Διχογνωμία στην ΕΕ για τη δημιουργία εθνικών «bad banks»

Αντίθετη με την πρόταση του Αντρέα Ενρία η επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης Τραπεζών (SRB), Έλκε Κένιχ, καθώς θεωρεί ότι είναι ακόμη «νωρίς για αποφάσεις».

Oι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για τον κίνδυνο «κόκκινων» δανείων στους ισολογισμούς τους το 2021, λόγω της πανδημίας, δήλωσε η επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης Τραπεζών (Single Resolution Board), Έλκε Κένιχ, σε συνέντευξή της στους Financial Times. 

Η ίδια απέρριψε την πρόταση του επικεφαλής της εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ενρία, για δημιουργία ενός δικτύου «κακών τραπεζών» για τη διαχείριση της αναμενόμενης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Κάλεσε δε την Ευρωπαϊκή Ένωση να εναρμονίσει με τον κατάλληλο τρόπο τους κανόνες για την παροχή κρατικής βοήθειας στις τράπεζες με το καθεστώς για την «εξυγίανσή» τους. 

Σε άρθρο του στους FT τον περασμένο μήνα, o Ενρία είχε σημειώσει ότι σύμφωνα σε ένα «σοβαρό αλλά εύλογο» σενάριο, τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών της ευρωζώνης θα έφθαναν τα 1,4 τρισεκ. ευρώ, πολύ υψηλότερα από το επίπεδο που είχαν ανέλθει από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 και μετά. 

Η επικεφαλής του SRB δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε πόσο δύσκολη θα είναι η κατάσταση αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια, επειδή αυτό θα εξαρτηθεί από τη φύση της ύφεσης και της ανάκαμψης, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες προστατεύονται σήμερα με τα τρέχοντα κυβερνητικά μέτρα, όπως οι κρατικές εγγυήσεις για χορηγήσεις δανείων. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα κόκκινα δάνεια μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους και το μήνυμα της προς τις τράπεζες είναι ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να τα αντιμετωπίσουν νωρίς. 

Τον επόμενο μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση της «πιθανής αύξησης» των κόκκινων δανείων, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός της, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Αυτή θα προβλέπει την περαιτέρω ανάπτυξη της δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη μεταρρύθμιση του πτωχευτικού πλαισίου καθώς και του πλαισίου ανάκτησης του χρέους. 

Αναφερόμενη στην πρόταση του Ενρία για τη δημιουργία ενός δικτύου εταιρειών διαχείρισης χαρτοφυλακίου («κακών τραπεζών»), που θα αναλάμβαναν τα κόκκινα δάνεια, η Κένιχ είπε ότι είναι ευκολότερο να κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες τη δουλειά τους. Σε όλη αυτή τη συζήτηση, είπε «υπάρχει πάντοτε ένα σημείο που λείπει. Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό». Οι τράπεζες, πρόσθεσε, πρέπει να έχουν πλήρη διαφάνεια στα χαρτοφυλάκιά αυτά, «θα πρέπει να μπορούν να διαχωρίσουν το χαρτοφυλάκιο, να ορίσουν πώς θέλουν να το εξυπηρετήσουν, ποια είναι η άποψή τους και πώς θα την εφαρμόσουν». 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναθεωρεί η ΕΚΤ τη «μαύρη» πρόβλεψη για κόκκινα δάνεια 1,4 τρισ.

Ανησυχία προκαλεί, όμως, στον επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία το ποσοστό των δανείων που βρίσκονται σε αναστολή, καθώς οι τράπεζες δεν μπορούν να αξιολογήσουν σωστά την ικανότητα των δανειοληπτών.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρ. Ελλάδος: Γιατί είναι επιτακτική η ανάγκη για ίδρυση bad bank

Μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 35,8% διαπιστώνει η ΤτΕ, σημειώνοντας όμως ότι παραμένει πολύ υψηλός, ενώ μεγάλο μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών αποτελείται από αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Αύξηση καταθέσεων και χορηγήσεων στις επιχειρήσεις τον Νοέμβριο

Οι καταθέσεις στις τράπεζες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν τον Νοέμβριο με ετήσιο ρυθμό 10,9% έναντι 10,4% τον Οκτώβριο. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 8,3% έναντι 7,9% τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκαν στα 7,595 τρισ. ευρώ.