ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τι δείχνει το «βαρόμετρο» της Morgan Stanley για τα κέρδη

Ο ρυθμός αύξησης των κερδών των ευρωπαϊκών εταιρειών επιβραδύνεται, αλλά τα καταφέρνουν καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών. Μία στις τρεις επιχειρήσεις ξεπέρασαν τους στόχους.

Χαμηλή κερδοφορία παρουσιάζουν οι εταιρείες στην Ευρώπη, αλλά είναι υψηλότερη από τα χαμηλά επίπεδα προηγούμενων περιόδων, αναφέρει η τελευταία έκθεση της Morgan Stanley για την κερδοφορία του γ’ τριμήνου 2019 στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ο μέσος όρος ρυθμού αύξησης της κερδοφορίας σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά διαμορφώνεται στο 5% για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, που ναι μεν είναι χαμηλός αλλά είναι βελτιωμένος σε σχέση με προηγούμενα αποτελέσματα.

Το monitor της Morgan Stanley για την κερδοφορία επισημαίνει ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να προσφέρει κέρδη καλύτερα απ’ τα αναμενόμενα. Το 32% των επιχειρήσεων που παρακολουθεί η MS ξεπέρασαν τις προσδοκίες σχετικά με τη διαμόρφωση των κερδών / μετοχή (EPS) κατά 5% ή και περισσότερο, όταν το 27% των επιχειρήσεων απέτυχαν στους στόχους τους.

Και μπορεί το 5% μέση αύξηση κερδοφορίας να είναι χαμηλό αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από το 3% που είχε καταγραφεί νωρίτερα μέσα στη χρονιά. Οι περισσότερες εταιρείες που ξεπερνούν τους στόχους (consensus) είναι οι εταιρείες Ενέργειας και Υλικών, ενώ οι πλέον αδύναμες να ξεπεράσουν τους στόχους είναι οι χρηματοοικονομικές (Financials) και εταιρείες Επικοινωνίας (Communications Services).

Στην έρευνα της, η MS επισημαίνει ότι η υπέρβαση της κερδοφορίας στο γ’ τρίμηνο έρχεται μετά από το χαμήλωμα του πήχη των προσδοκιών από τα προηγούμενα τρίμηνα. Δύο μήνες πριν το τέλος της χρήσης, η αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι έχει υποχωρήσει στο 3,9%.

Τα αποτελέσματα των εταιρειών μέχρι στιγμής δείχνουν ότι υπάρχει μία υποχώρηση του ρυθμού αύξησης της κερδοφορίας στο 4,6% σε σχέση με το προηγούμενο (2018) γ’ τρίμηνο , ωστόσο είναι βελτιωμένα σχετικά με τις προβλέψεις για αρνητική κερδοφορία (-6,7%) στο γ’ τρίμηνο που είχαν γίνει νωρίτερα μέσα στο τρίμηνο.

Αναφορικά με τις μελλοντικές τάσεις, η έρευνα της Morgan Stanley επισημαίνει ότι οι υποβαθμίσεις της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων συνεχίζονται όχι μόνο για το γ’ τρίμηνο αλλά και περαιτέρω. Με τα εμπορεύματα (commodities) να δείχνουν μία αξιοσημείωτη αδυναμία, οι αναλυτές της MS αναρωτιούνται για την ακρίβεια των προηγούμενων προβλέψεων (consensus) για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του 2020. Οι εκτιμήσεις για τα EPS του 2020 δείχνουν αύξηση 9,7%, όταν οι εκτιμήσεις για το τέλος 2019 έχουν πέσει σε μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Υψηλή κεφαλαιοποίηση και value stocks έχουν την καλύτερη αύξηση κερδοφορίας (EPS), με το 20% των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινούνται καλύτερα από τις εκτιμήσεις και το 9% των value stocks να ξεπερνούν τους στόχους τους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η δυνατή οικονομία δεν προεξοφλεί επονεκλογή Τραμπ λένε αναλυτές της Morgan Stanley

Η στατιστική δείχνει ότι «η καλή οικονομία είναι ένας απαραίτητος όρος για να κερδίσει ένας υποψήφιος, αλλά πιστεύουμε ότι τα στοιχεία δεν πείθουν ότι αυτό είναι αρκετό» τονίζουν οι αναλυτές της Morgan Stanley.