβερνήσεις φρόντισαν να εφαρμόσουν πλουσιοπάροχα προγράμματα στήριξης τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

Οι προβλέψεις έναντι πιθανών επισφαλειών κορυφαίων ευρωπαϊκών τραπεζών

Evropaikes Trapezes

 

Αν και δεν είναι λίγοι αυτοί, μεταξύ των οποίων και οι ρυθμιστικές αρχές της ευρωζώνης, που προειδοποιούν ότι μετά την άρση των μέτρων στήριξης θα υπάρξει μία νέα γενιά «κόκκινων δανείων», οι τράπεζες επιμένουν ότι οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές μπορούν να βοηθήσουν ώστε το εν λόγω ρίσκο να καλυφθεί ταχύτερα και χωρίς οδυνηρές συνέπειες. 

«Είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι σήμερα απ’ ό,τι πριν από μερικούς μήνες», σπεύδει να υποστηρίξει ο Όουεν Στήβενσον, οικονομικός διευθυντής της HSBC, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg και προσθέτει ότι «εάν προσέξετε τι ήταν αυτό που στήριξε την κερδοφορία στο τελευταίο τρίμηνο θα ανακαλύψετε ότι πρόκειται για την πολύ καλή πορεία των προγραμμάτων εμβολιασμού και την ισχυρή ανάκαμψη των πιστώσεων».

Οι τράπεζες επιμένουν ότι κυρίως τα στεγαστικά δάνεια εξακολουθούν να είναι «υγιή» ενώ ανάλογη εκτίμηση διατηρούν και για τα δάνεια σε επιχειρήσεις. «Μεταποίηση και εξαγωγικός τομέας κατόρθωσαν να διατηρήσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις μειώνουν τις επενδύσεις τους, γεγονός που σημαίνει ότι διαθέτουν υψηλή ρευστότητα», εκτιμά σε έκθεσή της η σουηδική τράπεζα Swedbank

Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχουν και ορισμένες αμφιβολίες, καθώς τα προγράμματα εμβολιασμών δεν ακολουθούν θετική πορεία σε όλες τις χώρες και υπάρχει η ανησυχία ότι εξαιτίας αυτού οι οικονομίες τους θα ανακάμψουν με βραδύτερο ρυθμό. Επιπρόσθετα παραμένουν οι αμφιβολίες για την πορεία σημαντικών κλάδων όπως αυτός του τουρισμού, καθώς παραμένουν σε ισχύ αρκετά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης αλλά και απαγόρευσης ταξιδιών σε ορισμένες περιοχές. 

Λιγότερα κεφάλαια «παγώνουν» οι τράπεζες για τα «κόκκινα δάνεια»

Evropaikes Trapezes

 

Ένας ακόμη παράγοντας ανησυχίας είναι οι εκτιμήσεις για την πορεία κυρίως της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σε πρόσφατη έκθεσή της η UBS προχώρησε σε υποβάθμιση της εκτίμησής της, αναμένοντας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για την ευρωζώνη θα φθάσει φέτος στο 5% από 5,2% που προέβλεπε πριν, αλλά και σε ταυτόχρονη αναβάθμιση της εκτίμησης για τις ΗΠΑ καθώς τοποθετεί τον ρυθμό ανάπτυξης στο 6,5% από 3,3% πριν. 

Προβληματισμό προκαλούν και οι νέες μεταλλάξεις του κορονοϊού, όπως η ινδική, η οποία πλήττει και μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το οδυνηρό φορτίο κρουσμάτων και θανάτων στην Ινδία.

Επιφυλακτικές οι αρχές

Από την πλευρά τους οι ευρωπαϊκές αρχές, όπως ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM), το Συμβούλιο Εξυγίανσης Τραπεζών (ESRB) αλλά και η ίδια η ΕΚΤ εφιστούν την προσοχή στις τράπεζες, υποστηρίζοντας ότι η χαμηλή «πτήση» των χρεοκοπιών που χαρακτηρίζει την τρέχουσα περίοδο είναι πλασματική και οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στα προγράμματα στήριξης. Ως εκ τούτου τονίζουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές στις εκτιμήσεις τους για τα νέα «κόκκινα δάνεια». 

Αυτοί που σίγουρα είναι ευχαριστημένοι από την αισιοδοξία των τραπεζών είναι οι μέτοχοί τους, καθώς αναμένεται ότι τον Οκτώβριο η ΕΚΤ θα άρει την απαγόρευση διανομής μερισμάτων που έχει θέσει στις τράπεζες και αυτές θα σπεύσουν να επιβραβεύσουν όσους συνέχισαν να τις στηρίζουν και στις δύσκολες εποχές. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

bank, trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

Αρχίζει να «τρώει» κεφάλαια τραπεζών η δύσκολη συγκυρία στην Ευρώπη

Αυξάνουν τις προβλέψεις για επισφάλειες οι μεγαλύτερες τράπεζες, τις περισσότερες έχει εγγράψει η ισπανική Santander. Φόβοι των επενδυτών και για επιπτώσεις από προγράμματα στήριξης δανειοληπτών, όπως αυτό της Ισπανίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς έγινε η Γερμανία από «ατμομηχανή», ο «μεγάλος ασθενής» της Ευρώπης

Έλλειψη επενδύσεων σε υποδομές και στην υψηλή τεχνολογία, εμπορική εξάρτηση από την Κίνα και ενεργειακή από τη Ρωσία έχουν βυθίσει σε στασιμότητα τη γερμανική οικονομία. Ψάχνει τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Προς ήπια ύφεση η Ευρωπαϊκή Ένωση, πολύ αργή ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2024

Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει γενικά κοντά στον στόχο των κεντρικών τραπεζών μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, εκτιμά η Capital Economics, ενώ η Fed θα γίνει η πρώτη τράπεζα που θα μειώσει τα επιτόκια.